Noutati IT, energie regenerabila, alerte

Mi-e ruşine!

Mi-e ruşine că sunt roman, mi-e ruşine că alţii se uită la mine cu milă, mi-e ruşine că suntem nesimţiţi, mi-e ruşine că suntem hoţi, mi-e ruşine că suntem necivilizaţi şi infractori.
Mi-am dat seama că nu e suficient că eu nu fac parte din grupurile de mai sus. Trebuie să accept realitatea că fac parte din acest popor, cu bune şi cu rele. Degeaba ne mândrim cu isteţimea noastră, de fapt suntem doar nişte jmecheraşi de cartier. Degeaba ne mândrim cu olimpicii noştri când promovăm oameni ca Becali, Felix, Basescu sau intelectuali ca Iliescu, VC Tudor şi modele pentru copii noştri ca Simona Sensual şi Monica Columbeanu şi nu Simona Intelectual ori Cioran sau Eliade.
Ultimul anunţ al Romtelecom m-a făcut să-mi aduc aminte de toate tarele noastre, de manelişti, de cocalari, de nesimţiţii şi alte specimene care bântuie pe aici.


Deci, Romtelecom şi Asociaţia Salvaţi Delta ecologizează râul Olt. Evident, într-o societate civilizată acest lucru nu este necesar. La noi grătarele şi deşeurile umane îşi lasă urmele peste tot. Îmi imaginez o şedinţă din boardul Romtelecom, sau al oricărei multinaţionale (IBM, Microsoft, etc).
Şeful cel mare: Pentru sucursala noastră din România am stabilit o sumă de X euro ce va fi investită în programe CSR (de responsabilitate socială). Deci, acum, în faţa întregului board, din toate ţările în care ne desfăşurăm activitatea, îl rog pe CEO din România să ne spună cum va cheltui banii.
Şeful din România: Vom da suma Z pentru handicapaţi, suma Y pentru programe educaţionale şi suma Q pentru străngerea gunoiului din zonele…
Toată lumea: oooooo……!!!!
Şeful cel mare: Dar voi acolo nu aveţi gunoieri?
Şeful din România: Ba da, dar nu fac faţă, aici totul e murdar, râurile, lacurile, munţii şi marea.
Şeful cel mare: Bine, se aprobă.

Iată pe scurt iniţiativa despre care vă vorbeam:

În perioada 25 iulie – 7 octombrie 2008, Romtelecom şi Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta derulează proiectul „Adoptă un râu”, cuprinzând acţiuni de ecologizare şi conştientizare desfăşurate în legătură cu râul Olt. Evenimente de curăţare a râului se vor desfăşura în judeţele Covasna, Sibiu, Vâlcea şi Olt. Astăzi, 25 iulie, cei doi parteneri lansează şi site-ul de educaţie ecologică http://www.adoptaunrau.ro, care se doreşte a fi şi o platformă comună de comunicare pentru toţi cei interesaţi de situaţia râului Olt, precum şi a apelor curgătoare, în general.

Proiectul „Adoptă un râu” este susţinut de Administraţia Naţională „Apele Române” şi încearcă să tragă un semnal de alarmă asupra distrugerii naturii, dar şi să arate că un efort comun poate rezolva o bună parte a problemelor asociate acestei teme. Problema poluării şi a degradării habitatului natural este generalizată la nivelul întregii planete, iar România se află printre ţările în care lecţia despre importanţa vitală a ecologiei este abia la început.

„Adoptă un râu” presupune în primul rând o serie de acţiuni de curăţare a râului Olt cu ajutorul voluntarilor: elevi din scolile de pe cursul râului, voluntari ai companiei Romtelecom, personalităţi locale, precum şi reprezentanţi ai organizatorilor şi ai autorităţilor locale.
În plus, demersul companiei Romtelecom şi al Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta urmăreşte să informeze, să educe şi să conştientizeze comunităţile locale în legătură cu importanţa şi beneficiile păstrării curate a râului Olt.

„Prin acest proiect Romtelecom lansează un îndemn pentru fiecare român. „Adoptă un râu” înseamnă în final o alegere simplă, a fiecăruia dintre noi, de a deveni mai responsabil în felul în care se comportă cu apele curgătoare. Credem în puterea oamenilor de a găsi rezolvări şi a face schimbări în bine, aceasta fiind, probabil, cea mai importantă lecţie pe care ar trebui să o înţeleagă toţi cei care îndrăgesc natura. Sperăm ca acest proiect să atingă cât mai mulţi oameni, pentru că numai aşa putem avea într-adevăr succes pe termen lung” a declarat Cristina Popescu, director relaţii publice Romtelecom.

„Înecate în peturi, abuzate de pungile de plastic, dispreţuite de grătarişti, râurile din România par abandonate în ţara nimănui. Prin proiectul „Adoptă un râu”, iniţiat de Romtelecom şi Salvati Delta, dorim să dezvoltăm o comunitate a tuturor celor care pot şi trebuie să facă ceva pentru un râu mai curat: alături de cei peste 400 de voluntari, vom pune mâna la propriu şi vom curăţa cele mai murdare zone de pe albia râului Olt, dar în acelaşi timp vom cere atitudine responsabilă din partea autorităţilor, din partea comunităţilor locale care să ducă mai departe munca începută de noi.” a declarat Costel Popa, director Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta.

Mai multe detalii despre proiectul „Adoptă un râu” sunt disponibile la adresa www.adoptaunrau.ro

Comments on: "Mi-e ruşine!" (15)

 1. Oare de ce romanul nostru nu reuseste sa se civilizeze odata si pastreze curatenia? Ce-o fi asa de greu sa-ti arunci resturile la gunoi? Apoi mai e si problema satelor. Ele produc gunoi pe care nu-l radica nimeni si toata mizeria se duce in rauri sau pe pasuni.
  Programul asta e bun dar solutia e tot constientizarea romanilor ca trebuie sa-si respecte natura.

 2. Solutia e emigrarea 😦

 3. dar instituriile abilitate ce au facut pana acum? trebuie neaparat sa vina grecii de la romtelecom sa isi faca reclama pe spatele raurilor din Romania?

 4. Daca Libertatea scrie despre Simona Intelectual in 2 luni da faliment pentru ca nu va mai fi cumparata de nimeni. Deci situatia e cu dus si intors.

 5. @ Ironique
  Problema e mai complexa si se imparte dupa cum bine stim cu totii in doua componente. Prima ar fi cea a autoritatilor indiferente la mizeria urbei si a imprejurimilor aceasteia, iar a doua ar fi cea a educatiei bizonului roman.

 6. Este tare trist ce se intampla. Nu suntem suficient de educati ca sa pastram mediul curat. Peste tot pe unde ma duc la iarba verde gasesc mormane de gunoi lasate de cei de care au mai trecut e acolo. O fi greu sa pui intr-o punga toate resturile si sa le arunci la primul tomberon. Dar de fapt situatia asta nu este caracteristica acestei perioade. Este o boala veche la noi si se pare ca fara leac. Cand am fost acum un an la Paris am fost surprins de curatenia de pe strazi. In afara de chistocuri de tigari nu vedeai nimic aruncat pe jos. Atunci mi-am dat seama ca diferenta dintre noi si ei nu este numai economica (asta se poate rezolva mai repede sau mai incet), ci mai ales de mentalitate si civilizatie (cei 7 ani de acasa), iar asta nu prea se mai poate schimba.

 7. @ Alex
  Totusi, nici Parisul nu e un exemplu, e mai curat indiscutabil decat Bucurestiul, dar mai au si ei mult de invatat de la englezi, americani, canadieni, ca sa nu vorbim de nemti austrieci sau elvetieni.

 8. Clar. Tarile nordice si cele anglo-saxone oricum fac parte din alta civilizatie decat astea latine. In toamna cand o sa ma intorc de la Praga cred ca o sa ma intorc bolnav din acest motiv: la ei se poate si la noi nu.

 9. @ Alex
  Trist, dar adevarat

 10. […] ocazional mai scoate vreunul capul de sub cuvertura, se face ca se ingrozeste la …mizeria Romaniei. Dar in mod total impersonal, sa nu cumva sa supere pe altul. Prin locurile polemice, baga cel mult […]

 11. gigicapsunaru said:

  Unde credeai ca traiesti domnul meu ? R O M A N I A !!!
  Asta-i tara ta, fii mandru de ea, ca alta patrie nu ai si nu ve-i avea. loooooooool Naivitatea este un lux, amice.

 12. […] care ‘tot ce misca-n tara asta, raul, ramul, mi-e prieten numai mie(…)’ (dati o geana pe razvanserbu). Situatia e putin alta. Mi-a fugit gandul spre neamul stramosesc nu pt ca il visez noaptea si il […]

 13. […] de tone de gunoaie pe 25 de km Scrisesem mai demult un articol Mi-e rusine in care spuneam de o initiativa a celor de la Romtelecom pentru curatarea raurilor. Proiectul […]

 14. din pacate…nu pot decat sa iti dau dreptate.
  am fost in vara asta la Vidraru- lacul Vidraru, barajul Vidraru – mii de sticle de plastic, stranse in unghiul dintre baraj si mal…plasticuri, hartii, cartoane, cutii de bere…

  ce sa le faci celor care arunca? amenzi – da’ amenzi serioase si daca nu le platesc, arest si/sau munca in folosul comunitatii – sa tunda iarba de pe marginea soselelor, sa sape la reparatii sosele (tot avem noi soselele de-ti plangi masina cu lacrimi cand o bagi prin gropi)…
  daca nu invata nimeni sa resepcte, din dragoste, Natura, atunci sa o faca de frica!

  sa vezi cum merge treaba…
  (numai ca…eetete…vedeti dumneavoastra…traim in Romania…unde politia este…cum este, amenda devine jumate spaga si uite asa, ne acoperim de mizerii, pet-uri si gunoaie. de toate tipurile.)

  in final: cu toate astea, stiind toate astea, NU MI-E RUSINE CA SUNT ROMAN!
  LOR AR TREBUI SA LE FIE RUSINE!
  Si, ar trebui ca noi, astialalti, care respecatm si legea si bunul-simt si, nu in ultimul rand, Natura, sa ii facem pe ei de ras si sa ii aratam cu degetul – scosi din anonimat, singuri in fata oroprobiului lumii le va fi rusine! (sper!)

  daca intoarcem, insa, capul…

 15. @ anca
  Da ai dreptate, sa-i aratam cu degetul. Uite, eu am inceput, si pestele de la cap se impute: mitrea-spaima-muntelui

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat: