Noutati IT, energie regenerabila, alerte

Problema:

  • Avem bazilica Sf. Ștefan din Ierusalim, o cladire veche de 108 ani.
  • Documentaţia de execuţie originală lipseşte
  • Trebuie refăcute şi completate decoraţiunile şi finisajele interioare

Soluţia:

  • folosirea unui model tridimensional generat pe calculator pentru recuperarea schitelor si planului arhitectonic general

Cine, cum

Platforma Revit de la Autodesk, pentru modelare informațională a clădirilor (BIM) este utilizată în prezent pentru realizarea releveului arhitectural-constructiv al bazilicii romano-catolice Sf. Ștefan, veche de 108 ani, situată în inima Ierusalimului de Est. Firma Riedwyl Architects, cu sediul în oraș, folosește Revit Architecture pentru a produce releveul arhitectural-constructiv al acestei clădiri, o consecinţă a pierderii documentației de execuţie originale. Planurile şi documentaţia rezultate vor constitui referinţa în vederea realizării lucrărilor de refacere şi completare a decoraţiunilor şi finisajelor interioare de artă sacră, care în acest moment lipsesc.
Bazilica este amplasată în curtea interioară a Ansamblului Şcolii Biblice, aflată în vecinătatea „Grădinii Ghetsimani”, foarte aproape de Poarta Damascului din cetatea Vechiului Ierusalim. Deținută în Ierusalim de către Ordinul Dominican , bazilica are o suprafaţă de 900 m2 și o înălțime de 20 m. Bazilica a fost construită după încheierea Primului Război Mondial, dar, datorită lipsei fondurilor, interiorul acestui lăcaş de cult a rămas neterminat. Cu ajutorul modelului informaţional al clădirii şi a documentaţiei digitale de relevare arhitectural-constructivă aferente, deţinătorii acestui lăcaş de cult vor putea demara procedurile de atragere de noi fonduri și de execuţie a lucrărilor de refacere şi completare a interiorului.

Utilizând extensiv în trecut soluții AutoCAD, Riedwyl a ales Revit ca aplicație principală pentru acest proiect datorită posibilității de a obține un model tridimensional al clădirii, caracterizat de o înaltă precizie.

„Să obții planurile întregii bazilici de la zero este o realizare importantă,” a declarat Gerhard Riedwyl, arhitect șef, Riedwyl Architects. „Ordinul Dominican din Ierusalim, deţinătorul Bazilicii St. Ștefan, nu a putut afla locul de păstrare a planurilor de construcţie originale. De aceea, ușurința în utilizare a aplicației Revit a reprezentat un factor cheie în obținerea unei noi documentaţii arhitectural-constructive – ne-a ajutat să realizăm un model al întregii clădiri, într-o manieră simplă dar, în acelaşi timp, atentă la întreaga problematică ridicată de acest proiect. Revit ne-a permis, de asemenea, să vizualizăm în mod tridimensional desenele realizate, lucru ce a constituit un factor decisiv în faza discuţiilor preliminare avute cu deţinătorii şi executanţii. Datorită compatibilității dintre Revit și AutoCAD, putem lucra îndeaproape cu inginerii locali pe platformele preferate de către aceștia.”

Platforma Revit este concepută pentru modelarea informațională a clădirii, un mod de lucru ce implică crearea și utilizarea de informații coordonate, consistente și informatizate despre un proiect pentru a obţine o documentaţie de execuţie de o înaltă calitate, a prevede performanţele în utilizare ale unei clădiri, a estima costurile de realizare, a planifica activitatea de execuţie şi a asigura colaborarea între toţi actorii implicaţi în realizarea ei.. Revit Architecture reproduce situaţia existentă a clădirilor, astfel încât arhitecții și proiectanții pot aborda în mod inter-relaţionat proiectarea unei clădiri și nu cu elemente disociate precum planurile nivelurilor, de secțiuni sau cele ale elevațiilor.

Fondată în 2003, Riedwyl Architects Associates îşi are sediul în Ierusalimul de Est, lângă faimosul hotel American Colony. Firma de arhitectură este specializată în renovarea și conservarea clădirilor construite începând cu prima parte a secolului XIX, multe dintre acestea fiind mânăstiri creştine sau clădiri asociate unei activităţi creştineşti. În marea majoritate a cazurilor planurile originale lipsesc, fie au fost sustrase, fie pur și simplu sunt pierdute. Riedwyl Architects este specializată în obținerea „planurilor conform execuţiei” aferente acestor structuri, oferind astfel posibilitatea renovării şi restaurării acestora.

Comments on: "Informatica ajută la refacerea Bazilicii Sf. Ștefan din Ierusalim" (2)

  1. foarte, foarte tare 🙂

  2. @ mihnea
    Si mie mi s-a parut ceva deosebit. Cunosc pe cineva care face scanari tridimensionale cu planuri, fresce etc pentru o catedrala din Franta. Grupul de studenti ce se ocupa de lucrare este din SUA. La sfarsit, in afara de planurile cladirii vor exista adevarate ferestre virtuale pentru orice vizitator. E mai complex, dar si diferit de ceea ce am descris mai sus.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat: