Noutati IT, energie regenerabila, alerte

In urma participarii mele la simpozionul, evenimentul, conferinta sau cum s-o fi numit pe tema discriminarii am decis sa va impartasesc cele mai importante momente.

In primul rand, au participat cam 20 de indivizi, de pe la diferite ONG-uri, trei de la Guvern, autoritatile staului si un numar important de jurnalisti. Acestia din urma erau toti imbracati la patru ace, aveau laptopurile conectate in permanenta la net pentru a transmite evenimentul in timp real, aveau fotografii dupa ei, erau nume de marca din jurnalismul romanesc, de la cele mai importante publicatii, si aveau cu totii ceva in comun: lipseau cu desavarsire.

Istvan Haller – Secretar de Stat – Consiliul National pentru Combaterea discriminarii a vorbit destul de mult asupra actiunilor pozitive. Acestea nu sunt acelasi lucru cu discriminarea pozitiva. In viziunea lui, statul trebuie sa acorde sanse egale pentru fiecare individ. Daca indivizii sunt diferiti, trebuie aplicat un tratament diferit.  De exemplu, locurile rezervate pentru tigani in licee si cele din facultati ar trebui sa dispara in momentul in care, in mod natural ar fi suficient de bine reprezentati tiganii in scoli.

Un alt punct interesant ar fi cel in care vreau sa angajez o persoana de culoare si de sex masculin. Nu este discriminare daca il cauti pe actorul care sa-l interpreteze pe Nelson Mandela, se numeste justificare obiectiva.

Cateva date:

0,8% dintre tigani au studii superioare

8% dintre romani au studii superioare

Bogdan Suditu – Ministerul Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Locuirii s-a referit la cum sa nu-i mai trimitem pe tigani la marginea oraselor. Interesant mi s-a parut proiectul pilot din Targul Mures. Acolo, au construit cateva blocuri ca locuinte sociale pentru tigani. In scurt timp au inceput scandalurile intrucat unii nu plateau apa, incalzirea, etc. Prin urmare aceste utilitati au fost inchise si s-a ajuns la scandaluri, nu la unitate in randul comunitatii. Acum exista un proiect in care li se vor construi case, sa vedem ce se va intampla cand vor fi gata cele 200 de case.

A mai vorbit o doamna de la Senat ( nu i-am retinut numele si functia) care a facut de trei lei Guvernul si legile lui. A subliniat ca cele mai discriminate persoane sunt cele cu handicap. Practic, astazi prin Bucuresti, o persoana in carucior nu poate circula nici pe carosabil, nici pe trotuar. E condamnat sa stea in casa.

Pensiile de invaliditate sunt de la 30 RON pana la 265 RON –  o bataie de joc. In Romania sunt aproape 400.000 de handicapati, mult mai putin (din punct de vedere procentual) decat in celelalte state UE.

3 milioane de euro de la Banca Mondiala pentru programe destinate persoanelor cu disabilitati s-au evaporat, se mai asteapta 5 milioane.

In pauze, am vorbit cu mai multi, inclusiv tigani despre diferitele probleme. Toata lumea imi dadea dreptate dar cand ajungeau la microfon erau mai habotnici decat talibanii.

O ultima poveste de incheiere, pana voi primi niste date de la un studiu ce va da consistenta asteptata.

Galati, 1999, 40 de case de tigani iau foc (cine, de ce, in ce conditii nu am aflat). Familiile se duc cu jalba in protap la primar. Timp de 3 luni de zile nu se intampla nimic. Dupa 3 luni, o firma particulara ii da primariei voie sa cazeze familiile intr-un bloc care ii apartinea. Primaria ii muta pe tigani, fara sa incheie vreun act ceva cu ei. Dupa patru ani, firma vinde blocul aruncand tiganii in strada. Tiganii dau in judecata Primaria. Dupa luni de zile in care au locuit pe la prieteni si rude tiganii castiga procesul si se muta inapoi.

O istorie adevarata, nu mi-am dat seama inca unde e discriminarea de aici, eu doar v-am reprodus-o.

Alte povesti adevarate de discriminare sunt cele in care salvarea, taxiurile, nu vor sa vina in comunitatile de tigani, cand jandarmul de la poarta Primariei ii goneste numai pentru ca sunt tigani.

Comments on: "Mica tiganiada si marea discriminare" (1)

  1. Din fuga doar (ca-s foarte prins cu altele). Am citit si …m-am uimit.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat: