Noutati IT, energie regenerabila, alerte

Alfabetul fluturilor

2+Kjell+Sandved+-The+Butterfly+Alphabet
Știați că toate literele din alfabetul latin și cifrele de la 0 la 9 se află pe aripile fluturilor? Ca să aflăm despre această minune a naturii, un fotograf pe nume Kjell Sandved a pierdut aproximativ 25 din viață și s-a plimbat prin peste 30 de țări bâjbâind după… fluturi. Americanul are o ciudată teorie în ceea ce privește coincidența matematicii în natură. El a făcut o descoperire cu adevărat uimitoare și anume aceea că fluturii poartă pe aripi literele alfabetului, dar și numere de la 0 la 9.

Pentru ca uimirea să fie și mai mare un poem blând însoțește zborul de la A la Z a acestor gingașe viețuitoare:
“Pe aripile înălțate spre cer
Apare un alfabet de fluturi
Și iată, fiecare fluture duce în secret
O literă ascunsă în aripile sale”.

(“On wings aloft across the skies
An alphabet of butterflies.
Each butterfly in secret brings
A letter hidden in its wings”)
.

3+Kjell+Sandved+-The+Butterfly+Alphabet

În acest caz fluturii au dezvoltat acest alfabet secret cu mult timp înainte de a apare prima limba vorbită și scrisă. Adică în ceea ce privește vechea limbă sumeriană, aproximativ 10.000 î.Hr..
Despre Kjell Bloch Sandved știm că s-a născut 1922 în Norvegia. În 1960 a emigrat în SUA și a lucrat pentru Muzeul National de Istorie Naturală ”Smithsonian Institution”. Acum este pensionar.
“Pentru a găsi frumusețea în lume, trebuie să te uiți foarte, foarte atent. Am reușit să descopăr și să fotografiez 200 de specii de fluturi. Aripile lor duc 26 de litere din alfabetul latin. Fiecare dintre aceste imagini extraordinare vine de la modelele geniale a aripilor de fluturi și molii. Aceste modele unicat au apărut la unele specii fie pentru a atrage un partener fie pentru a se deghiza împotriva animalelor de pradă. Pe când lucram la «Smithsonian Institution» din Washington am observat o cutie veche de țigări cubaneze, pe care era imprimat un fluture. Pe aripile lui am putut distinge litera ”F”.

4+Kjell+Sandved+-The+Butterfly+Alphabet

Atunci mi s-a aprins beculeţul: dacă o literă apare în acest fel în natură, atunci poate că e posibil să descopăr tot alfabetul. Așa am devenit fotograf pentru ”Smithsonian Institution”. Specialitatea mea era aceea de a fotografia cele mai mici creații ale naturii, printre care diferite modele de pe celulele microscopice ale aripilor fluturilor. Așa că am început marea căutare a literelor alfabetului de pe aripile fluturilor, atât din SUA, cât şi din insulele şi pădurile tropicale din întreaga lume. Am fotografiat fluturii, de obicei, dimineața sau seara, atunci când ei sunt relativ inactivi. Timp de 24 de ani de căutări am găsit pe fluturi toate literele alfabetului, de la A la Z, şi toate cifrele, de la 0 la 9.

5+Kjell+Sandved+-The+Butterfly+Alphabet

Pe aripile fluturilor, am găsit nu doar litere şi cifre, ci şi diferite modele care semănau al naibii de mult cu figuri de oameni sau animale”, a declarat Kjell Bloch Sandved. Conform lui Sandved, formele și simbolurile care se găsesc în natură sunt simetrice. De exemplu, cea mai des întâlnită este forma ”O”, apoi apar ”X”, ”R”, ”F” și ”G”. ”Multe animale, fluturi, pești și păuni, au marcat câte un ochi pe corpul lor (considerat ca o strategie de auto-apărare a speciei). De obicei, acești markeri înșelă vizual prădătorii. Litera ”A” am întâlnit-o la fluturii care trăiesc doar în țările Extremului Orient, litera ”Z” pe o specie de fluture găsită în Peru. Mai greu de găsit sunt literele “B”,”H”,”N”,”Q”,”T ” și “X”.

6+Kjell+Sandved+-The+Butterfly+Alphabet

Sursa: http://petrumihaisacu.blogspot.com/2013/04/uimitor-literele-alfabetului-pe-aripile.html

Reclame

Comments on: "Alfabetul fluturilor" (4)

  1. Seara bună, Carmen! Nu stiam… 🙂 O informaţie poetică si misterioasă!!

  2. @ David
    Articolul l-am primit pe email. Vrei sa scriu venit pe email sau link-ul tau? Pt ca sursa mea era alta decat cea specificata de tine. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat asta: