Noutati IT, energie regenerabila, alerte

Episoadele trecute: Povestea lui Make (I), Intermezzo (1,5), Pe motocicleta(II), S-a trezit Make!(III), Se strang apele (IV), Fata in fata cu istoria (V), Intoarcerea in sat (VI), Make si Oceania ajung in sat (VII), La baba acasa (VIII), Ana la judecata (IX), Oceania in incurcatura (X), Se strange gasca (XI), Secretul lui Manole (XII)

Mihnea radea si el dar incerca sa-i trezeasca la realitate asa ca lua initiativa.

– Termina Manole cu plansul ca nu esti baba. Uite cum facem, ne strecuram prin Canal si luam prin surprindere Ceata lui Pitigoi. Doboram strajile si cainii ii sugrumam. Incercam sa patrundem in locul unde o tin pe Oceania sa o salvam. Daca avem noroc in doua ceasuri suntem aici cu ea cu tot.

– Buna treaba Mihnea, dar daca ne prind?

– Cristi e solutia pentru problemele mai complicate, zambi Mihnea.

– Buuumm? si fata lui Cristi se lumina.

– Da, buumm!

Cum se hlizeau asa la Manole, auzira o tuse seaca, Make tresari, Mihnea isi rasuci brusc capul, Chinezul se ascunse dupa Manole.

– Bine, ba radeti fara de mine??? din intuneric se ivii Dan, cu dintii in sus…In mana stanga avea o sticla, din care flutura o carpa, iar in dreapta isi tinea tigara…

-Pai, bine mai Dane, il lua pe departe Make, ce cati, tu, bade pe la noi??? Pai, ce treaba avusesi tu??? ar fi vrut sa-i zica cumva, numa’ ca ochii ii ramasese pe carpa fluturanda…cu asta nu-i de joaca…ca asa facuse si cu sura lu’ baba Floarea…adica cu aia care a fost, ca acum nici nu se mai vedea locul prea bine!

Al dracului Dan asta, nu-s ce baga in sticlele alea, da le baga bine!!!

– Lasa ba, caterinca! Ca am fost!

– Unde? iesi chinezul de dupa Manole..

– Taci spurcaciune, ce te bagi? marai la el Dan…Make profita de ocazie, si ii mai arse una Chinezului, asa de dor si drag. Chinezul sari ca ars.

– Dane, noi ne ducem dupa Oceania, vii si tu cu noi? zise Mihnea ganditor.

– Ai rezolvat cu Ana? intreba Manole cu o speranta in priviri.

– Da, ba, s-a rezolvat – nu se poate.

– Ce? Ana a murit?

– Nu bai prostovane, am ajuns eu prea tarziu, scapase deja.

– Cum?

– Citeste in episodul urmator si nu ma mai stresa ca sunt obosit, zise Dan nervos.

Incet, incet, se apropiau de casa lui Pitigoi, sareau gardurile trecand din curte in curte ca niste fantome. Chinezul se simtea ca la cursurile de ninja pe care le facuse in tinerete in Japonia. Lamele pe care le arunca in stanga si-n dreapta reduceau cainii la tacere. Cristi le arata drumul prin cimitir ca sa o ia pe scurtatura. Ceilalti intelesera mesajul si cotira la stanga.

Nu mersera ei prea mult prin cimitir ca dadura de un barbat ce era calare pe un mormant si facea dragoste in draci cu una. Gasca, brusc interesata, se apropie de de perechea infierbantata.

– Dane-o ba si noua sa o facem posta striga Chinezul la el.

– Asta e a mea, daca aveti pofta, luati si voi o lopata si dezgropati pe alta.

– Ptiu, fir-ar al dracu de scarbos zise Mihnea suparat.

Cristi lua lopata si il pali in moalele capului pe groparul sugubet, trimitandu-l in lumea viselor.

– Hai sa mergem, macar acum e liniste in cimitir, completa el fapta cu vorba.

– Uite ma, ca lu aia cu care facea dragoste ii cazuse si capul, spuse Mihnea oripilat de intamplare.

– Casa din vale, aia cu acoperisul negru, acolo trebuie sa ajungem, arata Make. Acolo sta Pitigoi.

– Dar, toate au acoperisul negru spuse Chinezul mirat, dar, imediat ce vazu mana lui Cristi care se ridica in aer, lua distanta. Din fericire pentru el fusese destul de rapid si Cristi nu-l nimeri.

Make, Mihnea, Manole si cu Dan pornisera deja la drum in timp ce Cristi se tot chinuia sa-l prinda pe Chinez ca sa-i dea palma ce tocmai o ratase.

– Nu va mai jucati leapsa, ca avem o treaba de facut, zise Mihnea peste umar.

Cristi abandona urmarirea si isi pregati artificiile, batoanele de dinamita si grenadele. Toate erau bagate in buzunarele special croite din interiorul pelerinei. Pe de alta parte, Dan aranja mai bine carpa pe gatul sticlei, ca sa nu se piarda nici o picatura din solutia-minune.

Dupa ce se apropiara suficient, Make dadu semnalul de atac. Banditii se aflau in jurul focului si erau orbiti de flacari. Gasca era in avantaj, ei ii vedeau perfect pe banditi, in timp ce acestia nu ii puteau zari prea bine.

Cristi sari ca un leu in mijlocul lor si ii palea zdravan in stanga si in dreapta. Dan aprinse sticla si Molotovul exploda in mijlocul banditilor. Acestia erau nauci si alergau in stanga si in dreapta. Seful lor reusi sa-l loveasca pe Chinez care cazu la pamant. Manole lupta si el din greu in timp ce seful banditilor sari pe el si il strangea de gat.

– ….MMMakkkee… ajutooor.. balmajea Manole.

Jap, o cazma il intinse Pitigoi langa Manole.

– Boule! Ma enervezi, ce ai dat ma in asta micu? De Manole mi se rupe dar in chinezu’ asta mic numai noi dam, spuse Make nervos. Asta e chinezul nostru, daca vrei sa dai cauta-ti si tu chinezul tau, ca sunt destui. Chinezule!!! Ai patit ceva?

– M-a lovit cam tare, dar nu am nimic.

– Vezi unde e Oceania, pana rezolvam noi cu astia care au ramas.

Chinezul o lua la fuga spre sura din spate.

Tocmai atunci, un zgomot infundat se auzi din sura. El fu urmat intr-o succesiune rapida de inca 10-15 bufnituri. Make, Cristi si cu Dan continuau sa tina piept banditilor in timp ce Manole, cu mana la gat incerca sa se retraga spre sura. Chinezul impreuna cu Mihnea alergau sa vada ce se intampla in sura.

Cand intrara, o imagine socanta le lovi retinele. Oceania era spanzurata de barna centrala din mijlocul surei. Adjunctul lui Pitigoi o privea cu un zambet ucigas cum se zbatea in agonie. Mihnea infipse cutitul pana la prasele in pieptul talharului care tocmai se intorsese spre el. Chiar in timp ce murea, adjunctul ramasese cu zambetul pe fata. Chinezul arunca rapid o lama si reteza legatura Oceaniei. Manole o prinde in timp ce cadea.

Oceania, cu capul plin de cucuie si cu fata vanata era intinsa pe jos.

– Rasufla? intreba Mihnea.

– Da, traieste. Dar au batut-o zdravan de arata in halul asta. Abia dupa aia au spanzurat-o.

Chinezul care studia cu atentie legaturile interveni in discutie.

– Nu a batut-o nimeni.

– Atunci? ce s-a intamplat? intreba Mihnea.

– Au spanzurat-o la repezeala cu o coarda elastica. S-a tot lovit cu capul de tavan, astea au fost bufniturile pe care le auzeam. Bine ca nu a murit, uite, incepe sa-si revina.

– Oceania, Oceania ne auzi?

Incet, incet tenta de vanat ii disparea Oceaniei din obraji si, tinandu-se de gat reusi sa ingaime cateva cuvinte.

– Ati intarziat… dar… multumesc.

Comments on: "Make – Salvarea Oceaniei (XIII)" (27)

 1. Da , simpatica postare ..Mergea (ca personaj) si comisaru` Zoso , ala de prinde pe hotii virtuali pe net! 🙂
  Zic doar simpatica , inca, pentru ca-l are ca personaj si pe „Mihnea” .. si la Mihnea asta am eu datorie veche .. trebuie sa pun mina pe el si sa-i trag citeva lopeti , d-alea sanatoase , pe circa lu cocosata de CodexuPoliticxu` ala , de-l manageriaza !! 🙂 🙂 🙂

  Hai , ca m-am racorit .. Recunosc , e chiar desteapta si hazoasa postarea ta , pe bune !

 2. pamfilica, sticle, hai? io ma lupt cu morile lu vintu si tu ma plimbi prin cimitir. hm…

 3. Barbosu Eugen said:

  Ce se petrece, compunere proprie, redarea unei piese de teatru sau altceva?
  Ok, am citit prin conversatii si m-am lamurit.

  Am sa comentez putin pe tema asta, sper sa nu ofensez redactia 🙂

  Ce am gasit ok, fara echivoc: or luat-o pe scurtatura prin cimitir, amorezatul cu aia decapitata, fata lui Cristi s-a luminat cand o zis kaboom, perechea infierbantata era rece, adjunctul lui Pitigoi zambea cu spatele, Oceania s-o delectat cu elasticul-cum era muzica aia „Ridica-maaa laaaa ceer” ?- si ei au strabatut intunericul in tacere, aidoma fantomelor, ucigand toti ham-ham-ii pe o raza de 10 km patrati

  Ce am gasit discutabil, sau not ok:

  -in partea a XIII-a apar nu mai putin de opt nume, deci aveti prea multa populatie-n metru patrat, ca babele lu’ dadatroll si autobuzul. Omul neavizat vrea sa se destinda, nu sa treaca protagonistii pe carnetel. Apoi, e greu de urmarit actiunea si nu simpatizam cu personajele. Stiu ca presupune citirea capitolelor precedente, cat si impresia implicarii active a amicilor de blog in poveste, dar si asa, personal preferam operatiunea Eliberati Oceania in doi protagonisti. Aici nu pot sa ma pronunt definitiv, pana nu citesc celelalte povesti.

  -dialog pe alocuri inutil si se folosesc regionalisme impletite cu exprimarea ca-n carti, ceea ce strica farmecul autenticului
  Exemplu:
  „Uite ma, ca lu aia cu care facea dragoste ii cazuse si capul, ”
  mai simplu si firesc era „Uita ma, ca la asta moarta i-o picat capu”

  -uneori se explica prea mult
  Exemplu:
  „Banditii se aflau in jurul focului si erau orbiti de flacari.”…”Gasca era in avantaj, ei ii vedeau perfect pe banditi, in timp ce acestia nu ii puteau zari prea bine.”
  a doua propozitie e inutila si demasca, fara intentie probabil, categoria cititorilor carora se adreseaza- personal o explicatie suplimentara in genu’, cand citesc o carte o iau ca pe o ofensa.
  sau
  „Manole lupta si el din greu in timp ce seful banditilor sari pe el si il strangea de gat.
  – ….MMMakkkee… ajutooor.. balmajea Manole.”
  you already said that

  -desfasurarea evenimentelor- echipa SWAT ataca, apoi se explica cum banditii stateau la foc flacaratec. apoi lupta propriu-zisa. ordinea evenimentelor era preferabil inversa, in forma asta rupe cursivitatea actiunii -metoda des uzitata de romancierii rusi, heh

  -umorul aproximativ, uneori greu de depistat
  Exemple:
  „Cristi sari ca un leu in mijlocul lor si ii palea zdravan in stanga si in dreapta”, in traducere libera, Cristi a decis sa nu profite de avantaj- intunericul- si a sarit in foc, istetul de el („Banditii se aflau in jurul focului”)
  „Dan aprinse sticla si Molotovul exploda in mijlocul banditilor.”, adica in capul lui Cristi
  unde mai sus avem umor explicit -ala o facea fericita-n tintirim pe frigida-, aici avem doua metode diferite si nefericite: se dublu explica vitejia lui Manole fata-n fata cu cel groaznic, si spre deloc cum istetul de Cristi s-a bagat intre chenzina si benzina

  „Chinezul o lua la fuga spre sura din spate.”…”Chinezul impreuna cu Mihnea alergau sa vada ce se intampla in sura.”
  chinezul a fugit de doua ori? poanta asta n-am inteles-o

  -„Incercam sa patrundem in locul unde o tin pe Oceania sa o salvam” bine ca i-o explicat…pe la mijloc. Daca face parte din gluma, cititorul o cam trece cu vederea.

  -„Da, traieste. Dar au batut-o zdravan de arata in halul asta. Abia dupa aia au spanzurat-o.”.
  daca putin mai incolo chinezul spune ca nu avea dreptate, de unde firul narativ dezinvolt din partea celuilalt? iubea infloriturile?

  -umorul imprumutat, sau care are echivalente foarte aproape
  Exemple:
  „Buuumm? si fata lui Cristi se lumina. – Da, buumm!”
  asta seamana izbitor de mult cu replica din Madagascar Penguins in a Christmas Caper, doar ca acolo-i „kaboom”

  „Citeste in episodul urmator si nu ma mai stresa ca sunt obosit, zise Dan nervos.”
  this joke is too old to make me laugh anymore 🙂

  Ultima nota, vine la faza cu chinezul, si nu stiu la ce categorie s-o inmarmuresc: el amu e viteazul ucide-tot, amu se ascunde la cel mai mic zgomot in spatele ortacilor, paralizat in pantalon. Da, si e mascariciul trupei de balet din Vienna. Tachinarea cu palme dupa ceafa si tratament „preferential” ma duce cu gandul la niste terchea-berchea din cartierul Ferentari. Not quit funny. Putea lua alte valente, mai interesante, gen invatatorul cel „intelept”, surd si miop, ce uita de la mura pan’ la gura, il apuca romantismul, mirosind florile sau facand calcule astronomice taman in toiu luptei, etc.

 4. @ emilthor
  Problema ta cu Mihnea ti-o rezolvi cum consideri ca e mai nimerit. Eu nu am nimic de impartit cu el, ne cunostem de pe net si ne respectam reciproc.

 5. @ Dan
  morile, ca morile, dar daca vrei ti-l aduc pe vantu in cimitir. Ce zici? 😀

 6. @ Barbosu Eugen
  Hmmm… ai pus un comment aproape la fel de lung precum postarea mea. Dar hai sa incerc sa-ti raspund.
  1. Numarul de personaje e dictat de povestile anterioare, fiecare are rolul lui. Suntem totusi la episodul XIII.
  2. Cristi nu era prea istet, era un bataus caruia ii placeau jocurile cu dinamita.
  3. Povestea este scrisa direct pe blog, fara corecturi, fara adaosuri, poti sa o iei ca pe o prima ciorna. Nu e studiata si dichisita precum o carte. Scopul ei este sa smulga niste zambete in lumea uneori trista, alteori minunata in care traim.
  4. Chinezul e un personaj extrem de complex. Situatia lui e extrem de dificila in cadrul gastii. Pentru a-l intelege trebuie sa citesti episoadele anterioare. De fapt, el este cel mai normal dintre toti. Ceilalti sunt, in general, niste brute mandre de puterea si nesimtirea lor, mai ales Make.

  Apropos, daca vrei sa participi la aceasta poveste esti invitatul meu. Mesterulmanole imi da si el o mana de ajutor, scriind o introducere pentru fiecare nou episod.

 7. Barbosu Eugen said:

  La umorul meu machiavelic şi ades fără perdea, sunt ultimul nimerit în sarcina. Mersi pt. invitaţie, anyway 🙂

 8. @ Barbosu Eugen
  Iata ca ma simt nevoit sa revin deoarece am constatat ca mai erau cateva puncte in suspans.
  1. boom – kaboom. Da este un remember la scena din Madagascar, cine o stie nu poate sa nu zambeasca atunci cand o rememoreaza.
  2. Gluma lui Dan era in mod voit nesarata intrucat Dan era foarte nervos, iar parerea lui despre Manole nu e prea buna.
  Oricum aceasta povestire trebuie luata ca o poveste spusa de un prieten la o bere, pe alocuri incalcita si de multe ori repetitiva. Singurul ei scop este acela de a te introduce intr-o lume bizara unde personajele se comporta haotic si unde totul este imprevizibil.
  Nu am timpul necesar sa ma apuc sa o recitesc, sa o corectez si sa-i dau o forma literara. Cine o gusta asa cum iese direct din computerul meu, este invitatul meu si la episoadele urmatoare. Daca as sta sa fac o analiza pe text as modifica textul in mult mai multe locuri decat cele mentionate de tine. In mod sigur ar iesi un text mult mai bun, dar forma asta are farmecul ei.

 9. pai ce mai astepti? dupa prestatiile de la fantasmagoria tv ar fi cazul.

 10. Eugen, tu esti criticul nostru! Io, asa zic, in calitate de Manole, asa cred ca e de bine!
  Razvan, tinand cont, ca Eugen, este un tip foarte vigilent, si e pe bune, ca-l stiu si de prin alte parti, io zic ca ne-am procopsit cu cine trebuie, adica asa oameni seriosi, cum suntem si asa poveste scrisa la plezneala, dar bag seama ca cu talent-fie vorba intre noi, si lui ii place, ca altfel nu pierdea timpul sa citeasca, dar sa mai si ne scrie ditamai, cronica critica!-adica cu criticul si cu cel care ne mai aduc aminte si de unde am plecat!
  Onorate Eugen, de scris nu doresti, cu toate ca mi-ar placea sa-ti vad umorul la lumina,eu, personal regret, dar e alegerea ta, dar cel putin pastreaza, rolul asta de critic!
  PLEASSEEEE! 😀

 11. DAN, de ce nu-l placi pe Manole???? De ce??? De ce??? ca e pricajit, si e la patron de stat… 😛

 12. Razvane , chestia cu Mihnea era o gluma , de cazarma …… sau de cimitir , daca vrei ..
  Da` se vede ca n-ai umor … sau gluma mea e prosta !!

  Gata , nu te mai deranjez .. mai ales ca-l respecti ! Pe Mihnea , mai , ce credeai ?? eheee 🙂

 13. emil, daca ai ceva de zis, da-mi si mie un mail la mihnead@gmail.com, please.

  razvan: magnific, ca de obicei 😀

 14. @ emilthor
  Poti sa ma deranjezi cat vrei, eu nu ma supar. In „paruiala” voastra eu nu ma bag. 😀

 15. „2. Cristi nu era prea istet, era un bataus caruia ii placeau jocurile cu dinamita.”

  Auzi Razvane, cand te pui pe closet si-auzi ceva facand tic-tic, gandeste-te la mine. Ai 5 secunde sa-ti rememorezi ce-ai facut bun in viata :)))

 16. am scapat si de data asta:). cam sifonata si cam invinetita dar important e ca traiesc, nu-i asa? nu stiu in ce belele ma mai baga autorul dar abia astept sa vad.

 17. @ Cristi
  Fii bland cu mine. Am decis ca tizul tau de expert in computere sa retrogradeze in timp si in intelect. O scurta viata virtuala de cocalar face bine la sanatate. 😀

 18. Ai scapat, deocamdata, dar inca nu ati iesit din Canal 😀

 19. bag seama ca ti-ai luat jaca cu decolteu la spate ca te minca schinarea…:)

 20. mda, dar nu stiu daca ma mai amuza. Ca oricine-ar putea uza de trucuri de-astea ieftine, sa inventeze eventual si-un „tiz” Razvan (cu adresa de razvanserbu), sa-l deghizeze in cocalar de Dambovitza, care-o trage babelor pe la spate ;))

  PS: ai ramas cu ceva pica pe mine? De cand te-am pishcat la orgoliu? 😉

 21. @ Cristi
  OK, adaptam, adaptam, viata ta de cocalar virtual se va termina inainte sa inceapa 😀 Intrucat aceasta poveste e „only for fun” adaptam personajul Cristi, ca sa te poti bucura de el.
  Referitor la PS, nu-ti port pica, nu sunt suparat deloc. Nu sunt eu omul sa ma supar prea usor, nu sunt chiar atat de gingas. 😀

 22. „DAN, de ce nu-l placi pe Manole???? De ce??? De ce??? ca e pricajit, si e la patron de stat…”

  moa? pai sa moara aia 322 din parlament daca nu te plac io si baietii mei din floreasca 🙂

 23. Hai, bre, mai nea Dane, no zau asa, cu prima parte sunt perfect de acord, da’ cu a doua, pai la valoarea mea…se poate? Pe aia din Rahova, nu-i cunosti sa-mi ridice si mie un nitel traficu’? 🙂

 24. Dan il lua de subtioara pe Manole, il mangaie tandru ca pe copii stricati la burta, apoi se uita crunt, la hailalti
  -Ba, cu piticul asta facem treaba!
  Lui Manole ii ranju mustata pe care n-o avea…

 25. continuare…probleme cu tastatura…

  Cristi, se uita crucis la Dan:
  -BUMMMMMM? si iar se lumina la fata
  -Nu acuma! Mai incolo, zise Dan si ranji tandru la Manole.
  Manole inlemni, iar i-o coace Dan! Se uita cum ranjeau si ceilalti…numa’ Oceaniei ii luceau ochii da’ nu la el, la Make. Na, ca si-a revenit, gandi Manole!
  -Ce facem acum, intreba Make, ne caram de aici? hai ca se stransera tantarii si pisca, ai draq!
  Oceania sari ca arsa:
  -Io merg cu tine, Make! Sa nu ma lasi!
  -Mergi pe draq! Am treaba, ma asteapta…si nu mai continua, se gandea la Ana, dar care dintre Ane? Ha?

 26. nea Dane!!!! 🙂 buni baietii din Floreasca! sa traiesti, Boierule! 🙂

 27. […] Make și Oceania – împăcarea (XIV) Episoadele trecute: Povestea lui Make (I), Intermezzo (1,5), Pe motocicleta(II), S-a trezit Make!(III), Se strang apele (IV), Fata in fata cu istoria (V), Intoarcerea in sat (VI), Make si Oceania ajung in sat (VII), La baba acasa (VIII), Ana la judecata (IX), Oceania in incurcatura (X), Se strange gasca (XI), Secretul lui Manole (XII), Make – Salvarea Oceaniei (XIII) […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat: