Noutati IT, energie regenerabila, alerte

Valeu, valeu, valeleu. Viata e scumpa, salariile mici, nu am mai cumparat prajiturica la aia mici de vreo 3-4 ani. Plangerea mioritica care a intrat in folclorul nostru de mii de ani a inceput sa paleasca in fata gipanurilor rasarite prin Bucuresti, in fata concediilor petrecute la Paris si a multor altor exemple ca in lumea noastra nimic nu e chiar atat de sumbru. Totusi, exista si marea masa care se plange ca vaca, sau mai degraba capra vecinului e mai sprintara, e mai laptoasa si face mai multi iezi, ma rog, vitei dupa caz.

Prima data cand m-am lovit de acest fenomen a fost prin 92-93 cand un american se mutase la noi in bloc. Fiind de o varsta cu noi, am inceput sa-i aratam Bucurestiul, terasele, fetele etc.

Dupa aproape o luna mi-a marturisit stanjenit:

„Aici toata lumea se plange de saracie, nimeni nu este multumit. E ora 12 noaptea (vara) si suntem la a patra terasa in care incercam sa intram si nu gasim nici un loc liber. Toate mesele sunt ocupate. In plus, aseara am fost prin oras cu un taxi Mercedes. O masina noua care valoreaza, e adevarat cu taxele prohibitive de la noi, aproape cat apartamentul meu din Manhattan. Totusi, de ce va plangeti?”

Iata ca acum, in prima jumatate de an 22,3 milioane de euro au fost tranzacţionate prin GECAD ePayment.

Deci, in primele sase luni ale acestui an, romanii au cheltuit in magazinele online 25 milioane de euro, in crestere cu 60% fata de aceeasi perioada a anului trecut, conform statisticilor RomCard. Dintre acestea, 22,3 milioane euro au fost tranzactionate in magazinele online care folosesc solutia ePayment. Cresteri importante s-au inregistrat si la numarul de tranzactii care a ajuns la aproape 300.000, dar si la valoarea medie a unei cumparaturi care a ajuns de la 80 euro anul trecut la 92 euro in primele sase luni ale anului. Deci, fiecare om plateste pentru o singura cumparatura aproape 100 de euro. Cred ca ar trebui sa ne plangem ca nu platim cate 1000 de euro la fiecare tranzactie, poate ca asta ne dorim dar cei care-si fac cumparaturile pe net nu se dovedesc a fi chiar sarmani.

Cui platim?

Industria telecom, turism&transporturi, bilete de avion, si e-tail, la aceasta a treia categorie comercializandu-se foarte bine produsele IT. Pe langa acestea, alte doua segmente au inregistrat cresteri insemnate si au demonstrat ca prezinta potential de crestere in viitorul apropiat: asigurarile online si biletele pentru spectacole si concerte.

Carmen Sebe, CEO GECAD ePayment este de parere ca: „Vanzarilor online de bilete pentru concerte şi spectacole au crescut, atat datorita actiunilor culturale de acest tip care in acest an s-au inmultit, cel putin in Bucuresti, dar si datorita numarului mai mare de site-uri care vand online astfel de bilete. In ceea ce priveste asigurarile, piata este favorabila, deoarece segmentul turismului inregistreaza un succes urias in mediul online si oricine calatoreste in strainatate are nevoie de asigurare”.

Conform informaţiilor din sistemul ePayment, vânzările online de asigurări, în special asigurări de călătorie, au crescut cu 95% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce vânzările de bilete la spectacole şi concerte au crescut de peste patru ori faţă de primele şase luni ale anului 2007.

Principala caracteristică a acestui prim semestru a fost creşterea numărului de magazine, în sistemul ePayment intrând aproape 90 de magazine noi de la începutul anului până acum.

„Piata creşte pentru că avem tot mai multe magazine online şi pentru că a mai crescut şi rata de penetrare a accesului la Internet, care a depăşit 30%. Este vorba despre un trend pe care vom fi încă mult timp de acum încolo. Ceea ce lipseşte însă pieţei din România este posibilitatea de a plăti online pentru diverse servicii, de la taxe şi impozite până la plata abonamentelor la cablu, internet etc. Există câteva servicii care pot fi plătite online, însă acestea sunt puţine şi nu acoperă nevoia reală existentă în piata”, este de părere şi Marin Mitroi, Director General RomCard.

Comments on: "Romanul e sarac, dar are bani, chiar si virtuali" (3)

  1. Hmm, interesant… Deci nu se vede asta doar din afara 😉

  2. @ Cristi
    Da, asta cam asa e, ne place sa ne plangem. Miorita nu e doar o balada, e un sport national.

  3. […] si chiar indrazneata postarea lui Razvan, “Romanul e sarac, dar are bani, chiar si virtuali“. Scriam despre acelasi fenomen nu demult, dar stiu ca una e sa observi cum se vad lucrurile […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat: