Noutati IT, energie regenerabila, alerte

Ce stiti de RFID?

Cei care cunosc sistemul sa sară peste paragraful următor.

RFID reprezintă un sistem de identificare cu ajutorul frecvențelor radio. Exista două tipuri de etichete RFID, unele pasive și altele active. Cele pasive pot fi citite de aparate speciale de la o distanță de maximum trei metri, neavând nevoie de alimentare, cele active pot fi citite de la o distanță de 100 m. Etichetele RFID pot fi considerate echivalente cu actualele coduri de bare. Deja implementarea lor a intrat in viata de zi de zi. Astfel, poti avea o cartela RFID cu ajutorul căreia poti intra intr-un bloc sa intr-un spatiu securizat, doar apropiind cartela de cititor.

Eticheta RFID pasivă

Etichetă RFID pasivă

La inceput, cea mai propice utilizare care putea fi imaginată pentru acest sistem era în marile lanțuri de magazine. Astfel, economiile ar fi extrem de mari și cozile la casele de marcat ar dispărea. Doar ai trece coșul prin fața casei de marcat și ar fi scanate automat toate produsele din coș. Astfel nu ar mai trebui să mai pierzi timpul cu descărcarea coșului în fața vânzătoarei. Totuși, câteva probleme tot ar fi. Dacă etichetele de pe produse nu ar fi îndepărtate acasă după achiziționarea diverselor obiecte, ele ar fi scanate din nou de cititorul RFID si te-ai trezi ca ti s-a trecut pe nota de plată chiar și cămașa pe care o porți. Așteptăm în continuare ca specialiștii să găsească soluții pentru toate problemele. Menționez doar ca prețul unei etichete RFID ce poate fi posă pe un produs este de câțiva cenți.

De ce m-am apucat să vorbesc despre RFID? Simplu, am văzut o idee interesanta pentru o aplicare neconvențională a acestei tehnologii, astfel încât furturile vor dispărea pentru totdeauna. Din păcate pericolul Big Broder va crește și el.

Solutia m@rkINVENT – m@rketingIT rezolva literalmente problema furturilor. Astfel vom plasa in semafoare, in antenele operatorilor de telefonie mobila sau in fatada cladirilor module continand cititoare RFID. Toate aceste cititoare trimit informatiile la servere centrale prin reteaua de telefonie mobila.

O alta solutie mai inteligenta este montarea cititoarelor RFID in autoturisme private avantajul fiind ca nu poti sti care sunt autovehiculele purtatoare.

Cine doreste sa protejeze propria persoana, copiii, valorile patrimoniale nu trebuie decat sa implanteze tag-uri RFID active sau pasive. In momentul cand se reclama disparitia unui tag sau cand se incalca regulile pentru statusul unei entitati (exemplu se stie cu precizie unde trebuie sa fie un copil la o anumita ora din zi si acest lucru poate genera reguli ce pot controla regimul de functionare al unui tag) se da alarma in sistemul international si atunci cand entitatea urmarita trece pe langa un cititor RFID ascuns in fatada cladirilor sau in autovehicule (sau chiar la persoane purtatoare „anonime”) se ia urma entitatii in cauza.

ASTA-i TOT!

Operatiunea se poate face in circa 1 luna prin subcontractarea serviciilor de montare a modulelor cu firme private. Bani sunt destui de la Uniunea Europeana.

Mai multe informatii la Ionel Gabriel Niculescu, adică  AICI.

Nu-i rău, ce ziceți?

Totuși, ar fi extrem de greu de implementat și logistica ar trebui să fie impresionantă. Realizarea ei într-o lună mi se pare cel puțin utopică.

Comments on: "RFID – pentru o lume mai sigură" (6)

 1. Cavalary said:

  Ba e foarte rau si inspaimantator, la fel ca orice altceva ce agraveaza situatia de Big Brother, indiferent de posibilele beneficii. (Si stai tu linistit, the day after one person invented the lock another invented the lockpick – s-ar gasi metode de a fenta si asta, asa ca tot doar oamenii cinstiti (sau, oricum, oricine in afara de marii raufacatori) ar fi afectati negativ, la fel cum e cu toate metodele astea.)

 2. @ Cavalary

  Eu cred ca exact pe dos. Marii raufacatori vor avea o viata buna si imbelsugata ca si pana acum, dar vom scapa de micii găinari.

 3. Micii gainari sunt aia care sparg bancomate prin Anglia? Daca da, sunt sigur ca nu scapa nimeni de ei.

  Oricum, sunt de acord cu Cavalary.

 4. Mai intai multumesc lui Razvan Serbu pentru articolul postat. L-am descoperit doar zilele trecute.

  Cum portalul m@rkINVENT I.M. III este inaccesibil la aceasta data gasiti pagina referita pe blogul acesta pe scribd.com la http://www.scribd.com/doc/38947479/disparitiiDisparute

  Problema cu Big Brother nu este deloc asa cum pare in comentariile curente pe aceasta tema. Subiectul fiind de audienta larga la nivel international nu stiu daca s-a ostenit cineva sa trateze il cu obiectivitate maxima. Moda aceasta prea putin serioasa si din pacate larg raspandita de a comenta in necunostinta de cauza, fara sa incercam a stii ceva ci bazandu-ne doar pe ce credem, adesea pe ce ne trece prima oara prin cap, este destul de nociva si pentru cei care o exerseaza deoarece le viruseaza gandirea si pentru cei care primesc comentariul si nu au invatat inca sa discearna in materie de informatia publica … sa-i zicem „dinamica, activa, de impact imediat” adica tot ce reprezinta materializarea imediata, in direct, a unei atitudini, simtiri, gandiri – interviuri, interventii, comentarii web,…

  … cititi tot articolul la:

  http://www.scribd.com/doc/50019277/Psihoza-anti-biometric-sau-nebunia-666

 5. Nu cred deloc ca RFID poate face lumea mai sigura.Tocmai am citit 50 de pagini din cartea „Cipurile spion” de Katherine Albrecht(care trateaza exact problema RFID)si m-am ingrozit.E infricosator.Oamenii vor ramane fara locuri de munca si nu vor mai avea intimitate.Daca ne iau si intimitatea, cu ce mai ramanem?Am ramas surprinsa de faptul ca aceste cipuri se folosesc din anii ’90..ce mici suntem, cat de putine stim.
  Va recomand cartea.In acest articol s-a spus prea putin.

  Numai bine si aveti grija ce mancati, ce beti, ce faceti in fiecare minut!

 6. @ Ela
  Teoria Conspiratiei este cam prea mult pentru mine. Din punct de vedere tehnic in lumea de astazi este posibil aproape orice. Daca cineva dintr-o anumita structura doreste… intimitatea oricui dispare precum fumul. Situatia nu este noua, la fel era si in secolul trecut chiar de la inceputurile lui, doar tehnicile sunt altele. In plus, cui ii foloseste sa stie ce am mancat eu azi la pranz? Urmarirea simultana a unui numar prea mare de oameni implica tehnici sofisticate si un munte de bani. Ea nu se face pentru ca nu se justifica din punct de vedere economic, nu pentru ca nu ar fi posibila.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat: