Noutati IT, energie regenerabila, alerte

Acum este cool pentru orice companie sa fie verde. Toata lumea este ingrijorata, sau macar mimeaza ingrijorarea, cu privire la efectele incalzirii globale, ale terminarii petrolului si in domeniul poluarii. Totusi, mi-am propus sa nu fiu carcotas in acest domeniu si sa salut orice initiativa care va face planeta mai curata pentru copii nosri. Astazi, va prezint integral comunicatul de la Dell. Chiar daca sunt anumite pasaje asupra carora am dubii, referitor la modalitatea de calcul sau adevarul frumos fezandat in mod PR-istic, este clar ca Dell se misca in directia buna. Ii salut pentru asta.

Iata comunicatul pe care probabil o sa-l cititi maine in mai multe ziare:

DELL DEFINEŞTE TEHNOLOGIA ECOLOGICĂ

 • Reciclează peste 46 de milioane de kilograme de echipamente în 2007
 • Iniţiative de sporire a eficienţei energeticesursele de alimentare 80 PLUS permit utilizatorilor economisirea unor sume record

6 iunie 2008

Dell sărbătoreşte un an de la asumarea angajamentului de a deveni “compania furnizoare de tehnologii cu cele mai intense preocupări pentru mediu“. Cu această ocazie compania a anunţat cel mai mare volum de produse reciclate într-un an, primele surse de alimentare Silver 80 PLUS din industrie şi progrese importante în iniţiativa sa globală Zero emisii de CO2.

“Utilizatorii şi grupurile noastre de interese ne insuflă dorinţa de a fi lideri în această nouă eră a responsabilităţii faţă de mediu“ a declarat David Marmonti, preşedinte Dell EMEA. “Ne aflăm într-un moment istoric în care efortul cumulativ al companiilor, utilizatorilor, angajaţilor şi furnizorilor va produce schimbări majore pentru protejarea mediului.”

Rezultatele reciclării pentru anul 2007

În anul 2007 Dell a recuperat 46,27 de milioane de kilograme de echipamente IT de la utilizatori, cu 20% mai mult decât în anul 2006. Dell derulează cel mai bun program de colectare gratuită a echipamentelor de la sediul utilizatorilor din industrie şi este singura companie care asigură reciclarea gratuită a produselor pentru utilizatori din 57 de ţări din întreaga lume.

De asemenea, compania continuă să fie lider al industriei în stabilirea standardelor de reciclare responsabilă, printre care minimizarea îngropării deşeurilor la nivel global, interzicerea exporturilor şi auditarea cu regularitate de către terţi a materialelor reciclate.

Reducerea costurilor pentru utilizatori prin eficienţă energetică

Dell sprijină în continuare utilizatorii în realizarea propriilor obiective de eficientizare a consumului energetic oferind produse cu cea mai bună performanţă per watt. Începând cu 2005, sistemele desktop cu configuraţie Energy Smart de la Dell au permis utilizatorilor să economisească peste 2,5 miliarde USD şi să reducă emisiile de dioxid de carbon cu aproximativ 24 de milioane de tone.

Compania a devenit astăzi primul producător important de echipamente IT care oferă utilizatorilor sisteme cu alimentare certificate Silver 80 PLUS. Specificaţia 80 PLUS se aliniează cerinţelor standardului Energy Star 4.0 al EPA (Environmental Protection Agency). Potrivit standardului Energy Star 4.0 pentru sisteme IT, acestea trebuie să utilizeze surse de alimentare cu o eficienţă de 80% sau mai mare. Sursele de alimentare 80 PLUS Silver sunt cu 8% mai eficiente decât prevede standardul Energy Star 4.0 şi îndeplinesc cerinţele pentru iulie 2009 ale Climate Savers Computing Initiative (Iniţiativa IT pentru Salvarea Mediului) cu peste un an mai devreme.

Luna trecută, Dell a anunţat că sistemele notebook şi desktop Dell, care se numără deja printre cele mai eficiente sisteme din punct de vedere energetic din industrie, sunt concepute în aşa fel încât să consume cu până la 25% mai puţin până în 2010 comparativ cu alte sisteme disponibile în prezent. Dell a lansat recent sistemul desktop Vostro Energy Smart 410 care poate reduce cu până la 47 % costurile energetice anuale¹, fără a sacrifica performanţele sau puterea. În lunile următoare compania va continua să extindă programele sale Energy Smart şi “Plant a Tree for Me” (Plantează un copac).

În septembrie Dell şi-a asumat angajamentul ca până la finele anului 2008 să reducă la zero emisiile de CO2 ale operaţiunilor sale, iar rezultatele de până acum depăşesc deja planificările. Optimizările privind eficienţa operaţională a facilităţilor Dell din întreaga lume au dus la reducerea cu 2 milioane USD a costurilor operaţionale anuale.

În aprilie Dell a anunţat că sediul global al Dell este alimentat în mod ecologic în proporţie de 100% . Prin utilizarea din ce în ce mai crescută a resurselor ecologice, cheltuielile de consum ale Dell nu vor fi afectate de tendinţa estimată de creştere a costurilor resurselor de energie tradiţionale. Densitatea emisiilor de CO2 ale companiei Dell se află în rândul celor mai mici din topul Fortune 50, reprezentând mai puţin de jumătate din emisiile celui mai apropiat concurent.

În septembrie 2007 Dell anunţa “Plant a Forest for Me” (Plantează un copac), un program care permite organizaţiilor din întreaga lume să aplice cele mai bune practici şi, prin parteneriate, să faciliteze plantarea copacilor în proiecte de reîmpădurire susţinute. Printre parteneri se numără AMD, ABN AMRO, Ask.com, CGI, Staples, Salesforce.com, Targus şi WellPoint.

Pentru informaţii suplimentare despre angajamentul Dell de a deveni compania furnizoare de tehnologii cu cele mai intense preocupări pentru mediu la nivel global, vă rugăm să vizitaţi http://www.dell.co.uk/earth.. Pentru a vă alătura acestor iniţiative ale companiei, împreună cu alte mii de personane, vă rugăm să vizitaţi www.regeneration.org.

Comments on: "Dell se gandeste la mediu" (8)

 1. Razvan, hai sa spunem clar care-i de fapt situatia: toate companiile acestea care au imbratisat subit ecologismul n-o fac fiindca le-ar sta la suflet reciclarile, ci fiindca se intampla ca tehnologiile sa le salveze lor bani 🙂

  Desigur, impactul fata de mediu e benefic. Dar sa nu-i inaltam in slavi pentru alte merite.

 2. @ Cisti
  Nu e chiar asa. Eu sunt de parere ca o fac din doua motive.
  1. Poporul o cere, e un trend, si sunt cool (da bine ca imagine de marketing)
  2. Daca nu o fac acum, s-ar putea ca in viitor factorii de decizie politica sa-i oblige sa-si retehnologizeze toate fabricile daca mai vor sa vanda ceva. Un asemenea pas, te poate duce aproape de faliment, oricat de mare ai fi.
  Chiar si in aceste conditii, eu salut din toata inima implicarea oricarei companii in aceasta directie.

 3. dar ce zici de industria lui Bush ?

 4. @ Ana
  Ce sa zic. Cel mai mare poluator mondial. In curand, le va ajunge si lor cutitul la os.

 5. eh, daca-mi arati care din masurile prezentate aici de tine e pur ecologica si de fapt Dell-ul cheltuieste bani cu ea, te cred :)).

  Exclude „Planteaza copacul”, ca asta se inscrie la alta categorie: donatii, da bine la marketing si salveaza milioane din taxe 🙂

 6. @ Cristi
  Hai sa-ti raspund la intrebare:
  1. Colectarea de deseuri (gratuita) implica spatii de depozitare, oameni care se ocupa de asta (care trebuie platiti) plus incheierea de contracte cu cei care sorteaza si refolosesc materialele, livrarea lor.
  2. Stabilirea ca prioritate „power/watt” si achizitionarea procesoarelor, placilor de baza etc. care sunt cele mai eficiente (nu este consumatoare de resurse sau bani dar e laudabila)
  3. Sediul Dell alimentat ecologic 100% – se face cu investitii
  Si nu in ultimul rand:
  „În septembrie Dell şi-a asumat angajamentul ca până la finele anului 2008 să reducă la zero emisiile de CO2 ale operaţiunilor sale”

 7. M-as intinde prea mult si-ar trebui sa regasesc articolele din revistele de pe aici, care demascau toate aspectele astea ca masuri de economisire ale companiilor, dar care suna bine si pe partea de ecologic 🙂

  Da stiu, la fiecare poti gasi ceva cheltuieli aditionale, adevarul e insa ca America devine tot mai reglementata si obigata prin lege sa ia masuri.
  – Cand te referi la „deseuri”, gandeste-te ca multe sunt calculatoare sau echipamente din care ei refolosesc o parte.
  – Cand cauta sa nu mai faca risipa de hartie, e ca hartia ii costa pe ei mult.
  – Cele mai mari trambitari „ecologice” sunt la centrele de date (Data Centers), dar scopul e tot economisirea de energie pt ei.
  etc etc…

  Scuze ca n-am avut acum timp sa iau totul riguros, pe puncte, dar poate-o sa scriu si eu mai tarziu ceva mai amplu despre asta 🙂

 8. @ Crist
  Este evident ca o mutare in directia ecologica incepe, in primul rand, cu masurile cele mai viabile din punct de vedere economic. Oricum, daca ai mai multe informatii eu nu te pot contrazice.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat: