Noutati IT, energie regenerabila, alerte

irinas_amcham_1.jpg Irina Socol, una dintre cele mai importante femei din clubul select al oamenilor de afaceri de succes din Romania a acceptat sa imi dezvaluie cateva dintre „secretele” conducerii unei companii de IT in plina expansiune.
Irina este o persoana hotarata care stie ce vrea „ Ne-am fixat obiectivele strategice pentru urmatoarea perioada. Vrem sa devenim un lider regional. Astazi suntem in masura sa ne sustinem demersurile externe.” Specialistii SIVECO sunt sufletul afacerii pe care o conduce. „ Acum, SIVECO Romania are specialisti ce intrunesc sau chiar depasesc calitatile oricarui profesionist de business si IT la nivel international. Avem solutii soft in domenii care conteaza pentru beneficiarii de azi: eBusiness, eLearning, eHealth….”

Asadar, „iesirea in spatiul international” este consecinta naturala a cresterii afacerii si a trecerii companiei intr-o noua etapa de dezvoltare. Este o „iesire din matca”, spre alte orizonturi, care confirma faptul ca exista resurse si disponibilitate pentru deschiderea de noi „fronturi de actiune”.

Referitor la noile oportunitati si provocari de pe piata externa Irina este de parere ca SIVECO a trecut intr-o etapa in care evolutia nu se mai face prin acumulari cantitative ci prin salturi calitative. „Totusi, piata romaneasca detine, in continuare, un potential impresionant. Ne implicam deja de 16 ani in viata economica locala, dar ne vom concentra tot mai mult in directia valorificarii experientei noastre pe plan regional. Proiectele de succes din Romania pot fi replicate pe numeroase piete externe, acolo unde exista similitudini si putem valorifica la maxim expertiza castigata la nivel national. Rezultatul acestor proiecte se concretizeaza in solutii mai performante, inovative, intr-o mai mare valoare adaugata pentru beneficiarii lor, atat din Romania cat si din exterior.”

Increderea in viitor este mare, intrucat SIVECO Romania are resursele si know-how-ul pentru a deveni un jucator – cheie pe piata internationala de IT. Bunele practici pe care le detine in dezvoltarea, implementarea si integrarea de soft in proiecte deosebit de complexe ii incurajeaza pe cei din managementul companiei pentru a propune aceste solutii si pe piete externe. Tendintele internationale de a se asigura accesul nediscriminatoriu al oamenilor la solutii de eLearning, eHealth, eAgriculture sau eBusiness este o motivatie suficient de puternica pentru ca SIVECO Romania sa se implice in solutii de eInclusion la nivel international.

Irina Socol isi doreste ca firma pe care o conduce sa fie considerata un partener de incredere pentru derularea de proiecte informatice de mare anvergura, atat in Romania cat si peste hotare. „Extinderea internationala a afacerilor noastre in tari din spatiul CIS, Orientul Apropiat si Africa este doar la inceput. O buna premiza in acest sens o reprezinta parteneriatele cu liderii mondiali in IT – HP, Microsoft, Oracle, Intel, Bull etc. – dar si cu companii de software din tarile in care suntem deja prezenti sau ne propunem sa ajungem.” De asemenea, partenerii sunt foarte importanti „in cadrul modelului nostru de business, partenerii locali si internationali ocupa o pozitie foarte importanta. Proiectele de statutul celor catre care ne indreptam impun, deseori, participarea in consortiu. Explicatia vine din faptul ca cea mai buna intelegere a unor proiecte atat de complexe poate fi garantata numai prin reuniunea unor expertize valoroase in domenii complementare.”

Cresterea cifrei de afaceri a companiei va continua si in urmatoarea perioada, tinta pentru anul acesta fiind cu 20% mai mare decat anul trecut. „Cresterea companiei se va fundamenta si in viitor pe incorporarea de expertiza si rafinarea capabilitatilor existente, astfel incat rezultatul sa se concretizeze intr-un maxim de valoare adusa mediului de business international.”

Cel mai important lucru pe care Irina l-a invatat de cand conduce SIVECO este evident de natura profesonala „principalul castig il reprezinta, pentru mine in transformarea oricarei reusite (dar si a unui insucces de moment) intr-o viitoare oportunitate. Ca manager, am invatat sa abordez fiecare proiect (sub aspectul performantelor dar si al implicarii in realizarea lor) din perspectiva unei echipe care include si specialistii nostri si colaboratorii si partenerii si beneficiarii.
Totodata, am invatat ca la oameni conteaza atat expertiza tehnica cat si calitatea lor umana. Echipa se bazeaza pe valoarea adevaratelor caractere, si aici ma refer la cultivarea specialistilor cu verticalitate si integratitate profesionala, care pot face dintr-un grup de oameni o echipa capabila sa construiasca proiecte de succes. Pentru ca eu cred foarte mult in puterea echipei.”

Referitor la viitorul IT-ului romanesc Irina Socol are incredere in estimarile analistilor, deci, ea considera ca „piata romaneasca de IT va atinge 1,37 miliarde euro in 2008, in conditiile unei competitii ce se va intensifica, reprezentand un factor marcant al acestui an. Atat companiile nationale cat si cele internationale si multinationale se vor lupta pentru a-si creste cota de piata, concentrandu-si eforturile in directia atragerii de investitii dar si a fondurilor structurale destinate sectorului IT. In continuare va domina componenta de hardware. Pentru piata locala de software sunt de parere ca specialisti au dreptate in estimarile lor, acestea prognozeaza o crestere de aproximativ 11% in 2008. Din perspectiva recentei integrari in UE, piata romaneasca prezinta o atractivitate crescuta pentru companiile de software din Europa, dar si din restul lumii. Reprezentativ pentru sectorul de software din Romania este dinamica accelerata. Observ cresteri semnificative in ultimii ani in ceea ce priveste veniturile, productia si valoarea adaugata.”

Accesul la fondurile europene este extrem de important, intrucat indicatorii de profitabilitate cresc iar privatizarile importante sporesc oportunitatile pentru companiile straine. „Pentru zona de software, IMM-urile reprezinta sectorul cu cel mai mare potential – in special pentru companiile care au oferte pentru aceasta piata. Simt ca ne indreptam in directia buna, iar tehnologia informatiei ramane un motor important al cresterii si inovarii” mai spune Irina Socol.

SIVECO Romania este una dintre cele mai importante companii de pe piata de solutii de eLearning. Dezvoltarea acestui domeniu ii priveste extrem de mult pe specialistii si managerii firmei. Irina imi marturiseste ca „suntem in permanenta conectati cu tot ceea ce inseamna inovatie, tehnologie, tendinte in sfera virtuala, intrucat solutiile noastre de eLearning se adreseaza unui piete cu implicatii deosebite – cea educationala. Strategiile europene eEurope 2005 si i2010, dar si elevii si profesorii din intreaga lume ne obliga sa fim orientati in aceasta directie.”

Cu solutiile de eLearning rolul profesorului se schimba. El devine un mediator al cunoasterii si al transferului de informatie catre elevi. eLearning-ul asigura tranzitia de la procesul de predare clasic la un mod inovativ de a transmite informatia. Accentul nu se pune pe tehnologie ci pe armonizarea componentei IT cu cea didactica. „Cu lectiile AeL, elevii au posibilitatea de a invata inteligent cu ajutorul experimentelor, simularilor, animatiilor, aplicatiilor si exercitiilor practice. Fiecare lectie electronica ajutandu-l pe elev sa caute, sa cerceteze, sa gaseasca solutii si sa-si dezvolte propriile cunostinte” este de parere Irina.

Atat proiectul de informatizare a invatamantului romanesc cat si solutia de eLearning AeL s-au bucurat de succes inca de la debut. Este o reusita pentru care Romania este foarte apreciata la nivel european. Irina recunoaste ca au fost incurajati sa se concentreze pe dezvoltarea continua a continutului educational, prin crearea de noi lectii interactive si prin evolutia tehnologiilor utilizate, atat tehnologii informatice cat si didactice. „Strategia noastra a vizat adaptarea lectiilor interactive create de specialistii din cadrul SIVECO Romania, la curricula specifica altor sisteme de invatamant, implicandu-ne astfel in numeroase proiecte educationale internationale. La ora actuala, partenerilor nostri straini, le punem la dispozitie, lectii AeL in engleza, franceza, rusa, araba, greaca, etc. – localizate cu ajutorul profesorilor din tarile respective.”

Competitia este foarte necesara din ratiuni foarte pragmatice. Respectarea legilor unei concurente libere si loiale conduce la perfectionarea solutiilor existente pe piata si la cresterea gradului de satisfactie al beneficiarilor. Prezenta jucatorilor puternici este benefica pietei, ridicand „stacheta” si contribuind la crearea unei oferte de calitate crescuta si mult mai orientata catre cerere.

Referitor la aceasta competitite Irina imi zice ca „a fost si ramane «motorul» dezvoltarii si cele mai bune rezultate le avem cand concuram cu parteneri de valoare. Desigur, ma refer la o competitie care respecta regulile de business si in care competitorii se respecta unii pe altii. De altfel, industria romaneasca de IT s-a dezvoltat absolut remarcabil, tocmai datorita competitiei dintre specialisti talentati, ambitiosi, dornici de a dovedi ce pot. Fiind o industrie eminamente privata, chiar de la inceput, respectiv din anii ‚90, companiile IT s-au dezvoltat sub semnul unei presiuni «tonice si sanatoase» impuse competitia puternica.”

Secretul construirii unei companii atat de mari, precum e SIVECO astazi este munca de zi cu zi, extrem de disciplinata si tenace si se bazeaza pe niste decizii strategice luate la momentul oportun. „Imi dau seama ca din exterior pare spectaculos, dar pentru mine pare ceva normal. Impreuna cu sotul meu, am pornit ca un departament de cercetare – dezvoltare al unui grup international. Prima decizie care a trebuit luata a fost: ramanem doar un laborator de testare sau dezvoltam si noi soft? Am decis sa facem dezvoltare si acesta a fost primul nostru pas important, pe care l-am facut in 1993. Ulterior, ne-am pus problema daca sa avem si alte produse de soft care sa poarte dreptul nostru de proprietate intelectuala. Asa am decis sa dezvoltam ERP-ul nostru, SIVECO Applications. In anul 2000, a trebuit sa decidem daca sa ne lansam sau nu in programe de mare anvergura, fiindca pentru aceasta aveam nevoie de o investitie foarte importanta, si in consecinta, intr-adevar, 2000-2001 au fost, practic, doi ani de investitii puternice. O decizie la complexa a fost atunci cand am decis sa atragem un fond de investitii la noi in firma. Implicarea in dezvoltarea de proiecte nationale de integrare soft de mare complexitate, redefinirea ca societate pe actiuni, atragerea unei investitii de referinta (intr-un moment de special pentru noi) din partea gigantului Intel Capital – toate reprezinta elemente esentiale in dezvoltarea companiei SIVECO Romania.”
Fiecare an a contribuit atat la evolutia companiei, iar ritmul de dezvoltare a fost tot mai dinamic de la an la an. Acum, compania se afla in fata unui nou prag „a venit momentul cheie in care incepem sa ne construim o prezenta tot mai vizibila pe plan international, ceea ce inseamna implementarea unei strategii, asumarea unor provocari noi si directionarea eforturilor catre ceea ce ne propunem sa devenim – un lider regional in integrarea de software” mai spune Irina Socol.

La intrebarea celebra: cum a facut SIVECO primul milion Irina Socol imi raspunde extrem de degajat „in 1992, anul infiintarii firmei, cifra noastra de afaceri a fost de 3000 de dolari. Pana in 1997, am lucrat exclusiv in proiecte externe – deci cred ca ar fi corect sa spun ca primele milioane de dolari le-am obtinut din export de know-how. In acest moment, contributia veniturilor de pe piata locala si internationala la cifra noastra de afaceri este aproximativ egala. De la bun inceput, activitatea companiei a fost in exclusivitate orientata pe soft. Fiecare RON sau Euro inglobeaza foarte mult efort – dar noi stim ca numai eforturile exceptionale pot produce performanta. «Work smart and hard» este deviza care a facut posibila evolutia companiei noastre. Pentru ca, repet, succesul nostru porneste dintr-o viziune ambitioasa dar se bazeaza pe asumarea unor eforturi uriase.”

Am intrebat-o daca prin absurd s-ar trezi maine avand 25 de ani, proaspata absolventa a unei facultati, dar ar avea experienta de acum ce ar face. Mi-a raspuns scurt, razand „inevitabil, acelasi lucru, as construi echipe, proiecte, companii.”

SIVECO Romania se afla intr-un proces de dezvoltare exponentiala, numarul de angajati creste vertiginos. Am fost interesat de modul in care specialistii sunt atrasi de companie. Irina imi spune ca exista o intreaga procedura in acest sens „Colaboram cu asociatiile studentesti si participam la targuri de job-uri, ceea ce ne ajuta sa primim numeroase CV-uri. Principala sursa pe care o folosim intensiv in recrutarea de tinere talente este, insa, «Academia SIVECO» – un program de specializare a tinerilor in domeniul IT. Astfel, pentru un proaspat absolvent, sau chiar student, ce isi doreste o cariera in industria IT, Academia SIVECO reprezinta, cu siguranta, o oportunitate.
SIVECO Romania a fost intotodeauna deschisa angajarii tinerilor absolventi, chiar de pe bancile facultatii, investind in ei pe termen lung. Programul «Academia SIVECO» este deosebit de util, intrucat, lucrand cu studentii in cadrul a diferite proiecte, putem sa-i selectam pe cei mai entuziasti, priceputi si perseverenti in domeniu.

Incercam sa realizam prin acest program o punte intre studiu si practica, care sa ii ajute pe cei tineri sa treaca cu bine prin primul an de angajare – anul de foc, si cu rezultate cat mai bune. Incurajand studentii sa invete, sprijinindu-i prin bursele acordate, acest proiect ambitios de instruire complementara conduce la formarea unor specialisti capabili sa se integreze cu rapiditate in piata fortei de munca.”

Din punct de vedere uman, al relatiilor de familie, este destul de dificil sa fii intr-o pozitie de conducere la o companie multinationala. Timpul liber este o mare problema, dar unii oameni au hobby caruia ii mai acorda timp. Pentru Irina hobby-ul este… SIVECO Romania. Ii place mult sa fie cu familia sau cu prietenii,dar are „norocul meu e ca viata profesionala o intalneste foarte des pe cea personala pentru ca cei mai apropiati prieteni imi sunt si colaboratori. Eu cred ca atunci cand faci ceea ce-ti place, timpul are alta dimensiune decat cea reala. Mie imi place sa construiesc alaturi de echipa SIVECO proiecte, planuri mari pe care abia astept sa le punem in practica.”

Comments on: "Irina Socol – primele milioane le-am obtinut din export de know-how" (24)

  1. Este clar ca o companie se bazeaza in primul rind pe calitatea oamenilor pe care ii are dar cred ca in articol se exagereaza mult despre calitatea „Specialistii SIVECO”. Am avut ocazia sa lucrez cu ei si cei mai buni au plecat, deci mai corect ar fi sa spunem ca in acest moment SIVECO are probleme sa tina specialistii.
    Cred ca ar trebui mentionata o alta calitate a companiei: adaptabilitatea la piata/mediul din Romania. Sunt foarte buni la asta si au stiut sa foloseasca toate pirgiile ca sa-si asigure succesul si din acest motiv cred ca compania va continua sa aiba succes dupa succes.

  2. razvanserbu said:

    @ cineva
    Eu cred ca e foarte bine pentru oamenii din companie sa stie ca managementul acesteia are o parere excelenta despre ei. Tie nu ti-ar place?

  3. @altcineva said:

    Despre contractele grase cu statul nimic, nimic???
    Oficiul concurentei???

    E-learning :-))) asta lipesea invatamnului romanesc….

  4. razvanserbu said:

    @ altcineva
    Nu i-am pus intrebari referitor la contractele cu statul pentru ca stiu deja parerea lor despre acest lucru.
    Deci, contractele cu statul sunt dificile si banii vin greu, la multe luni dupa incheierea proiectelor.
    Punctul doi e ca sunt inevitabile daca produci software educational. Iar in final din cate stiu eu contractele cu statul sunt ca valoare sub 30% din cifra lor de afaceri.
    Mie aceasta explicatie mi s-a parut de bun simt – si nu cred ca orice firma de aceasta dimensiune isi poate permite sa minta.
    Apropos, am vazut demonstratii cu produsele lor de e-learning. Nu sunt profesor sau elev, sa fiu in mijlocul problemei, dar mie mi s-au parut OK.

  5. ma bucur ca ai ales sa prezinti despre o femeie de afaceri, in ultimul timp toata lumea vorbeste numa de pipite vedetiste,

    e o inteligenta probata si ai ce invata de la ea ! nu ca de la cele care isi copiaza una alteia prostiile si se urasc pt cum arata

  6. apropo toti marii unei companii de afaceri sunt duri , altfel nu ar fi ajuns la o asa performanta e clar !

  7. 30 % cu statul? Sa fim seriosi … fara contractele cu statul Siveco nu exista. Si produsele lor de e-learning ti s-au parut ok? Ia incearca sa faci niste interviuri si cu profesorii care le folosesc (cei mai multi obligati fiind, prin metode dubioase), ca sa vezi cat de ok sunt.

  8. @ zizicu
    Te-as crede pe tine, dar m-am uitat pe pagina lor de clienti si tind sa-i dau dreptate doamnei Socol – http://www.siveco.ro/clients.jsp.
    Cati dintre astia sunt de stat vezi si singur:
    ADMINISTRATIA PORTURILOR MARITIME CONSTANTA; HOLCIM; ULTEX TANDAREI; AECTRA AGROCHEMICALS; INSTITUTUL NATIONAL PENTRU CERCETARE-DEZVOLTARE IN INFORMATICA; URSUS BREWERIES; AEROPORTUL INTERNATIONAL TIMISOARA; JURILOVCA – PISCICOLA UZTEL; AEROSTAR; JURILOVCA – ECOFISH; TMUCB; WINMARKT
    ANOFM-SEDIUL CENTRAL &SUCURSALE; LIBERTATEA CLUJ; AKER TULCEA; ALCOA – FUJIKURA; MARCONF; RODMIR EXPERT; ALRO SLATINA; MEVA TURNU SEVERIN; TMUCB; ANRSC- SEDIUL CENTRAL& SUCURSALE; MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE; MINISTERUL APARARII NATIONALE; MEDLIFE; ANTICOROSIV; MINISTERUL COMUNICATIILOR SI TEHNOLOGIEI INFORMATIILOR; UNIVERSITATEA SUCEAVA; APDF; MINISTERUL EDUCATIEI SI CERCETARII; ROMENERGO; APDM; MINISTERUL FINANTELOR; INTFOR GALATI; ARPECHIM; MINISTERUL JUSTITIEI; MAREX Braila; MINISTERUL MUNCII SI PROTECTIEI SOCIALE; AUTORITATEA NAVALA ROMÂNA; ASTRABUS; MOBIFON; TOTAL ELECTRIC OLTENIA Râmnicu Valcea;
    ATLAS GIP; ORANGE ROMANIA; COMISIA DE SUPRAVEGHERE A ASIGURARILOR; BANCA NATIONALA A ROMANIEI; PRIMARIA MUNICIPIULUI BUCURESTI; BANCA TRANSILVANIA; PRO TV; BIROUL ROMÂN DE CREDIT;PROFESSIONAL GRUP CONSULTING; BIROUL ROMÂN DE METROLOGIE LEGALA; RAFO; BUTAN GAS; RAIFFEISENBANK ROMANIA; CARPATAIR; REGIA AUTONOMA A APELOR VALEA JIULUI; CASA NATIONALA DE ASIGURARI DE SANATATE; ROMANCERAM; CELCO; ROMAVIA; CENTRALA NUCLEAR ELECTRICA CERNAVODA– PRODUCTIE; ROMTELECOM; CERONAV; ROMVAG; CFR; SENIA; CITY BANK; SERVTRANS INVEST SA; COLTERM; SEVERNAV PETROBRAZI; COM AUTO MERIDIAN; PETROM – SEDIUL CENTRAL; COMVEX; CONGAZ; PETROM SUCURSALE; DIRECTIA GENERALA VAMILOR – SEDIUL CENTRAL SI BIROURILE VAMALE; SOCIETATEA DE SERVICII DE MANAGEMENT FEROVIAR (SMF); DOBROGEA BISCUIT; TERMOELECTRICA SEDIUL CENTRAL&SUCURSALE; ELPRECO ENET; TERMOFICARE 2000; FABRICA DE CONBUSTIBIL NUCLEAR; TOPEX; FC STEAUA; TRANSGAZ; FORAJ SONDE; UNICOM HOLDING; GENERAL TURBO; UNICOM TRANZIT; GIURGIU NAV; UNIFERTRANS; HEWLETT PACKARD ROMANIA; UNIVERSITATEA POLITEHNICA BUCURESTI; HIDROSERV; URBAN.

  9. @ zizicu
    Intamplator am fost implicat intr-o operatiune de donare de calculatoare din partea unei mari firma bucurestene pentru copii din tara. Am fost personal la Calarasi, la Rm.Valcea si in mai multe comune din alte locuri din tara. Multa lume avea computerele date de minister (10 buc. de unitate scolara) impreuna cu lectiile AEL. Directorii erau incantati de lectii si chiar ne intrebau unii dintre ei daca pot sa faca in vreun fel ca sa completeze cu calculatoarele noastre laboratoarele Ael.
    Pentru majoritatea, problema era ca au 25-30 de elevi in clasa, si numai 10 calculatoare. In plus, laboratorul il foloseau cu randul profesorii de diferite materii, ce soseau cu clasele de elevi. Practic, pentru fiecare elev numarul de ore petrecute in fata lectilor de e-Learning sunt extrem de putine.
    Iti spun cu mana pe inima, nu am nici un motiv sa te mint – eu personal in tot timpul cat am trecut prin scoli si licee nu am auzit pe nimeni sa se planga de AeL.

  10. :)))) ori esti naiv, ori te-au platit … Ce te astepti sa scrie pe pagina de web ? „Noi facem afaceri cu statul pe baza de spagi si comisioane” ???
    Asta dupa ce am citit prima parte a raspunsului … Dupa ce am citit-o si pe a doua, cred ca a 2-a varianta, cea cu platitul e cea mai probabila. Asta pentru ca e imposibil ca cineva sa fi fost prin scoli in legatura cu AEL-ul si sa nu stie ca jaful ala de sistem NU E FOLOSIT NICI DE DRACU, in afara de momentele cu inspectii si controale la minister !!!

  11. @zizicu
    Nu, pe pagina de web ma astept sa vad cine le sunt clientii. Daca sunt companii de stat sau private, ceea ce se vede mai sus, in comentariul meu. In mod sigur nu au pus acolo ProTV-ul fara sa fi avut de-a face cu el.
    Referitor la partea a doua, iti pot da detalii si poti suna persoanele cu care am vorbit eu, ca sa te convingi si singur. E vorba de directori si profesori de licee si din scoli generale.
    Daca te mai intereseaza, programul de donatii era facut Doosan IMGB pentru scolile defavorizate din tara. Eu, impreuna cu cativa colegi ne-am ocupat de distribuirea lor si programul nu avea nimic in comun cu firma Siveco.

  12. Am ambii parinti in invatamant si au testat AEL-ul si nu au fost deloc multumiti.
    Cred ca mai degraba sistemului romanesc de invatamant avea mai mult nevoie acum de un sistem informatizat de gestionare. Chiar discutam cu mama mea, daca fura cineva cataloagele, asta e ghinion…

  13. @Alina
    Sunt de acord cu tine, invatamantul romanesc are nevoie de foarte multe. Suntem foarte departe de idealul in domeniu.
    Informatizarea invatamantului inseamna mai mult decat 10 calculatoare in scoala pentru niste lectii.
    Ar trebui sa fie computere in toate salile de clasa, in biblioteca, in cancelarie, la secretare si la directori. Carnetul de note si cataloagele ar trebui sa dispara si sa fie inlocuite de carduri, pe care sa fie stocata toata situatia scolara a fiecarui elev. Toate computerele ar trebui sa fie intr-o retea comuna a scolii ce ar trebui conectata la Internet, si prin aceasta la toate celelalte scoli, inclusiv la Minister.
    Totusi, pentru a nu ne arunca in discutii sterile de genul ba da / ba nu, ar fi util pentru toata lumea sa fii ceva mai explicita. Nu imi doresc un dialog ca mai sus in care cineva imi spune ca Siveco are 99% contracte cu statul, Irina Socol imi spune ca procentul e mult sub jumatate si cand verific lista de clienti constat ca vad foarte multe companii private in lista.
    Evident trag concluzia ca omul minte, iar Irina are dreptate. In plus, Zizicu ma mai face si mincinos, spunandu-mi ca ce am vorbit eu cu acei directori nu e adevarat (de parca ar fi fost de fata).
    Deci, revenind la oile noastre ar fi util pentru mine sa inteleg de ce parintii tai nu au fost multumiti de AeL. Pentru ca problemele posibile cu un soft sunt multiple. Sa-ti dau doar cateva posibile probleme:
    1. Nu functioneaza deloc.
    2. Se strica des
    3. Nu e conform cu programa scolara
    4. E greu de utilizat
    5. Nu aduce nimic nou
    6. Serverul nu poate gestiona numarul de sesiuni deschise
    … si lista poate continua la nesfarsit.
    Deci, ce ii reproseaza parintii tai acestui software?
    Mentionez ca nu sunt un expert in AeL. Demonstratia la care am asistat a durat 10 minute, in rest mai stiu ce spuneau 8-9 profesori cu care am vorbit.

  14. Un sistem e-learning wannabe. Conctracte luate pe sub mana, licitatii simulate. Toate contractele SIVECO sunt luate pe baza influentelor de la minister. Pile si relatii.
    Cand va intra si putina concurenta pe piata ce-o sa faca ? O sa dea chix, ca nu fac fata.
    Personal, ca elev nu am considerat niciodata programele lor fiind atractive sau productive.
    Salut.

  15. @ Dan
    Imi pare rau ca ma faci sa ma repet.
    „Conctracte luate pe sub mana, licitatii simulate. Toate contractele SIVECO sunt luate pe baza influentelor de la minister. Pile si relatii.” – de unde stii tu? Eu sunt jurnalist si nu am avut acces la asemenea informatii verificabile. Ai tu surse mai bune? De zvonuri m-am saturat. Traim intr-o tara in care esti vinovat pana la proba contrara. Tu. ca cetatean. prin definitie esti un infractor si trebuie sa dovedesti contrariu, cu documente, an de an statului roman. Ca firma, daca ai un contract cu statul, obligatoriu e luat cu pile si relatii.
    „Cand va intra si putina concurenta pe piata ce-o sa faca ? O sa dea chix, ca nu fac fata.” – uite ca fac fata in 35 de tari in care au concurenta si unde isi vand programele.
    „Personal, ca elev nu am considerat niciodata programele lor fiind atractive sau productive.” – mai exact ce le reprosezi? Eu am intrebat pe toti cei care erau contra (vezi mai sus la Alina) si nimeni nu e in stare sa dea un raspuns coerent si argumentat. Tu poti?

  16. socol=secu said:

    cine naiba lucra la ICI inainte de 1989 fara sa fie la secu? (domnisoara Socol are in CV asa ceva)

    SIVECO este unul dintre cei mai mari paduchi din Romania, subcontractand mai mult de 50% din contracte catre firme serioase (IBM este una dintre ele).

    Voi ati vazut aplicatiile financiar contabile pe care le fac baietii astia? Par a fi scrise de liceeni care tocmai si-au dat atestatul la info cu un proiect in FoxPro.

    Iar asta cu e-learning e o vrajeala! La sate scolile stau sa cada, nu sunt profesori, si astia vor elearning? In loc sa subventioneze mutarea la tara a profesorilor, constructia de scoli noi, astia dau sute de milioane de euroa catre unii ca SIVECO. Uite, d-aia n-am votat la alegerile din 30.11. Si probabil n-o voi face prea curand.

  17. adelina said:

    despre comportamentul execrabil al managementului nu se spune nimic? absolut nimic despre faptul au foarte mari probleme in a pastra oamenii? aaa si apropo are cumva contracte private sau doar cu statul? numai niste comunisti pot exploata in asa fel oamenii.

  18. Un lucru mi-e clar ( printre multe altele enumerate mai sus…): nu mi-as dori sa lucrez la siveco, doamne ajuta! Si mai lasati limbile pentru „oamenii de succes din Romania!” , nu-si au rostul, nu toti suntem veniti de la tzara…

  19. @ adelina
    Are contracte si private si cu statul, la momentul screrii acestui articol proportia era de 50-50

  20. @ gogu
    Daca vrei sau nu sa lucrezi la Siveco e problema ta. Referitor la limbi, te rog sa-ti cenzurezi limbajul, nu sunt obligat sa inghit magariile nimanui. Nu ma cunosti, nu te cunosc, nu ne-am tras de sireturi in armata sau in gradinita.
    Pe de alta parte, in limba romana nu exista „tzara”.
    Doamne, cand veti renunta la u, k, sh, tz????

  21. Fugiti de SIVECO, indoctrineaza, indobitoceste si e molipsitor. locul preferat pentru lingai si pupincu…specialsiti.

  22. josssivecco@yahoo.com said:

    Siveco? Un carnat fecalier lung, lung, lung de ani de zile, care a costat tara asta incomensurabil!

  23. Eu nu sunt nici pro nici contra. Oricum, fostii angajati sunt cei care blameaza Siveco cel mai tare. Asta e o problema clara ce ar trebui sa dea de gandit celor de pe acolo.

  24. Iulia Piru said:

    Unii dintre comentatori sunt atat de naivi, incat ma induioseaza de-a binelea. Va dau un exemplu de proiect la care am participat. Siveco a implementat SIUI la CNAS, iar pentru scrierea aplicatiei a luat impreuna cu HP cca 69 milioane euro, platind la 26 de firme romanesti mai mici suma de 4 milioane euro pentru implementare. Adica ei incasau 800 euro/zi de la CNAS si plateau 70 euro/zi executantilor.
    Generalul Socol, tatal Irinei, stie bine sa creeze imagine, dar nicunul dintre proiectele lor (AEL, APIA, SIUI, reteta electronica) nu functioneaza, iar beneficiarii sufera.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat: