Noutati IT, energie regenerabila, alerte

China trece pe verde

wind powerConform unui anunt al Reuters, China a inceput constructia primului sau parc eolian de 10 GW in zona Jiuquan din nordvestul provinciei Gansu.

Beijingul doreste din ce in ce mai multa energie verde, pentru a-si sustine rapida crestere economica.

China, cea de-a doua mare consumatoare de energie din lume doreste sa ajunga in anul 2020 la o putere instalata de 100 GW care sa provina din energie eoliana. Astfel, in 2020 se va ajunge la un procent de 3% din energia consumata de China va proveni exclusiv din energie eoliana.

Pentru aceasta, National Energy Administration (NEA) a facut publice planurile pentru 6 parcuri eoliene de 10GW fiecare, in zone identificate ca propice instalarii echipamentelor eoliene, precum cele din apropiere de Mongolia, Gansu, Xinjiang, Hebei si Jiangsu.

Parcul eolian de la Jiuquan va fi construit in doua faze: Faza 1 – 3.8 GW baza ce va fi completata cu 18 ferme de 200-MW si doua de 100-MW. Aceasta faza este realizata de 20 de dezvoltatori si va fi terminata in 2010, conform viceguvernatorului provinciei Gansu, Feng Jianshen.

Companiile chineze participante la proiect sunt Huaneng Power International si Datang International Power, care impreuna cu alte sase firme internationale vor avea sarcina dezvoltarii fermei eoliene Jiuquan. Totusi, in momentul de fata numele celorlalte sase companii non-chineze nu a fost facut public.

Faza 2 – este alcatuita din 40 de ferme de 200 MW. Constructia acestora va incepe in 2010 si se pot atribui investitorilor straini. Astfel, capacitatea eoliana instalata in Jiuquan va ajunge la 5,16 GW in 2010, la 12,71 GW in 2015 si la 20 GW in 2020, de la nivelul curent de 600 MW. Planul de dezvoltare a regiunii dupa 2020 va permite instalarea unei puteri totale de 40 GW.

Chiar daca unii specialisti spun ca sunt ingrijorati asupra preturilor energiei in momentul in care toate fermele proiectate vor fi puse in functiune, oficialii chinezi neaga aceasta problema.

Conform specialistilor, exista posibilitatea de a avea un surplus de energie in zonele vizate, ceea ce ar face ca nivelul pretului sa scada dramatic iar investitorii sa nu-si poata recupera niciodata investitia si toate aceste ferme eoliene sa functioneze in pierdere. Pe de alta parte chinezii sunt de parere ca cea mai mare problema este de fapt realizarea infrastructurii de transport a energiei si nu atat costul energiei. Practic, in 2020, la finalizarea proiectului puterea generata din fermele eoliene va fi doar de 3% din energia consumata de China. Pe de alta parte, fixarea de curand a unui pret fix la energia electrica asigura investitorilor o marja decenta de profit dupa finalizarea proiectului.

Comments on: "China trece pe verde" (4)

 1. Romania cand se va gandi la asa ceva. Parca vad ca prin 2020 suntem ultimi si la parcuri eoliene…

 2. @ tykryt

  Evident ai dreptate, doar stii magaria cu certificatele verzi care se practica la noi an de an.

 3. Florina Pășcula said:

  Eu zic sa fim optimisti. Daca vom face rost de fonduri, poate ne desteptam si noi pana la urma. Pentru mai multe detalii despre acest domeniu, puteti accesa site-ul http://www.naturalsenergy.com, unde sunt postate zilnic stiri de actualitate.

 4. @ Florina Pășcula
  Noi sa ne desteptam? Poate cu forța. Te-ai uitat ce se întâmplă cu cretificatele verzi și cu „băieții deștepți” din energie. Situația durează de câțiva ani și nimeni nu face nimic. Aici nici măcar nu e vorba despre fonduri ci de mentalitatea tipic românească și de șmecheria cu care ne furăm singuri căciula.
  Dacă vrei să detaliem subiectul îți stau oricând la dispoziție.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat: