Noutati IT, energie regenerabila, alerte

Seve Jobs

1955-2011

El suferea de mai multe probleme de sanatate dupa operatia suferita in august 2004 ca urmare a unei forme extrem de rare de cancer la pancreas.

Numele sau este legat de aparitia primului PC (personal Computer), aparitia iPod, iTunes, iPhone si iPad. Toate aceste produse au schimbat viata a miliarde de oameni. Jobs a fost considerat primul dintre persoanele extraordinare aparute in industria de IT. Un artist al stilului si al inimilor, Job a inspirat firca si admiratie pentru cei care lucrau pentru el sau pentru competitorii sai.

Istoria spune ca odata cu aparitia Apple II in 1977 au aparut computerele personale. Pana atunci, computerele aratau ca niste dulapuri uriase ce de multe ori ocupau etaje intregi ale unor cladiri. Stiinta computerelor reprezenta o componenta exotica la care doar cativa initiati aveau acces. Pe atunci, nimeni nu indraznea sa intrevada vreo schimbare. Un tanar, Steve Jobs nascut in 1955, si adoptat de Paul si Clara Jobs a decis ca acest lucru se poate schimba. Silicon Valley, cunoscuta la acea vreme ca  Santa Clara Valley, la poalele muntilor View si Cupertino, locul unde si astazi este centrul Apple a fost locul unde s-au pus bazele unei companii ce a pornit dintr-un garaj si a schimbat lumea.

La aparitia primului joc ce se putea conecta la televizor – Atari, Steve Jobs a vazut o oportunitate extraordinara. El era atras, conform modei anilor 70 de curentul psihedelic, muzica rock si variatii guru ce aparusera din India. El si-a perecut un timp chiar in India experimentand drogurile, budismul si cultura indiana. Intors in SUA a aflat ca prietenul sau  Steve Wozniak asambla mici computere. „Micile” computere nu erau nici pe departe atat de mici pe cat ni le-am imagina astazi.

Anul 1976 a fost cel in care s-au pus bazele Apple ca o companie a celor doi prieteni cu sediul central… intr-un garaj. Wozniak facea computerul Apple I iar Jobs alerga sa le vanda. Afacerea a demarat destul de greu, cei doi reusind sa vanda doar cateva sute de bucati. La acea vreme IBM reprezenta gigantul IT-ului mondial si nimeni nu indraznea sa se lupte cu el.

Odata cu aparitia modelului imbunatatit Apple II, viziunea lui Jobs conform careia oamenii obisnuiti isi doreau un computer s-a dovedit corecta. In 1980 Apple devine o companie publica iar fondatorii sai se imbogatesc. In 1984, odata cu aparitia primului Macintosh, s-a dovedit ca Apple este un jucator serios in piata computerelor.

Jobs avea nevoie de o persoana care sa conduca compania si i-a propus lui John Sculley sa paraseasca Pepsi si sa vina ca CEO la Apple. Cuvintele cu care acesta a fost convins au ramas legendare. „Vrei sa-ti petreci restul vietii vanzand apa indulcita sau accepti sansa de a schimba lumea?” Totusi viziunile celor doi au diferit astfel incat Sculley l-a indepartat de la conducerea echipei ce producea Macintosh-ul pe Jobs. Prin urmare, Jobs demisioneaza de la propria sa companie.

Jobs isi canalizeaza atentia catre NeXT, un computer pe care il vedea ca urmatorul pas in IT. Drumurile lui Jobs s-au intersectat cu Pixar si cu un nou model de sistem de operare bazat pe obiecte ce era mult mai avansat decat cel dezvoltat de Apple la acea vreme.

In 1991 Jobs se casatoreste cu Laurene Powell cu care va avea trei copii Reed (1991), Erin (1995) si Eve (1998). Jobs mai avea o alta fata nascuta in 1978 dar pe care vreme indelungata a refuzat sa o recunoasca.

Intre timp Apple o luase pe o panta descendenta iar modelul de business impus de IBM cucerise deja lumea computerelor personale. IBM vazand succesul Apple si-a imus propriul computer si a oferit oricarei companii posibilitatea de a produce componente pentru PC-ul lor. Bill Gates isi impusese deja viziunea si Windows-ul cucerea totul. Pe de alta parte Apple era un sistem inchis ce nu permitea nimanui sa produca nicio alta componenta. Acest sistem se dovedea un esec. An de an Apple pierdea clienti, ramanand doar cu nucleul sustinatorilor „duri”.

In 1996 Jobs se intoarce la Apple. El incearca sa-si impuna NeXTStep in fata lui Gil Amelio, CEO la acea vreme.

In 1997 Jobs redevine CEO si reuseste ca intr-un timp foarte scurt sa redreseze compania. In 1998 introduce iMac si incet-incet o pune pe un tren ascendent ce culmineaza cu lansarile de produse exceptionale ca iPod, iPhone sau iPad. Jobs a impus o cultura corporatista estrem de severa, bazata pe secretomanie. Se spune ca angajatii erau terorizati de Jobs, daca-i raspundeau in mod nesatisfacator la intrebari erau concediati pe loc.

La plecarea dintre cei vii Jobs a lasat in urma sa o sotie, patru copii, doua surori, 49.000 de angajati Apple, 304 milioane de detinatori de iPod, 110 miloane de detinatori de iPhone, 25 de milioane de detinatori de iPad-uri si miliarde de detinatori de PC-uri care nu ar fi fost posibile fara Jobs.

In principal, Steve Jobs este cel care a schimbat cursul istoriei si ne-a schimbat viata. Piata PC-urilor a fost cea care a determinat extraordinara emulatie tehnologica a zilelor noastre, batalia intre producatori aducand rezultate si produse de nebanuit inainte, de la telefoanele mobile pana la televiziune 3D si full HD. Daca pana la Steve Jobs doar banii de la cativa mastodonti industriali alimentau IT-ul, si ajungeau in special la IBM ce nu prea avea motive sa avanseze prea mult tehnologic fiind numarul 1 de zeci de ani, astazi situatia e total diferita. Omul de rand decide ce produs are sau nu succes si sumele investite de mii si mii de companii in IT au determinat marea schimbare iar Jobs a fost primul care a mers pe acest drum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat: