Noutati IT, energie regenerabila, alerte

Osama a murit. L-au omorat americanii in urma unui atac al fortelor speciale ale armatei SUA.

Deci, simbolul terorismului international a disparut de pe harta lumii. Ce urmeaza? Asta e intrebarea la care voi incerca dau un raspuns. Din pacate, nu am suficiente date la dispozitie pentru a avea o imagine clara, de ansamblu asupra intregii situatii. Astazi, in lume putini o au, si ei, de regula, fac parte dintre varfurile retelelor de spionaj ale lumii.

Oricum din datele la care avem acces putem trage cateva concluzii.

Odata cu moartea lui Bin Laden exista problema fondurilor implicate in acest razboi anti-terorism. Acum, imediat dupa moartea liderului al Qaeda, lumea este panicata datorita unei posibile razbunari din partea fanaticilor fundamentalisti. Problema atentatelor este aceea ca dureaza ceva timp pana se pun in practica. Astfel, abia peste cateva luni, celulele razbunarii vor fi in stare sa reactioneze. Totodata, odata cu trecerea timpului, dupa moartea sperietorii Apocalipsei vigilenta incepe sa faca loc rutinei si serviciile secrete pot considera ca au castigat lupta in mod prematur. Prin urmare, reteaua razbunarii ar putea avea un oarecare succes in atentatele pe care le pune la cale.

Un alt lucru important este acela al urmasului lui Bin Laden. Este clar ca-i va urma o persoana care nu va avea aceeasi charisma, se presupune ca numarul 2 in organizatie ii va lua locul. Ayman al-Zawahiri, doctorul egiptean care se presupune ca a fost creierul din spatele actiunilor din 11 Septembrie va putea fi considerat teroristul numarul 1 al planetei. Situatia lui nu este actualmente prea roza. El a fost declarat mort cel putin odata, dar s-a dovedit ca informatia nu era corecta. Chiar daca urmasul lui Bin Laden este un om inteligent, codnducerea unei asemenea retele de terorism reprezinta un lucru extrem de dificil.

Prima problema pentru teroristii Al Qaeda o reprezinta gasirea fondurilor necesare activitatilor teroriste. Una este sa arunci in aer un camion cu militari undeva in inima muntilor din Afghanistan unde toti locuitorii iti sunt prieteni si cu totul altceva sa organizezi un atentat de proportii intr-o tara straina. Cert este ca pentru activitatea de terorism ai nevoie de bani, de foarte multi bani. Pentru Al Qaeda obtinerea de fonduri este in momentul de fata extrem de dificila. Daca la inceputurile „romantice” primeau bani de la alti arabi fundamentalisti sub forma de donatii, acum situatia este mult mai dificila. Arabia Saudita a fost si ramane in continuare cheia situatiei. Elita saudita face parte dintr-o secta whabista ce promoveaza intoleranta religioasa. Muntele de bani pe care stau in momentul de fata printii sauditi este folosit pentru a raspandi in lume viziunea lor sectanta asupra Coranului.  Pe de alta parte, SUA are un cuvant greu de spus in Arabia Saudita. Deci, subventionarea directa a celor din Al Qaeda a incetat de mult.

In momentul de fata, nu exista alte state din lumea araba, sau din lumea islamica, poate cu exceptia Somaliei care sa finanteze terorismul de stat. Impozitul pentru „cauza” isi pierde din importanta atunci cand banii sunt putini cum ar fi in cazul triburilor sarace din Afghanistan sau cand banii sunt foarte bine urmariti cum e cazul banilor spalati in occident. Evident, plasa pe care au aruncat-o tarile democratice asupra fondurilor ce pot ajunge la organizatiile teroriste (a nu se uita nici legea romaneasca ce prevede inghetarea conturilor ce sunt suspectate ca au legatura cu organizatiile terorise) nu este perfecta. Acum, banii se pare ca au un traseu ce trece prin Peru, Columbia, si alte state latino-americane, iar de acolo acestia trec in India, de unde sunt preluati de Al Quaeda.

Mitul legaturilor intre retelele teroriste si traficantii de droguri sau de diamante este unul fals intrucat membrii acestor mafii au nevoie sa calatoreasca mult si se expun regulat in zone unde pot fi urmariti si/sau identificati. Este extrem de dificil pentru terorisi sa aiba legaturi permanente cu aceste mafii fara sa fie descoperiti. Pe de alta parte, Afghanistanul reprezinta cel mai important producator de opiu in lume. Mafia talibanilor afghani este extrem de puternica iar cei mai multi dintre acestia erau deranjati de „atentia” lumii intregi si de cei peste 100.000 de soldati care misunau prin tara. Pe de alta parte, nici suma consistenta pusa pe capul lui Bin Laden nu a fost un element de lepadat in istoria uciderii acestuia.

In concluzie, americanii vor baga mai putini bani impotriva terorismului din Afghanistan. Samanta aruncata de Bin Laden prin celulele independente ale Al Qaeda va ajunge si pe sol fertil, cat si pe sol sterp. Astfel, unele celule vor disparea iar altele vor ajunge extrem de faimoase prin „realizarile” lor. Totusi, pericolul cel mare este dat de banii pe care sauditii ii baga in scolile ce le promoveaza viziunea wahabista asupra Coranului ce implica lupta respectiv Jihad-ul impotriva necredinciosilor.

Comments on: "Bin Laden a dat coltu’" (12)

  1. Lumi 12 said:

    Osama a murit si deja se fac speculatii despre cine va prelua conducerea Al Qauaeda.Hezbollah au fost primii care au folosit atentate sinucigase in orientul mijlociu, deschizand un nou capitol in istoria terorismului. Hamas si Islamic Jihad, cele mai importante organizatii palestiniene din ziua de astazi care folosesc terorismul au la baza o ideologie islamica.
    Ca sa convingi pe cineva sa se sinucida ca sa-i omoare pe altii iti trebuie ceva cu care sa-l pacalesti. Kamikaze japonezi din al doilea razboi mondial aveau loialitatea fata de imparat care ii facea sa plece la moarte cu zambetul pe buze, Osama Bin Laden avea versiunea lui distorsionata de islam cu care atragea recruti si sustinea terorismul.

  2. @ Lumi 12
    Asa sunt crescuti de mici. Isi doresc cele 77 de fecioare din viata de apoi. Mamele sinucigasilor se mandresc cu copii lor morti in atentate. E ceva greu de inteles pentru o persoana rationala.

  3. Lumi 12 said:

    Terorismul religios este poate cea mai periculoasa forma de terorism si,cu siguranta,cea mai dificil de combatut datorita fanatismului cu care actioneaza adeptii ei.Fecioarele acestea nu erau cumva 72?

  4. Nu pot pentru ca să ştiu. 😀

  5. O carte electorala si economica bine jucata de Obama.

  6. Felicitari pentru articol! Mi-a placut mult.

  7. @ Lumi 12
    Numarul de fecioare variaza, in unele cazuri e de 40 dar poate fi 72 sau 77, cum s-ar spune pe la noi „fara numar, de la nasu’ mare” 😀

  8. @ andryusha
    Afla!

  9. @ krossfire
    Asa pare, dar asta inseamna ca razboiul din Libia se va prelungi. Imperialismul american are nevoie de razboaie pentru a supravietui, din pacate. Nu poti trai la nesfarsit dintr-o economie bazata 85% pe servicii. Ai nevoie de un consum masiv de bunuri produse de tine iar razboiul e cel mai eficient consumator, si mai ai nevoie de o tiparnita care sa produca orice numar de dolari. Ca sa nu mai vorbim, ca pretul barilului de petrol este in dolari. Sadam a incercat sa-l vanda in euro si ai vazut ce a patit.

  10. Lumi 12 said:

    Ma rog,40,72,77…n-au nici un fel de importanta(pentru mine)…lor le ramane doar sa se roage sa nu primeasca fecioarele cu tot cu soacre.

  11. @ Lumi 12
    Mai bine sa primeasca doar soacrele.

Lasă un comentariu