Noutati IT, energie regenerabila, alerte

Scrisesem mai demult un articol Mi-e rusine in care spuneam de o initiativa a celor de la Romtelecom pentru curatarea raurilor. Proiectul „Adoptă un râu” a implicat peste 450 de voluntari care au adunat peste 25 tone deşeuri de pe 25 km ai cursului râului Olt, în judeţele Covasna, Sibiu, Olt şi Vâlcea. O tona de deseuri pe km de rau. O mizerie lasata de animalele cu doua picioare care ne polueaza viata.

Copii care strang mizeria dupa adulti

Copii care strang mizeria dupa adulti

Patru comunităţi riverane, Sf. Gheorghe, Avrig, Slatina şi Râmnicu Vâlcea, au participat, la aceste acţiuni, alături de iniţiatorii proiectului. Minunat, ca doar nu a venit cel din Constanta sa le arunce lor petul in batatura.

Fraza asta din comunicatul de presa m-a dat gata: „Prin activităţile derulate în cele patru judeţe pe cursul râului Olt, proiectul „Adoptă un râu” a atras atenţia asupra constantelor agresiuni asupra naturii şi a arătat cât de important este efortul comun în a identifica soluţii pentru comunităţile afectate.”

Care comunitati afectate? Aia care arunca gunoaie si se plang ca e mizerie?

” Valea Oltului este una dintre cele mai cunoscute destinaţii turistice din România. Poate şi din acest motiv, din păcate, Oltul are şi unul dintre cursurile cele mai afectate de PET-uri sau de deşeuri aruncate în apa râului.” – veniti sa vedeti Dambovita si lacurile din jurul Bucurestiului, strangeau baietii 25 de tone de gunoaie la fiecare Km daca treceau „prin aceste locatii pitoresti”.

Camionul de gunoi

Camionul de gunoi

„Cea mai importantă realizare a proiectului nostru este dată de spiritul voluntarilor, de dorinţa acestora de a întrepta lucrurile, de a curăţa gunoaiele lăsate de alţii. Dorim ca acest spirit de responsabilitate şi acţiune civică să reprezinte un impuls dat autorităţilor şi comunităţilor locale de a continua munca începută de noi”, a declarat Costel Popa, director Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta.

Si cateva sfaturi pentru nesimtiti:

Câteva gesturi simple pe care le putem face, pot crea diferenţa între un râu curat şi un peisaj dezolant:

* Când plecaţi la picnic luaţi cu voi un sac special destinat colectării PET-urilor şi celorlalte resturi; le puteţi arunca la cel mai apropiat punct de colectare a deşeurilor pe drumul de întoarcere.

* Nu profitaţi de ieşirea la picnic pe malurile râului pentru a spăla maşinile. Astfel de acţiuni au un impact negativ persistent asupra calităţii apei şi asupra faunei mulţi kilometri în aval de locul în care se spală maşinile.

* Nu deversaţi detergenţi şi alte substanţe chimice în apa râului. Puteţi spăla vasele la întoarcerea din călătorie prevenind astfel poluarea cu substanţe de curăţare dăunatoare.


Nu uitaţi că apele râurilor ajung şi la robinetele din fiecare casă, ca apă potabilă!

Comments on: "25 de tone de gunoaie pe 25 de km" (3)

  1. Frumoasă poză! Mă gândeam cu cutremur cum ar fi să strâng eu gunoaiele după nişte copii…

  2. @ Vania
    De ce nu? Roata se intoarce cateodata. 😀

  3. e bine ca exista astfel de actiuni, dar din pacate la anu pre vremea asta va fi nevoie de inca o astfel de campanie, pentru ca nesimtitii nu realizeaza cum se comporta cu mediul inconjurator. intr-un fel isi respecta blazonul.
    eu sunt convins ca atunci cand o sa devenim mai simtiti(in tot ceea ce facem si ii implica si pe ceilalti semeni) atunci va mai evolua si tara asta. pana atunci o sa stagnam sau ne ducem mai mult in jos.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat: