Noutati IT, energie regenerabila, alerte

Muzica de pe Titanic

Articol de Mirel57

Resursele Umane din Romania – la răscruce

Premierul Tăriceanu prins pe picior greşit de către sindicaliştii ce îi cereau punerea în practica a propriilor promisiuni electorale a emis metafora ce a ajuns deja celebra: „economia este precum Titanicul lovit de iceberg, jos oamenii se lupta să supravieţuiască cu apa până la gât în timp ce sus cânta muzica şi e mare bal”. Ceea ce zice Tariceanu pare sa fie întărit de ştirile recente din activitatea de Resurse Umane: în timp ce Dacia – Groupe Renault anunţă începerea şomajului tehnic, plus o mulţime de firme ce se bat să mai prindă un loc la supraaglomeratele târguri de joburi înmulţite ca ciupercile.

Si totuşi, care este imaginea reala si mai ales care sunt perspectivele? Întrebare grea, pe care am pus-o mai multor specialişti de marca din domeniul Resurselor Umane ce activează pe piaţa din Romania, cum ar fi, liliana Urziceanu – HR Director la Praktiker sau Camelia Nicolau – HR Generalist la Softwin.

Prima observaţie, extrem de pertinenta, nici unul nu s-a aventurat să încerce o imagine de ansamblu şi nici pe un viitor mai îndelungat. Toţi au recunoscut ca actuala situaţie este una dificila dar toţi împărtăşeau un optimism moderat, lucru care vine in totala contradicţie cu afirmaţiile guvernanţilor, cu ştirile alarmiste din presa şi „specialiştilor” sprijinitori de microfoane de pe diverse canale tv.

Tin sa subliniez ca oamenii cu care am discutat pe aceste teme sunt aceia care de câţiva ani lucrează intens la diverse programe de selecţie, promovare şi dezvoltare organizaţionala. Optimismul lor moderat provine de la apariţia rezultatelor, respectiv organizaţii flexibile pregătite să facă faţă turbulenţelor, uneori dramatice, de pe pieţele pe care acţionează. Aceste rezultate nu sunt întâmplătoare, ci rodul unor programe de ani de zile direcţionate corect şi susţinute constant cu multa stăruinţă.

Momentele de criza sunt turnesolul specialiştilor şi pseudospecialiştilor din Resursele Umane de pe piaţa româneasca. Unii dintre ei au o viziune clara a ceea ce trebuie şi cum trebuie făcut şi au reuşit să „vândă”corect aceste concepte conducerilor de firma si vor accelera obţinerea rezultatelor profitând de actuala situaţie ca de o neaşteptata oportunitate: mai multe talente disponibile, slăbirea competiţie reale, posibilitatea de a valorifica diferenţa de eficienta şi eficacitate, flexibilitate, deschiderea reala la efort in favoarea organizaţiei, etc.; pe principiul bulgărelui de zăpada.

Pseudospecialiştii vor asista neputincioşi la reducerea lor la un rol decorativ prin sistarea sau amânarea sine-die a programelor. În baza principiul dominoului „economiile” făcute cu programe de Resurse Umane vor duce la scăderea accentuată a motivaţiei la locul de munca, la receptarea de către angajaţi a unui mesaj subliminal de tipul „este timpul sa mă reorientez” si focusarea atenţiei pe găsirea de alternative în afara organizaţiei.

Este evident pentru oricine ca cei care vor ştii să gestioneze corect actuala situaţie vor fi cei ce vor găsi resurse şi sprijin pentru continuarea şi diversificarea programelor de dezvoltare si motivare a resurselor umane. Ei sunt cei care vor împiedica în organizaţiile lor propagarea undei de şoc de tipul „principiului dominoului” şi vor profita de oportunitatea „bulgărelui de zăpada”.

Mentionez si faptul ca numarul de oameni capabil este relativ limitat pe fiecare domeniu de activitate, iar la sfarsitul crizei companiile cu un departament de HR performant vor reusi sa fie cele care vor fi beneficiarele celor mai valoroase resurse umane de pe piata creierelor din Romania.

Comments on: "Muzica de pe Titanic" (2)

  1. ai subliniat foarte bine, „numarul de oameni capabili este relativ limitat pe fiecare domeniu de activitate”. asa este si asta o sa mentina Romania in criza, cu toate ca aceasta criza se va termina mai devreme sau mai tarziu.

  2. Draga tykryt,

    In primul rand doresc sa-ti multumesc pentru subliniere.
    Din pacate acesta deschide un alt unghi al discutiei noastre:
    Numarul mic de specialisti reali in orice domeniu. Este unul dintre motivele pentru care in ultimii ani am evitat la maxim orice insarcinare legata de recrutari. Desigur in loc sa ne lamentam ar trebui sa vedem ce este de facut. Iar unul dintre elementele care ar produce o adevarat catastrofa este tocmai stoparea sau numai amanarea programelor de pregatire,
    caci eu unul personal mi-am luat gandul , de mult , de la scoala romaneasca.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat: