Noutati IT, energie regenerabila, alerte

Soarecii si cutia de bere

In urma cu ceva timp a murit o femeie  in conditii absurde.
Intr-o duminica, a plecat cu niste prieteni sa  faca o excursie in barca si si a pus la rece niste cutii de suc si de bere.

Urmatoarea zi, luni, a fost primita la Spitalul Universitar ca  miercuri sa iasa… moarta. Autopsia a scos la iveala o leptospiroza (cu  simptome de febra ridicata, fata palida si hemoragii) provocata de o  bautura la cutie care a fost consumata fara pahar in barca.

Examinarea cutiilor a confirmat ca acestea au fost infectate cu  urina de soarece, in consecinta cu leptospire.

Probabil ca  persoana in cauza nu a spalat partea superioara a cutiei inaintea de a  bea, si a fost contaminata cu urina de soarece, care contine substante  toxice si mortale, printre care leptospirele care provoaca leptospiroza.

Bauturile si alte alimente la cutie sunt inmagazinate in depozite  infestate de rozatoare, si transportate pana la punctul de vanzare fara a  fi curatate in prealabil .

De fiecare data cand cumparati o cutie,  trebuie sa spalati foarte bine partea superioara cu apa si detergent, apoi  clatiti bine inainte sa o puneti in frigider.

Dupa un studiu  realizat de catre INMETRO (Spania), capacele cutiilor de bauturi sau de  conserve sunt mai contaminate decat capacele WC-urilor publice.

Studiul arata ca, cantitatea germenilor si a bacteriilor de pe  capacele cutiilor este atat de importanta, incat este foarte important sa  fie spalate cu apa si detergent, si sa fie clatite foarte bine

Comments on: "Soarecii si cutia de bere" (23)

 1. As zice ca mai degraba a luat leptospiroza din apa unde le-a pus la rece. Da, sunt pline de bacterii dar sa fim seriosi, nu e o boala ale caror simptome sa nu le simti si nici una care pluteste chiar peste tot.

 2. Totusi, e de tinut minte. Cand am fost in Canada nimeni nu consuma direct din cutie… Era si acolo o campanie pe aceeasi tema.

 3. Vorba ta, e de luat in calcul…
  Doamne fereste!

 4. Eu in general aplic prostie din aia de curatat pe maini si pe cutie 😀

 5. @ Manole
  Cam asa e. Nu trebuie sa ti se intample de mai multe ori, odata e suficient.

 6. @ krossfire

  Si bine faci.

 7. Cred că am imunitate la leptospire…

 8. poate ar fi nevoie si in RO de o campanie de conștientizare asupra acestui lucru

 9. @ Vania

  He, he, dar votca nu e la doza 😛
  Daca ar fi, atunci ar fi sterilizata gata.

 10. @ tykryt

  N-ar fi rau, dar pe ce bani?

 11. nu știu, ca pe criza asta…
  dar poate se mai ofera vreo vedeta pentru o astfel de campanie

 12. @ tykryt
  daca e topless atunci are sanse 😀

 13. da, stiam si eu ca trebuie sa speli doza. de-aia evit sa beau din cutie. eu spal si cutiile de conserve inainte sa le desfac.

 14. Salutare,
  zi-mi si mie te rog cum faci sa bagi widgets sau alte minuni in sidebar (pe wordpress.com)

  thanks!

 15. @ Oceania

  Bravo, eu nu faceam asa pana acum, dar o sa-mi schimb obiceiul sau o sa iau Calsberg ca e cu capac de plastic pe cutie.

 16. @ Emil

  E extrem de simplu. Introduci un nou widget de text, si in loc de textul propriu-zis pui codul HTML de la ce doresti tu. Din pacate, WordPress-ul nu accepta scripturi Java asa ca va trebui sa te multumesti doar cu HTML-ul chior.

 17. Merci 🙂

 18. cristi said:

  Chichiţe mai mult sau mai puţin fatale

  Aţi citit desigur povestea lui Petre Ispirescu intitulată „Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte”. Vă reamintiţi probabil de preaisteţul Făt Frumos, de peregrinările lui prin lume în căutarea nemuririi, de revenirea la palatul părintesc, de momentul în care scotocind subjugat de nostalgie printre vechituri deschise capacul chichiţei sub care se afla moartea însăşi şi, în sfârşit de memorabila replică pe care personajul spectral i-o adresează cu glas slăbănogit: „Bine ai venit, că de mai întîrziai, şi eu mă prăpădeam.” Din vremurile de niciodată, când plopul făcea pere şi răchita micşunele şi până astăzi, anumite lucruri nu par să se fi schimbat prea mult. Conform unor informaţii care mi-au parvenit acum câteva săptămâni printr-un email se pare că mai nou, moartea nu mai stă tupilată sub capace ci pe acestea. Să mă explic. În mesajul electronic era relatat cazul unei femei care a murit de leptospiroză după ce a băut suc direct dintr-o cutie de suc contaminată cu urină de şoarece. În aceleaşi mesaj se deplângeau în termenii cei mai dramatici ravagiile pe care le fac capacele cutiilor de băuturi contaminate cu germeni extrem de letali.
  Reconstituind traseul ramificat al mesajului (forward repetatat) si evaluand la o cifră mare numarul total al destinatarilor, m-am gandit ca n-ar fi rau sa fac un mic efort pentru a clarifica cateva lucruri importante si astfel să mai despovărez măcar o parte dintre cititori, de temerile mai mult sau mai puţin justificate care ne compleşesc ca o avalanşă. Iată ce ar fi de zis.

  1. Mesajul este o farsă
  Mesajul buclucaş circulă pe internet sub diferite variante, încă din 2002. Într-o variantă victima este din Belgia, în altele din statul Texas, SUA, sau din Botswana. În varianta primită, nu se precizează de unde este victima şi nici unde este localizat spitalul universitar unde se afirmă că ar fi fost internată. În variantele de limbă engleză, victima a consumat coca-cola ambalată în cutie. În varianta de limbă română apar cutiile de suc. Mai mult, în data de 28 septembrie 2007, într-un cotidian din România a apărut o variantă nouă, în care sub titlul „Caz îngrijorător în Capitală” se afirmă că „O femeie s-a îmbolnăvit de meningo-encefalită virală, o boală contagioasă rară, după ce a intrat în contact cu cateva conserve alimentare.” Din nefericire, nici în acest caz nu se menţionează vreun detaliu cu adevărat util cu ajutorul căruia să se poată stabili dacă avem de-a face cu un caz real şi, mai ales, dacă are legătură cu mult incriminatele capace. (Articolul poate fi lecturat pe internet în arhiva online a ziarului „Curentul” din data de 28 sept 2007).

  2. În mesaj apar informaţii eronate
  Mesajul face afirmaţii şi aluzii contrare datelor din literatura medicală.
  a. Perioada de incubaţie a leptospirozei este de minimum 2 zile în timp ce în mesaj se menţionează că boala a debutat a doua zi.
  b. Deşi poate evolua spre deces în unele cazuri, acest deznodământ nu apare într-un timp atât de scurt. În majoritatea cazurilor grave, moartea survine abia în faza a doua a bolii, după 1-2 săptămâni de la debut. Cazurile letale raportate în literatura medicală arată că decesul survine în general nu mai devreme de 10-14 zile de la internare. În mesajul în discuţie, decesul survine la trei zile de la infectare şi la două zile de la internare.
  c. Calea de transmitere incriminată de mesaj este contrară celei recunoscute de specialişti. Leptospiroza se transmite de la animalele bolnave prin intermediul apei sau alimentelor contaminte cu urină de animale infectate, respectiv prin contact direct cu animalele infectate. Deşi şoarecii bolnavi sunt unul din rezervoarele de leptospire, mecanismul real de transmitere a bolii de la aceste animale ar pretinde contaminarea apei sau alimentelor cu urină. Urina uscată pe un ambalaj nu oferă condiţii favorabile pentru supravieţuirea microorganismelor respective. Dacă întâmplarea ar fi reală (ceea ce deocamdată nu se confirmă) o anchetă epidemiologică riguroasă ar conduce la suspiciuni în ce priveşte apa râului unde femeia s-a plimbat cu barca. Un scenariu teoretic corect ar fi deci că leptospirele ajung pe ambalajul cutiei de suc atunci când cutiile sunt puse la rece în apă (acest lucru se poate doar deduce din mesaj fiindcă nu se precizează în mod explicit unde sunt puse la răcit).
  d. Deşi urina de şoarece poate fi o sursă de infecţie în cazul animalelor bolnave sau purtătoare de microbi, ea nu conţine substanţe toxice şi mortale, cum se afirmă în mesaj.

  3. Studiul menţionat nu există
  Mesajul menţionează un studiu efectuat de o instituţie spaniolă numită INMETRO, care ar fi arătat că capacele cutiilor de băuturi ar fi mai contaminate decât capacele WC-urilor. În primul rând INMETRO nu este o instituţie spaniola ci braziliană. În al doilea rând, în bazele de date medicale nu poate fi găsit nici un studiu care să fi comparat capacele cutiilor de băuturi cu capacele de la WC-uri. La publicarea articolaşului din Curentul „concluziile” acestui studiu inexistent sunt totuşi preluate de unul dintre specialiştii noştrii despre a cărui profesionalism nu am avut până în momentul acesta nici un motiv să mă îndoiesc. De altfel, e posibil ca această regretabilă distorsiune să se datoreze împrejurărilor în care a fost solicitat comentariul sau, şi mai probabil, prelucrării defectuoase a răspunsului specialistului. Informaţia cum că „cutiile de suc din care copiii beau direct sunt extrem de periculoase pentru sănătate dacă nu sunt spălate înainte de consum, bacteriile depozitate fiind mai numeroase şi mai periculoase decat cele de pe capacele de toaletă” este fără acoperire în literatura de specialitate.

  Morala şi concluzie practică
  Pentru a trage morala, nu voi reveni la povestea lui Ispirescu pentru că, în realitate moartea nu se află nici deasupra şi nici sub capacul unor chichiţe, fie ele din basmele populare din vremurile trecute sau din legendele urbane ale zilelor noastre. Mai degrabă, cum sugerează lectura literală dar şi alegorică a unei întâmplări biblice (vezi a 2-a carte a Împăraţilor din Vechiul Testament), „moartea este în oală”, adică în alimentele mai mult sau mai puţin sănătoase, mai mult sau mai puţin contaminate cu care ne hrănim zi de zi.
  În fine, se cuvine să spun că în ciuda faptului că mesajul este o farsă tipică, este un gest de bun simţ ca în cazul în care ambalajul unor băuturi sau alimente prezintă urme sau resturi care trezesc suspiciune, să le îndepărtăm în mod corespunzător (spălarea cu apă şi detergent este de regulă suficientă).

  Autor: dr. Valentin Nădăşan
  Data actualizării: 10.10.2007

 19. @ cristi
  multumesc pentru comentariu, am facut un articol special cu acest raspuns

 20. Băi tâmpitule, ăsta este un hoax care circulă din 2001:
  http://www.hoaxbuster.com/hoaxliste/hoax_message.php?idArticle=1306

  Deşteptule.

 21. @ beranger
  Mersi pentru informatie, oricum natura problemei ramane, indiferent de modalitatea de propagare.
  Apropos de vechimea informatiei iti pot spune ca in iunie 2000, cand eram in Canada, era o isterie generala si toata lumea spala si curata dozele de suc si bere. La vremea respectiva n-am dat nicio importanta acestui fapt.

 22. Fireşte, orice cutie de de conservă este neigienică, de-aceea spăl conservele gen conservă de peşte sau orice are şansa de-a «da pe dinafară» cu ocazia deschiderii. Dar de aici şi până la isterii de genul ăsta…

  De unde reiese că populaţia planetei nu are discernământul necesar, iar Internetul serveşte mai degrabă la propagarea informaţiilor false, căci nimeni nu verifică, toţi copiază!

 23. @ beranger
  Foarte bine faceti ca le spalati, dar nu toata lumea procedeaza ca dumneavoastra (ceea ce este evident rau).
  Pe de alta parte, eu nu cred ca lumea este isterizata in momentul de fata.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat: