Noutati IT, energie regenerabila, alerte

In mod paradoxal, Geoana chiar daca a iesit pe locul doi are cele mai multe sanse de a castiga alegerile. Cum s-a ajuns la asa ceva? Cum s-a putut ca in traditionala batalie dintre dreapta si stanga, unde stanga anual pierde din bazinul electoral, pe motivele cunoscute, sa revina in forta la putere.

Stefan Gheorghiu a fost si a ramas o „facultate” de referinta. Jocurile sunt facute ca la carte si se pare ca de data asta sunt castigatoare. De mult timp au existat semnale extrem de interesante care nu au fost studiate niciodata prea profund. Cum era posibil ca Dinu Patriciu sa fie al doilea sponsor ca importanţă al PSD, în 2004, donând aproape 2 miliarde de lei. Fruntaşul liberal a sponsorizat în anul 2004 atât PNL, cât şi PSD. Dar, oficial, a dat adversarului politic (PSD) de patru ori mai mulţi bani decât propriului partid (PNL). Aceasta este doar varful aisbergului.

Deci, PNL, un partid bogat, cu oameni influenti si cu nevoi interesante doreste puterea. Nimic nou aici, si nimic de blamat, fiecare partid doreste puterea, altfel s-ar lasa lumea de politica. Posibilitatea de a accede PNL la guvernare devine o problema alaturi de un partener ca PDL ce executa comenzile lui Basescu. Pe de alta parte PSD-ul are oameni mult mai maleabili, unde nu exista un singur lider de fier si intelegerile pot fi facute pe diferite paliere de negociere. Totusi votantii PNL sunt anti PSD, ce e de facut?

E 2004. Basescu, de fapt nu lupta impotriva clasei politice pe care o blameaza cu fiecare ocazie. S-a imbracat in aceasta haina, dar e una de imprumut, se vede usor pe la colturi, ca nu i se potriveste perfect. E lupta impotriva adversarilor politici pe care vrea sa-i „inmormanteze” din punct de vedere politic. PSD-PC are mijloace de lupta specifice, reprezentate de presa, si riposteaza vehement. Lectiile invatate la Stefan Gheorghiu isi arata utilitatea in lansarea unei noi generatii de caini de presa sa muste in directia stapanului PDL. Se stie ca daca se repeta suficient de des si pe un timp indelungat ca cineva e betiv, e prost, e scandalagiu, acesta devine un loc public si adevarat chiar daca nu este asa. Pe de alta parte, nici Basescu nu este un sfant si cainii au de unde sa muste.

PNL intra la guvernare alaturi de PDL. O perioada e liniste. Basescu vrea sa profite de momentul in care este pe val si sa declanseze alegeri anticipate pentru a-si intari sprijinul parlamentar, vrea sa se uneasca cu PNL pentru a aduce toata dreapta sub comanda sa.

La amandoua propunerile PNL, prin vocea lui Tariceanu, zice NU.

Basescu scoate altileria si ataca cu „biletelul”. Tariceanu cauta spijin si-l gaseste la PSD, ripostand cu demiterea presedintelui. Practic, pentru PSD, ruptura dintre PNL si PDL a fost o mana cereasca, a fost culoarul pe care poate alerga pentru a iesi din corzi. Ei nu scapa ocazia si ofera sprijinul lor cabinetului Tariceanu II cu scopul de a rupe dreapta. Figura este castigatoare. Dreapta se rupe in doua si PSD-ul are o voce puternica ce ajunge in guvern.

Ramane problema votantilor care sunt rupti in doua tabere. De stanga si de dreapta. Cei de stanga sunt din mediul rural, multi imbatraniti, pe zi ce trece sunt din ce in ce mai putini. E nevoie de sange proaspat, trebuie luat din dreapta. Se lanseaza planul de revenire la putere impreuna cu banii PNL si banii proprii PSD-ul ataca in toate directiile la nivel diplomatic. Se pun bazele demonizarii lui Basescu si incep sa „fure” din electoratul PDL. Televiziunile macina, se cauta si se fac dosare, se lupta impotriva oamenilor apropiati de presedinte. Patriciu isi construieste unul dintre cele mai mari holding-uri de presa, nu ataca direct, dar lasa oamenii antibasescu sa promoveze. Felix e turbat de manie, cand este dovedit ca securist activ si calca pe acceleratia, ii da drumul din lesa lui Ciutacu si altora ca el care arunca cu tot ce au in dotare in Basescu si PDL. Toate defectele, toate greselile toate „bubele” unora sau altora sunt acceptabile dar daca sunt ale „dusmanului” sunt impardonabile si sunt expuse pe larg. Vantu joaca la doua capete si tine mult mai mult in picioare stindardul neutralitatii si obiectivitatii. Cedeaza pana la urma cand Basescu ataca „mogulii de presa”. Dar, e mult mai ponderat fata de Antenele lui Felix.

In timp, usor, usor, „imaginea celui care lupta cu sistemul din interior” se degradeaza. PDL-ul spumega ca nu e la putere dar se asteapta noile alegeri parlamentare care inevitabil duc la „moartea” guvernului Tariceanu II.

PDL-ul in mod previzibil intra la putere. PSD-ul nu mai are rabdare pana la prezidentiale si accepta guvernarea chiar daca mai profitabil ar fi sa mearga impreuna cu PNL cu care exista intelegeri vechi. Totusi, vechile legaturi nu sunt rupte, nu au loc atacuri intre cele doua partide. PDL-ul trebuie decapitat si asta e mai important. Pe masura ce prezidentialele se apropie atacurile dintre „partenerii” la guvernare se acutizeaza. Conturile nababilor se deschid si lupta pe fata incepe in cel mai crancen mod. PNL-ul sponsorizeaza actiunea noului lider care merge rapid pe „reteta” castigatoare a lui Basescu din 2004. Omul providential care musca din sistemul corupt este jucat de Antonescu pana la capat. Reteta ese intregita de armata de comentatori platiti de pe Internet. PDL-ul, la fel ca si PSD-ul are si el armata lui. Toate ziarele online si blogurile sunt inundate de mesaje partinice platite. Eficienta acestora scoate electoratul tanar din amortire si il trimite la vot. Antonescu are cea mai mare priza in aceasta zona.

Pe de alta parte, Basescu isi mentine retorica antisistem, iar singurul mesaj calm ramane cel al PSD. Omul dur si cel bland caracteristica interogatoriilor incrucisate sunt jucate de Antonescu si Geoana. In mod previzibil Antonescu iese din primul tur, raman Geoana si Basescu. In sfarsit, Antonescu latra ultima data la exit-poll si ii ibaga total ilogic in aceeasi oala pe moguli si pe Basescu. Mesajul dat alegatorilor proprii este in mod deliberat confuz, acuzand sistemul.

Concluzie

Banii PNL si ai PSD s-au unit pentru a se ajunge la o guvernare linistita, fara figura celui care ar putea sa le strice ploile. Dreapta s-a rupt si PSD-ul a castigat votanti din zona nehotararta, fiind pentru prima data in urcare dupa ani si ani de scadere. PNL-ul reuseste sa guverneze fara sa aibe nevoie de Basescu pentru asta, preluand alegatori masiv de la PDL.

Basescu foloseste toate parghiile care le are la dispozitie, referendum, primari, etc. pentru a-si apara pozitia. Chiar daca din punct de vedere politic este net superior lui Geoana, ii va fi aproape imposibil sa ramana la Cotroceni.

Procente

Geoana si Basescu pleaca de la procentele actuale. Dar sa facem calculele.

Pornim de la situatia actuala:

Basescu                      3.148.124

Geoana                       3.026.604

Antonescu                1.943.992

Vadim                           539.721

Kelemen                      372.732

Oprescu                       309.472

Becali                             186.143

Cernea                             60.479

Rotaru                               43.664

Manole                              34.152

Iane                                    22.493

Potirca                               21.293

Grupul celor cu verde cedeaza cate 36.416 voturi fiecaruia dintre candidati, restul nu se prezinta la vot, avand in vedere ca majoritatea sunt anti oricine e in varf.

Votantii lui Kelemen se duc la Basescu. Votantii lui Antonescu si Oprescu se duc in proportie de 60-40 la Geoana respectiv Basescu in conditiile in care doar 70% se prezinta la vot. Votantii lui Gigi si ai lui Becali se duc la Geoana in cazul in care 80% se prezinta la vot.

Rezultatul este urmatorul:

Geoana  – 4.735.339    ->53,07%

Basescu – 4.188.242    – >46,93%

Total       – 8.923.581

Care e parerea voastra? Va reusi Basescu sa-l puna la colt pe Geoana? va reusi sa obtina al doilea madat in conditiile in care mesajul sau era pe buzele lui Antonescu?

Comments on: "Geoana conduce cu 6 procente, oare Basescu poate recupera?" (53)

  1. fantastica analiza. si chiar misto scris! de acord, este foarte posibil sa se intample exact asa cum zici tu.

  2. Vezi că ai inversat procentele.

  3. @ mihnea
    Ma bucur ca iti place, totusi, asta este situatia de acum, mai sunt 2 saptamani de recuprare pt. Basescu. A putut in 2004, va putea si acum?

  4. @ Cristian Banu
    Mersi, am corectat.

  5. Cred că scorul va fi mai mare: 65-35 pentru Geoană.

  6. @ Vania
    Ma indoiesc, am spus parerea mea mai sus.

  7. Intr-o tara normala la cap, votantii pnl nu ar trebui sa voteze cu geoana.

  8. unii pnlisti nu vor vota cvu geoana sau nu vor vota de loc. altii, nu-mi dau seama citi vor fi ca turma. asta e. trebuia sa revina iliescu…

  9. @ cristean
    Romania nu este tara tuturor posibilitatilor ci este tara in care orice este posibil.

  10. @ Dan Iancu
    Bunicuta isi afiseaza rictusul pe toate plasmele.

  11. Şi eu înclin să cred că va fi ceva mai mare, datorită reculului în capacitatea de mobilizare a PD. PNL a deschis deja uşa, PSD nu cred că trebuie să anunţe… Plus că discursul adoptat azi de Traian Băsescu şi Emil Boc este jenant, iar faza cu anularea cotei unice e de antologie 🙂

  12. Supraestimezi aderenta electoratului PNL. Eu ii cam vad pe acelasi palier.

  13. Cred ca Basescu e scos din joc. Sincer, ma lasa rece persoana Basescu. Eliminarea lui din viata politica (pentru ca asta va insemna pierderea alegerilor) va avea insa un impact teribil pe termen mediu si lung asupra intregii tari. Era cainele hahait, gagicar si uneori abtiguit care a impiedicat Putin-izarea Romaniei de vreo 14 ani incoace. Dupa el, vom avea parte doar de tandemuri Putin-Medvedev, cu nume diferite si mimand diferenta politica, care vor asigura linistea mormantala pentru binele tuturor.

  14. deh, vad ca sunteti toti prinsi cu alegerile acum, iar pe mine subiectul ma lasa rece… N-am rabdare sa citesc tot, dar sare-n ochi ca ai o aici o analiza super. Decat sa trollez prin alte locuri, voiam doar sa-ti zic salut si ca …te urmaresc 🙂

  15. Si iadu este mai sfant decat PSD

  16. @ Cristian Banu
    Anularea cotei unice face parte din programul lui Geoana. De obicei, la turul 2 se prezinta mai multi oameni decat la turul 1, mai ales dintre cei din bazinul electoral al fiecarui candidat. Totusi eu am mizat pe o participare mai scazuta. Oricum, vom vedea pe 6 decembrie.

  17. @ krossfire
    De care palier vorbesti? Fii mai explicit.

  18. @ Cristi
    Mersi mult. Ma bucur ca ai revenit.

  19. @ Sfantu
    Ce sa spun, nici eu nu-i agreez, dar trebuie sa recunosc ca nu am vazut sfinti in politica romaneasca si oamenii patati sunt pe peste tot.

  20. @ Bogdan Marchidanu
    Evident ai dreptate, decat sa se fure in liniste mai bine sa se impiedice unul pe altul sa fure.

  21. literelibere said:

    in ce tara din lumea asta, fie ea si din lumea a treia, s-a mai auzit ca dreapta sa treaca de partea stangii? aici e problema. dar cred ca tot eu imi voi da raspunsul. la noi in tara nu exista partide intemeiate pe idealuri, idealuri de stanga sau de dreapta. sleahta asta numita politicieni s-a rupt din PCR. la ce sa ne asteptam deci decat la aliante cu o singura culoare politica :CIOLANUL!

  22. @ literelibere
    Coabitari s-au mai vazut, dar ai mare dreptate.

  23. De palierul sanselor finale. E clar ca PSD are de castigat din voturile PRM & PNG insa voturile PNL nu cred ca vor merge majoritar la Geoana.

  24. […] interesanta e trasa de Razvan Serbu apropo de situatia voturilor, pe care va invit sa o cititi aici. Prezinta niste concluzii […]

  25. din cate vad sunt cam multi lupi inclestati pe ciolan si sunt prea multe interese ce ii impinge la inhaitiri impotriva naturii si programelor politice
    mie imi pare rau pentru ca deja vad cum se musamalizeaza definitiv toate coruptiile si tunurile, dar mai rau imi pare pentru ca ma asteptam ca tineretul sa dovedeasca maturitate, la varsta lor il dadeam jos pe Ceausescu

  26. Nu e chiar prima alianta stanga-dreapta. In 2004 PD era de stanga. Prin 2005 au plecat din internationala socialista si au intrat in partidul popular european. In ce tara ati mai vazut un partid de stanga sa treaca la dreapta :D.

  27. gazetarul said:

    Va fi mai bine daca va iesi Geoana decat Bassescu!!S-a lamurit lumea ce a facut el 5 ani de zile in fruntea Romaniei!!Oricum nu l-am votat nici in 2004 si nici nu-l vota in 06.12.2009!!Sper sa dispara din viata politica dupa aceste alegeri prezidentiale,iar P.D.-L-ul ala al lui de escroci ordinari sa devina microscopic!! 🙂

  28. @ Adrian
    Corect, sunt de acord.

  29. @ Combo
    PDL e un partid tanar. O poti pune pe seama cautarii propriei ideologii de partid. Totusi, este adevarat nu am mai vazut un partid sa treca de la stanga la dreapta. Sau mai exact centru-dreapta.

  30. @ gazetarul
    Pe acest blog incercam sa avem o discutie bazata pe argumente. Nu e locul potrivit pentru afirmatii ca ale tale. Mai bine Geoana decat Basescu? „Sper sa dispara din viata politica dupa aceste alegeri prezidentiale,iar P.D.-L-ul ala al lui de escroci ordinari sa devina microscopic!!” Revino cu argumente. Daca nu ai, un discurs echilibrat urmatoarele comentarii ti le voi sterge.

  31. subapreciezi electoratul pnl. vor vota mai multi cu basescu. singurul punct puternic pt geona e johannis. din pakt pt el se va intampla asa. el vine prim ministru in cea mai naşpa perioada. in iunie il dau jos tovarasii pe motiv de neperformanta. dupa care inevitabil pnl si psd se cearta. bataia pe functii va fi crancena. eu nu votez in turul 2 da l’as prefera pe base in loc de geoana si toata structura puternik a psd avida d functii. si ink ceva. dak pierde geoana il halesc psdistii. oricum nu el e vioara 1

  32. Aparaschivei Paul said:

    Eu nu inteleg o chestie: de unde ai tras tu concluzia ca votantii lui Kelemen se duc la Basescu? Intr-adevar, si in primul tur, au existat maghiari care l-au votat din start pe Basescu. Dar restul maghiarimii, cei 300 si ceva de mii, vor vota dupa pilda UDMR si a Bisericii.
    Eu nu as miza ca toti maghiarii lui Marko Bela vor merge la Basescu, pentru simplul motiv ca nu va fi asa!

  33. @ Aparaschivei Paul
    Articolul a fost scris imediat dupa alegeri, acum lucrurile evolueaza in fiecare zi. Acum as merge pe un 50-50 la votantii lui Kelemen.

  34. Vad situatia din tara noastra si ma ingrozesc. Oare unde vom ajunge? Va veni ziua in care ne vom putea bucura de viata fara grija zilei de maine? Te invit sa facem link exchange si sa comentam situatia studentilor: societate.wordpress.com…si nu numai.

  35. S-a ispravit! Cine voteaza un bataus de copii e un bataus de copii. Punct.

  36. mie chiar nu-mi place geoana. da’ deloc…

  37. Observati viciul atacului impotriva D-lui Basescu, prin filmuletul eliberat taman acum, inainte de turul final.
    Bun. Sa zicem ca l-a lovit – si ?

    Bun. Să spunem că l-a lovit – şi ?

    Sa ne pastram mintile, oameni buni!

  38. Sincer imi place modul cum ai pus lucrurile dar cred si eu cum se zice mai sus ca acum ar fi 50 – 50 cu usoara crestere in favoarea lui Basescu. Cred ca stanga nu are ce sa caute la guvernare acuma, locul ei este un opozitie. Daca vrem sa progresam atunci cred ca dreapta trebuie sa conduca. 🙂

  39. Este destul de interesanta analiza ta, chiar daca pe alocuri porneste de la niste premize care nu sunt neaparat reale sau dovedite. Par a fi, mai de graba, niste intuitii.
    Imi place foarte mult cum ai calculat in final procentajele probabile de pe 6 decembrie.
    Personal nu cred ca Basescu mai poate surmonta ceva si cred ca va pierde.

  40. @ societate
    Te voi urmari sa vad ce scrii daca te voi citi o sa apari in blogroll-ul meu.

  41. @ ION
    Absolut de acord

  42. @ Felix-Gabriel Lefter
    E trucat filmul, l-am vazut si ma pricep.

  43. @ evergreenstory
    Nici mie, dar asta nu inseamna mare lucru. Important este sa vedem care e parerea majoritara.

  44. @ ungandbun
    Procentele variaza zilnic. Vom vedea ce va fi la alegeri.

  45. @ Dan Patrascu
    E blogul meu si, in mod evident, am prezentat cum vad eu situatia. Nu sunt sociolog, analist si nu am studii de specialitate. Totul e o parere pe cat de obiectiva poate fi.

  46. marianpandelea said:

    Candideaza geoana sau patriciu,vantu si voiculescu? ca nu-mi dau seama

  47. popescu ion said:

    Pentru binene nostru ,ar fi bine sa scapam de Basescu,s-a jurat pe biblie strimb . Crede ca toti suntem fraieri este un om dificil credem ca se afla in spatele multor afaceri dubioase,pentru binele nostru si al copiilor nostri sa scapam de el,mafia din spatele lui au pus la bataie peste 130 mil euro dupa cum se aude votam un rau mai putin in intensitate votam Geoana si guvernul condus de primarul sibiului

  48. pisicuta crazy said:

    sai s**** la geoana de comunistilor.daca il votati o sa duceti tara la sapa de lemn
    (comentariu Editat de autorul blogului)

  49. @ marianpandelea
    Cam toti, ca sunt in gasca.

  50. @ popescu ion
    E parerea ta pentru ca eu cred ca linistea PSD e mai daunatoare.

  51. @ pisicuta crazy
    Aici vorbim civilizat indiferent de opinia noastra sau a celorlalti. Data viitoare, vei avea comentariul sters si vei avea raportare de spam ceea ce iti va face probleme in a face comentarii pe alte bloguri.

  52. hai geoana vei fi un presedinte bun

  53. geoana – comunist si HOT fura fura si iar fura!!!!! huuuuuuuuuuu comunistiiiiiiii!!!!!!!!!!

Lasă un comentariu