Noutati IT, energie regenerabila, alerte

Dreptul la lene

Dreptul la lene

Dreptul la lene – „Le droit a la paresse” – de Paul Lafargue. Este o carte scrisa in 1880 – si e mai actuala ca oricand, caci vorbeste pana si despre criza la care am ajuns azi…

Etapele SPIRALEI INFERNALE sunt pe scurt urmatoarele:

1. Muncim tot mai multe ore si producem tot mai mult ca sa castigam tot mai mult – asa ni se cere (ideologic) de catre societatea capitalista – ca doar marii industriasi/ patroni au nevoie de oameni (motivati) care sa le produca mai mult, sa se imbogateasca ei mai mult ; lenea nu e buna, din punctul lor de vedere caci nu muncim pentru ei si nu ne inregimentam sa le fie lor bine….

2. Produsele, la un moment dat, nu se mai vand, caci sunt prea multe, piata e saturata, iar oamenii nu mai au bani – salariile oferite de industriasi/ patroni nu sunt suficiente pentru a face fata tentatiei generate de produse ; intervine publicitatea care ne convinge sa cumparam

3. Suntem tentati de publicitate, vrem sa cumparam. Muncim mai mult, sa castigam mai mult, sa ne permitem. Multi ne lasam tentati si facem si credite.

4. La un moment dat sunt atat de multe produse pe piata ca nu mai are cine le cumpare – dar spirala infernala continua : ca doar continuam sa muncim mai mult, ca sa ne platim creditele, si…sa consumam mai mult

5. Daca tot sunt dispusi din ce in ce mai multi oameni sa munceasca tot mai mult, de ce sa angajeze patronii 10 oameni in loc de 7, sau chiar 5, ca doar vor munci suficient cei 5 deja angajati, daca sunt bine prinsi in credite si dorinta de consum. Asa apare somajul! Astfel, tot mai putini oameni muncesc tot mai mult, calitatea produselor/ serviciilor scade, dar nu conteaza pentru patron caci banii vin si asa.
In ceea ce priveste somerii – este treaba lor!

6. Creditele sunt din ce in ce mai numeroase si mai mari, cine intra in cercul lor iese greu.

7. La un moment dat piata crapa: locuri de munca, credite, imobiliarul, totul pica.

Noi ne aflam acum in acest al 7-lea moment.

E incredibil, dar acelasi autor ne explica faptul ca daca am munci mai putin fiecare dintre noi, am putea trai toti mai bine, somajul ar scadea – iar nivelul de viata al populatiei s-ar imbunatati. Dar nu ar mai castiga atat de mult patronii.

Parca nu e absurd ce spune omul asta.

Si o spunea acum 123 de ani !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Comments on: "Criza se rezolva prin mai putina munca!" (10)

 1. nu mi-a venit sa cred ca a fost scrisa in 1880, am verificat in mai multe surse 😀

  Ce sa zic, foarte tare! Cata dreptate a avut, am ajuns acum sa crapam la locul de munca din cauza epuizarii.

 2. @ Megapega
  Uluitor, nu-i asa?
  Daca te intereseaza subiete vechi si bune despre crizele mondiale poti arunca o privire si la https://razvanserbu.wordpress.com/2008/08/12/oligarhia-mondiala-ne-saraceste/

 3. Nu sunt sigur că avem de a face cu o criză de supraproducţie. Este mai degrabă o criză financiară.

 4. @ Darius cel Tulbure
  Daca te uiti cu atentie la pct. 6 vezi ca e vorba de creditele care nu mai pot fi returnate. Iar, la pct. 7 se spune ca incepe criza, nu se spune si unde crapa buba.
  Dintr-una intr-alta supraproductie, finante, somaj, etc.

 5. În întreaga mea viaţă m-am străduit pentru binele omenirii! Niciodată n-am exagerat cu munca, apucându-mă greu şi lăsându-mă degrabă…

 6. uite, vezi, de-aia am lasat-o eu mai moale cu munca. nu ma mai agit ca acum vreo 7 ani cand ajunsesem sa am palpitatii de atat stres.

 7. Detinatorii de resurse primare sunt constransi sa le ieftineasca, pe termen mediu, detinatorii de tehnologie inalta sunt constransi sa evoluze pentru a face fata provocarii lipsei de resurse energetice, deci pe termen mediu vor cheltui mai mult. Din aceasta spirala se iese greu, dar evolutia tehnologica va fi atat de accelerata, incat oamenii vor depune mai putin efort fizic- vor lenevi mai mult.

 8. În continuare militez neobosit pentru depăşirea crizei…

 9. @ Vania, Oceania
  Intr-adevar, trebuie sa ne unim in cuget si-n simtiri, ca sa facem o unitate de monolit, pentru a putea depasi aceasta criza.

 10. @ bibiguli
  Teoretic ai dreptate, dar va creste birocratia pentru compensare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat: