Noutati IT, energie regenerabila, alerte

Cele mai frumoase moschei

1. Moscheea Sheikh Zayed din Abu Dhabi (UAE)

 
Este cea mai mare moschee din Emiratele Arabe Unite si a 8-a ca marime din lume si nu ne mira deloc ca aproape 1500 de muncitori au lucrat la constructia sa… Chiar daca constructia sa este relativ recenta si nu se bucura inca in lumea islamului de trecerea pe care o au moscheea Al Haram si moscheea Masjid Nabawi din Arabia Saudita, Sheikh Zayed Grand Mosque este cu siguranta una dintre cele mai impresionante si spectaculoase moschei din lume. In arhitectura si arta sa regasim deopotriva elemente moderne si istorice.

Moscheea Sheikh Zayed are o capacitate fabuloasa de gazduire, iar in timpul sarbatorilor musulmane precum EID peste 40 000 de pelerine ii trec pragul. Moscheea Sheikh Zayed gazduieste 82 de domuri, peste 1000 de coloane, candelabre impresionante ce cantaresc tone si sunt impodobite cu aur de 24 de carate, incrustatii si decoratii orientale cu pietre rare si pietre semipretioase, oglinzi din sticla de Murano. Interiorul sau gazduieste cel mai mare covor din lume tesut manual. Are peste 5000 de metri patrati si a fost tesut de 1200 de femei din Iran, folosindu-se 35 de tone de lana si bumbac.
Moscheea este construita integral din marmura de Italia. Superba sa curte interioara are si ea o marime impresionanta: 1700 m patrati, bucurandu-se totodata de recordul de a detine cel mai mare mozaic floral de marmura din lume.
Foto Moscheea Sheikh Zayed via Shutterstock
Foto Interior Moscheea din Adu Dhabi; Credite foto: Sophie James / Shutterstock.com
 
 
 
 
Foto Moscheea Sheikh Zayed noaptea, Shutterstock

2. Moscheea Al Haram (Masjid al-Haram) din Mecca, Arabia Saudita

In orasul Mecca din Arabia Saudita se afla poate cel mai faimos monument din lume…
Pentru musulmanii din lumea intreaga, Al-Masjid Al-Haram (cunoscuta si sub numele de Marea Moschee sau Moscheea Sfanta) este cu siguranta locul cel mai sfant si cel mai indragit din lume, locul la care, conform credintei si traditiei musulmane, fiecare credincios trebuie sa ajunga cel putin o data in timpul vietii sale.
Lacasul de cult a fost construit pentru a inconjura Kaaba, sanctuarul cubic in directia caruia (qibla) se indreapta musulmanii din intreaga lume atunci cand isi fac rugaciunile. Se spune ca aici s-a nascut profetul Mahomed, intemeiatorul religiei islamice, si, conform Quranului, acesta a fost primul loc construit de umanitate pentru a-l venera pe Dumnezeu. Totodata, in Quran se arata ca sanctuarul Kaaba a fost construit de catre Avraam si fiul său Ismail. Marea Moschee nu este intamplator numita astfel… Este cea mai mare moschee din lume si cea mai vizitata. Are o suprafata de 400.800 de metri patrati, iar spatiul interior si exterior alocat rugaciuni poate gazdui pana la 4 milioane de persoane.
Foto Mecca, Saudi Arabia. Credite foto: Zurijeta / Shutterstock.com
 
 
Foto Kaaba, Mecca – Arabia Saudita: Credite foto: Zurijeta / Shutterstock.com
 
 

3. Moscheea Masjid Nabawi (Moscheea Profetului) din Medina, Arabia Saudita

Urmand imediat in importanta si dimensiuni Moscheea Al Haram din Mecca, Moscheea Profetului (Masjid al-Nabawi) din orasul Medina (tot Arabia Saudita) este considerata a fi cel de-al doilea loc sacru al islamului. Totodata, in topul celor mai mari moschei din lume, moscheea Al Haram se afla pe locul 2. Este considerata a fi si cea mai frumoasa din lume deoarece tot aici se afla si mormantul profetului Mahomed. Moscheea originala a fost construita de insusi profetul Mahomed, langa casa in care s-a stabilit dupa Hijrah (emigrare) in anul 622 D.H. Era o cladire deschisa avand o platform inalta special pentru citirea Quranului, insa de-a lungul timpului a fost extinsa pentru a gazdui miile de pelerini. Deasupra mormantului profetului se afla astazi o impresionanta cupola verde cunoscuta si sub numele de Domul Verde (Green Dome).
Foto: Moscheea Masjid Nabawi, Medina. Credite foto: AHMAD FAIZAL YAHYA / Shutterstock.com
 
 
Foto Moscheea Nabawi seara. Credite foto: AHMAD FAIZAL YAHYA / Shutterstock.com
 
4. Moscheea Albastra din Istanbul (Moscheea Sultanului Ahmed)
Moscheea Sultanului Ahmed din Istanbul este cunoscuta si ca Moscheea Albastra datorita celor 21 000 de bucati de faianta, majoritatea bleu, care impodobesc peretii. Moscheea dateaza din secolul 17 si a fost construita la dorinta sultanului Ahmed I intre anii 1609-1616. Arhitectura monumentului imbina deopotriva elemente bizantine (pe care le putem observa in structura moscheii Hagia Sophia, o alta moschee importanta in Istanbul) si elemente specifice arhitecturii islamice traditionale. Este considerata a fi cea mai mare si ultima moschee din perioada arhitecturala otomana clasica si a fost astfel constuita incat sa poata fi vizibila de pe Marea Marmara. Moscheea Albastra dispune de dimensiuni impresionante, putand gazdui 10 000 de persoane. Totodata, are 73 de metri in lungime, 65 in latime, 6 minarete, peste 260 de ferestre cu vitralii si un dom central de 43 de metri.
Foto Moscheea Albastra, Istanbul – Shutterstock
 
 
 
5. Moscheea Sultanului Omar Ali Saifuddin, Brunei

Intr-o laguna artificiala, aflata in capitala statutului Brunei (un fost sultanat) – Bandar Seri Begawan, se inalta impozant celebra moschee Omar Ali Saifuddin. A fost numita dupa sultanul Omar Ali Saifuddien III, cel de-al 28-lea sultan din Brunei, din a carui dorinta a fost construit monumental. Este considerata a fi una dintre cele mai frumoase moschei din zona Asia-Pacific. In structura sa, putem gasi elemente arhitecturale specifice stilului Mughal, dar si stilului Italian. Moscheea Omar Ali Saifuddin are o inaltime de 52 de metri si este celebra pentru minaretele sale din marmura, dar mai ales pentru domul principal, acoperit in aur pur si vizibil de departe. In plus, marmura a fost adusa din Italia, granitul din Shanghai, candelabrele din cristal din Marea Britanie, iar covoarele decorative din Arabia Saudita.
Foto: Foto Moscheea Sultanului Omar Ali Saifuddin. Credite foto: AHMAD FAIZAL YAHYA / Shutterstock.com
 
Foto Moscheea din Brunei, Shutterstock

6. Moscheea Faisal din Pakistan

Moscheea Faisal din Islamabad, capitala Pakistanului, este cea mai mare moschee din tara si din Asia de Sud. In acelasi timp, gratie dimensiunilor sale impresionante, este considerata a fi a treia cea mai mare moschee din lume. Se bucura de o arhitectura moderna, forma sa unica cu 8 fatete fiind inspirata de forma cortului beduin de desert si de forma sanctuarului Kaaba din Mecca.
Foto: Moscheea Faisal, Shutterstock
 
 
 
 
Foto Moscheea Faisal, Islamabad. Credite foto: Patrick Poendl / Shutterstock.com
 
7. Moscheea Al Aqsa din Ierusalim
 
Moscheea Al-Aqsa (“Moscheea cea indepartata”, dupa cum s-ar traduce din araba) este cea mai mare moschee din Ierusalim si considerata a fi cel de-al treilea loc sfant in traditia musulmana. Se spune ca insusi profetul Mohamed s-a inaltat din acest loc spre a vorbi cu Dumnezeu…
Foto Cupola Stancii, Shutterstock

8. Moscheea de Cristal, Malaezia

Moscheea de cristal sau Masjid Kristal, dupa cum este cunoscuta in Malaezia are o structura uimitoare, care iti taie respirata. Este localizata in insula Wan Man din Kuala Terengganu. Construita din otel, sticla si cristal, intre anii 2006-2008, cladirea a devenit un simbol al patrimoniului malaezian. Este considerata a fi una dintre cele mai frumoase moschei din lume construite recent.
 
Foto Moscheea de Cristal, Shutterstock

Comments on: "Cele mai frumoase moschei" (2)

  1. Fabuloase poze!

  2. frumoase, dar parca Mecca ar trebui sa fie pe primul loc. Mecca ramane Mecca

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat: