Noutati IT, energie regenerabila, alerte

Economia araba va ataca?

Yusuf al-Qaradawi

Yusuf al-Qaradawi

Economia mondiala e la pamant, increderea investitorilor e spulberata. Totul se dezintegreaza. Din fericire, astazi se simte si o boare de aer proaspat. Majoritatea burselor au inceput sa creasca vertiginos dupa lansarea in actiune a planurilor de ieside din criza a UE si SUA. Bursele asiatice au crescut, cele europene sunt si ele pe val iar SUA e pe aproape. Nu se stie daca asta este inceputul sfarsitului crizei, dar sperante sunt.

O voce binecunoscuta printre arabi, Sheikh Yusuf al-Qaradawi, indeamna arabii sa profite de pe urma crizei pentru construirea unui sistem economic bazat pe perceptele islamului.

„Sistemul occidental se prabuseste iar noi avem o filosofie economica desavarsita, completata de forta noastra spirituala”, a spus Yusuf al-Qaradawi.

„Prabusirea sistemului capitalist construit pe hartii, si nu pe schimbul real al marfurilor pe piete, este dovada crizei pe care o traverseaza Occidentul si demonstreaza ca filosofia economica islamica rezista”.

„Toata bogatia este a noastra, petrolul apartine, aproape in totalitate, musulmanilor si dispunem de de o filosofie economica unica”, a subliniat liderul religios.

El a cerut musulmanilor „sa profite de criza pentru a faca ca natiunea islamica sa triumfe, in conditie in care detinem toate mijloacele materiale si spirituale pentru a invinge”.

Filozofia islamica la care se refera Yusuf al-Qaradawi se refera la modalitatile de creditare ale bancilor arabe. Conform perceptelor islamice arabii nu au voie sa ia dobanda si, ca atare, bancile negociaza o participare la veniturile afacerii pentru a acorda un imprumut. Acest sistem este considerat de liderul spiritual un model economic care va cuceri lumea.

Eu, sincer ma indoiesc ca acest sistem este unul care poate fi sustinut si fara un influx masiv de petrol. Iar cuvantul unui lider spiritual, oricat de multa audienta ar avea in lumea musulmana nu este prea placut urechilor celor care intr-adevar iau decizii, intrucat el este si un aparator al palestinienilor sinucigasi.

Comments on: "Economia araba va ataca?" (2)

  1. Hmm, asta vroiam să zic şi eu. Care sistem islamic? Ăla că mie-mi ţâşneşte aurul negru în curte pe care-l vând la toţ’ pe bani grei? Păi la aşa sistem, la ce drac să-ţi mai trebuiască sistem bancar, credite pentru consum, ipotecare şi alte de-astea?

    Însă trebuie să recunosc că ideea cu băncile oferind credite contra unui procent din profit nu e tocmai rea. Atâta că managementul firmelor s-ar muta în băncile creditoare, sau dimpotrivă, managementul băncilor s-ar muta în firmele debitoare. Numai să obţină profit.

  2. @ Darius cel Tulbure
    Iti dai seama cum e sa fii banca cu 10.000 de creditori? Cine-i controleaza pe aia? Cine vede daca te-au tras in piept?
    Iti trebuie minim 1.000 de oameni numai pentru verificari. Daca le platesti si salarii profit ioc. Ca sa nu mai vorbim ca din cele 10.000 de firme 1.000 sunt falimentare. Cred ca asta e un sistem mort prin definitie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat: