Noutati IT, energie regenerabila, alerte

Blu-ray – pe ultimul drum?

Criza financiara mondiala afecteaza toate companiile pe plan mondial. Unele produse pierd altele castiga de pe urma schimbarii opiniei consumatorilor. De regula, echipamentele de lux sau cele care sunt considerate prea scumpe pierd mult in timpuri de criza.

Sunt extrem de curios ce masuri va adopta Sony pentru a salva standardul blu-ray avand in vedere faptul ca oricum prea multe sanse nu se arata pentru el. Daca Sony nu-si schimba urgent abordarea acestui subiect, in 12 luni blu-ray-ul va deveni un produs de nisa si nu o speranta a viitorului.

Scriam mai demult ca blue-ray a reusit sa castige batalia impotriva HD DVD standardul promovat de Toshiba, care ulterior s-a si retras din cursa si a renuntat la producerea de asemenea dispozitive. Cine credea atunci ca nu o sa avem niciun castigator in aceasta cursa?

Unde suntem acum?

Vanzarile in USA de filme pe format Blu-ray stagneaza undeva la 4% cota de piata. Asociatia pentru promovarea acestui standard, Blu-ray disc Association (BDA) se misca in mod bezmetic cu masuri putine si ineficiente. Chiar si cele cateva playere cu preturi pana in 200 euro nu sunt prea cerute de consumatori.

Piata cere produse ieftine, nu unele care au multe avantaje teoretice de calitate sau de stocare a datelor. Totul se reduce la vanzarea unui volum cat mai mare, un criteriu pe care blu-ray-ul nu il indeplineste. Strategia Blu-ray Disc Association de acum cinci ani nu face fata unei asemenea provocari precum criza mondiala.

De-a lungul timpului, aceasta strategie a Sony si a BDA a avut mari probleme ce nu fusesera anticipate. Lupta cu standardul concurent de la Toshiba, care nu asigura o densitate atat de mare precum blu-ray-ul, dar era mult mai ieftin si entuziasmul initial pentru inalta definitie, care s-a domolit in timp. De asemenea, scaderea dramatica a costurilor pentru DVD playerele traditionale au impus masei mari de consumatori standardul mai vechi pe DVD. Acum se gasesc playere DVD traditionale, la preturi de 50 de euro sau chiar mai putin. La vremea lansarii blu-ray-ului nimeni nu-si putea inchipui acest lucru.

Marele clinci din care spera Sony sa castige se referea la televizoarele HDTV. BDA spera ca oamenii care isi cumpara un asemenea televizor sa constate ca DVD-urile traditionale nu fac fata, si, ca atare, sa-si cumpere produse si echipamente blu-ray. Evident, acest lucru nu s-a intamplat, preturile mari alungand cumparatorii.

Din pacate, nu numai consumatorii casnici sunt alungati de reglementarile BDA, ci si companiile mici. Imbecilitatea costurilor incrucisate zapaceste pe oricine si majoritatea micilor producatori interesati fug din fata blu-ray-ului.

Firmele mici si intreprinzatorii

Ai o firma micuta care vrea sa trimita la 100-200 de potentiali clienti un material pe discuri blu-ray, ai o filmare in HD pentru o nunta sau un botez pe care vrei sa o pui pe discuri blu-ray si sa le distribui la nuntasi si la miri? Iti ofer un sfat gratuit: incearca sa uiti, foloseste DVD-urile traditionale.

Oricum, teoretic ai trei variante de a face acest lucru, printr-un inscriptor blu-ray, prin multiplicare la o companie specializata sau la modul industrial, comandand acest serviciu de la cineva care se ocupa cu asta. Problema cu inscriptorul individual este ca acesta nu este compatibil cu toate playerele blu-ray. Deci, vei avea multi oameni care nu vor putea vedea filmele si prezentarile tale.

Iata costurile multiplicarii productiilor video HD pe blu-ray:

– Multiplicarea a 100 de bucati te costa 2.000 USD conform (acestui site) plus cheltuieli de transport si alte costuri adiacente ajungi pe la 3.000 USD.

– Daca doriti sa faceti multiplicarea in cadrul companiei veti cheltui undeva intre 600 si 1.000 de euro pentru blank-uri, va trebui sa mai dati si un blu-ray printer/recorder cu preturi incepand de la 3.000 USD de aici. Si ca rezultat vor aparea probleme de compatibilitate cu playerele existente.

– Copierea la modul industrial te costa 2.950 USD pentru o mie de bucati plus 500 USD pentru programul de setup al discului. Deci, cu 3.500 USD nu vei avea nicio problema de compatibilitate cu toate playerele de pe piata.

– Programul de autentificare pentru copiere costa 40.000 USD!!! Exista si variante in afara de Sony Blu-print ori Sonic Solutions Scenarist. Poti inchiria DoStudio de la NetBlender pentru doar 295 USD pe luna.

– Cei care sunt familiari cu blu-ray-ul stiu ca trebuie sa includa protectia AACS pe fiecare disc copiat. Aici puteti gasi tarifele si preturile practicate de aceasta autoritate. AACS a fixat un pret de 3.000 USD pentru fiecare proiect (cine stabileste ce inseamna un proiect?), plus 1,585 USD ce trebuie platit de cel care face copierea direct la AACS. La toate acestea se mai adauga si o taxa de 4 centi pentru fiecare disc.

– Acum, sa nu credeti ca asta e tot, mai exista si taxele care trebuie platite la BDA (vezi aici), pentru a obtine posibilitatea de a pune logo-ul Blu-ray Disc logo pe produsul tau si pentru a avea acces la protejarea prin regiuni te mai costa inca 3.000 USD.

Concluzie

Nimeni nu are nevoie de toata aceasta increngatura de taxe si suprataxe pentru o simpla copiere al unui material filmat si produs de tine. Daca nu se schimba rapid modul de abordare al problemei la BDA si la Sony atunci acestia vor constata ca sunt deja la priveghiul blu-ray-ului.

Preturile vor trebui sa scada dramatic, pana la nivelul DVD-urilor actuale, sau un pic mai scumpe pentru ca blank-urile sa fie acceptate de piata si sa se raspandeasca rapid. In plus, playerele, vor trebui sa ajunga la pretul playerelor de DVD si vor trebui sa fie rezolvate problemele dintre inscripoarele si cititoarele de pe piata. Singura solutie ca aceasta investitie uriasa sa nu se piarda este castigul la volum.

Daca BDA nu sa va schimba radical, Blu-ray-ul va urma soarta predecesorilor sai: Betamax, SACD, Minidisk, Laser Disk, DVD-Audio.

Comments on: "Blu-ray – pe ultimul drum?" (5)

 1. ori vor reduce ori vor inchide. poate a doua varianta daca vine cineva mai inventiv. oricum e pacat de idee.

 2. @ Dan Iancu
  Da, mare pacat.

 3. Blu-ray pe ultimul drum … un articol foarte bun la obiect si obiectiv.
  Razvan felicitari .

 4. Georgescu Robert said:

  Se pare ca blu-ray-ul isi face foarte bine treaba si este din ce in ce mai cumparat si mai cautat.Eu unul am un home cinema de la Sony si vreau sa zic ca nu se compara cu nimic.THE FUTURE IS BLU!!!

 5. @ Georgescu Robert
  Articolul era din 2008. Au trecut 6 ani de atunci si multe s-au intamplat intre timp.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat: