Noutati IT, energie regenerabila, alerte

Bucuria sufletului

Iata ca am gasit o insemnare minunata. O descriere placuta si surprinzatoare ce reuseste sa miste si sufletul pietrelor (la cocalari si manelisti nu sunt inca sigur). Imi face deosebita placere sa va recomand urmatorul articol scris de Traian T. Cosovei:

„Recent, pe o ploaie torenţială şi sub un vant nemilos, foaierul Teatrului de Operetă “Ion Dacian” s-a umplut de oameni pasionaţi de literatură, in acest caz, de personalitatea şi metafora poetului Nichita Stănescu.

Plouă infernal şi noi (Florin Iaru, Eusebiu Ştefănescu, Augustin Frăţilă, Ioan Cristescu şi Traian T Coşovei) ne adunăm in sala de festivităţi… cam goală… ne ingrijorăm, mai aşteptăm, poate stă ploaia, poate intarzie tramvaiele…

Ca intr-un joc al absurdului, care l-ar fi amuzat pe Nichita, o mulţime entuziastă de muncitori traversează prin „laterală” foaierul, cărand pachete cu faianţă şi gresie, saci de ciment, scări, găleţi şi bidinele… semn că sălii de teatru i se va da, candva, o nouă infăţişare. Pe laturi, imense rafturi amintesc şi de un targ (ori de o expoziţie) de carte ce işi aşteaptă vizitatorii plouaţi. Asistăm la Festivalul „Carte şi Arte” despre care, printr-o fericită mediatizare in presa scrisă şi pe internet, aflăm: „Festivalul ‘Carte şi Arte’ cuprinde oferta a aproape 30 de edituri, printre care Paralela 45, Carminis, Tracus Arte, Herald, Ideea Europeană, Nemira, Oxford Educational Centre. Organizatorii au descris acest eveniment drept un targ de carte diferit, care incearcă nu doar să prezinte volumele cele mai noi, ci şi să creeze momente artistice. Programul cuprinde expoziţii de pictură şi fotografie, spectacole de jazz, operetă şi teatru, proiecţii de film, colocvii, şi lansări de carte. Festivalul se va incheia cu o licitaţie de carte veche. Evenimentul este iniţiat de ‘Asociaţia Difuzorilor şi Editorilor-Patronat al Cărţii’, a cărei preşedinte este dna Lucia Ovezea.”

Ne hotăram să incepem. Oricum, ploaia n-are de gand să se oprească, aşa că stabilim o ‘ordine cuvintelor’ şi ne aşezăm la microfoane. Cand vine vorba despre inaugurarea expoziţiei de fotografii dedicată lui Nichita Stănescu, sala se umple ca prin farmec: mulţi tineri şi multe tinere frumoase. Nu lipsesc nici pensionarii decenţi, cupluri varstnice ude pană la piele. Deh, plouă infernal.

Poetul Florin Iaru evocă momente din trecuta noastră studenţie cand l-a cunoscut pe maestru. In loc de momentele picante, pe care unii le-ar fi aşteptat, Florin vorbeşte cu o notă de tristeţe in glas despre prima lui amintire cu Nichita. Se pare că tinereţea noastră s-a scurs printre degetele tot mai răsfirate ale amintirilor… Se evocă reşoul electric la care se incălzea Poetul şi masa tip „Bonanza” (care inseamnă bunăstare) la care se aşternea la vorbit cu prietenii… unii ocazionali, alţii pe viaţă.

Surpriza după amiezii o produce actorul Eusebiu Ştefănescu aflat intr-o formă de zile mari, care magnetizează şi fascinează audienţa făcand o paralelă intre poemul lui Eminescu, „Odă in metru antic” şi nichitastănescianul „Leoaică tanără iubirea”. Tulburătoare paralelă insoţită de o recitare inspirată parcă de zei. Pană şi muncitorii inarmaţi cu bidinele, găleţi şi saci cu ipsos se opresc pentru cateva minute să asculte ceea ce nu vor mai auzi niciodată. E o linişte pe care nici ploaia nu o poate intrerupe. E o stare de spirit care pluteşte peste oraşul de afară incremenit sub dictatura potopului. Sunt versurile lui Mihai Eminescu şi metaforele existenţiale ale lui Nichita Stănescu. O explozie de sentiment şi profunzime. ”

Restul AICI

Cand voi mai gasi lucruri minunate care sa ne bucure sufletul vi le voi prezenta fara gres.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat: