Noutati IT, energie regenerabila, alerte

A plecat si el…

Cinghiz Aitmatov s-a stins. A plecat cu Vaporul Alb, insotit de Cântecul stepei, cântecul munţilor si gandurile noastre.

Iata doua dintre cartile sale:

Vaporul Alb

Cantecul stepei, cantecul muntilor

Scriitorul Cinghiz Aitmatov, originar din Kargaztan, autor sovietic tradus in lumea intreaga, a decedat, marti, 10 iunie, la varsta de 79 de ani, a anuntat responsabilul de presa al presedintelui kargaz, Dossaly Essenaliev, informeaza AFP

„Celebrul scriitor kargaz Cinghiz Aitmatov a murit pe 10 iunie, in Germania, la aproape 80 de ani”, a declarat purtatorul de cuvant. Aitmatov, care s-a numarat printre candidatii la premiul Nobel pentru literatura de anul acesta, s-a nascut pe 12 decembrie 1928 la Cheker, in nordul Kargaztanului, pe atunci republica sovietica.

Cariera literara a lui Aitmatov a primit un impuls cand, dupa publicarea primelor sale povestiri, a fost primit, in 1956, la prestigiosul Institut de literatura Maxim Gorki de la Moscova. Doi ani mai tarziu, romanul sau „Jamila” i-a deschis portile gloriei in URSS, o carte pe care Louis Aragon a tradus-o partial, descriind opera drept „cea mai frumoasa poveste de dragoste din lume”. Autor al aproximativ 15 romane traduse in lumea intreaga – printre care se numara „Esafodul”, „Vaporul alb”, „O zi mai lunga decat veacul” – Aitmatov a inceput sa se intereseze de politica dupa venirea la putere a lui Gorbaciov, in 1985, sustinand „perestroika” si valul de reforme din epoca ridicat in republicile sovietice. Dupa caderea URSS-ului, a devenit ambasador al Rusiei la Bruxelles, pe langa Uniunea Europeana si NATO, si a ocupat apoi aceleasi functii cu intermitente, intre 1993 si martie 2008, pentru Kargaztan.

Comments on: "A plecat si el…" (1)

  1. salut razvan. mi-ar placea sa vorbim. serios.
    habar nu am citi ani ai tu, dar eu de la 27 de ani ai mei cam asa vad lucrurile: Ion Iliescu a chemat minerii sa disperseze niste tineri care militau pentru PRIMA DATA in Ro pentru o cauza. militau crezind ca sint liberi. imi pare rau daca ai interpretat demersul nostru ca pe o „comemorare”. e doar un semnal de alarma ca Ilici traieste si nu a fost tras de nimeni (stinga/dreapta) la raspundere.

    Ioan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat: