Noutati IT, energie regenerabila, alerte

Iata ca a aparut o noutate in domeniul imprimarii. Cerneala folosita de cei de la Xerox se transformă dintr-un gel de consistenţa untului de arahide în substanţă solidă, permiţând tipărirea pe aproape orice suprafaţă.
Noua tehnologie este aplicabilă la materiale cum ar fi plasticul sau folia de aluminiu şi permite tipografiilor digitale să concureze în domenii cum ar fi producţia de ambalaje, ocupând tot mai mult din piaţa tradiţională a tiparului offset, estimată la 440 de miliarde USD.
„Sistemele digitale de azi strălucesc într-o gamă largă de aplicaţii, în timp ce sistemele offset sunt alese pentru altele. Abilitatea de a tipări pe aproape orice suprafaţă va aduce o mulţime de noi aplicaţii în zona tiparului digital”, a spus Steve Hoover, vicepreşedinte şi director al Xerox Research Center Webster. Cerneala-gel combină cele mai bune proprietăţi ale ambelor soluţii – viteza, costul scăzut şi abilitatea de a tipări pe aproape orice fel de suport, ca tehnologia offset, dar şi gradul mare de personalizare oferit de tehnologia digitală.
Prezentată în premieră la Drupa, cea mai mare expoziţie de tipar digital din lume, noua cerneală-gel îşi păstrează forma pe aproape orice suprafaţă şi nu este bazată pe apă, spre deosebire de cernelurile inkjet tradiţionale. Gelul are consistenţa untului de arahide atunci când este depus pe suprafeţe şi se întăreşte „ca piatra” după ce este expus unui puls de lumină ultravioletă. Rezultatul este o imagine clară, cu culori vii şi care îşi menţine calitatea în timp. Spre deosebire de cernelurile bazate pe apă sau solvenţi, cerneala-gel nu difuzează şi nu necesită uscătoare speciale sau sisteme de captare a vaporilor, ceea ce creşte viteza de tipărire şi asigură o protecţie mai mare a mediului înconjurător. Dezvoltată de oamenii de ştiinţă ai Xerox Research Centre Canada, cerneala-gel are la bază tehnologia proprietară a Xerox, de cerneală solidă.
Pe lângă cerneala-gel propriu-zisă, Xerox a prezentat şi capetele de tipărire, care determină mărimea picăturilor, calitatea şi viteza de tipărire şi care sunt un element esenţial al noii tehnologii. Cu o durată de viaţă de peste 10 ori mai mare decât a capetelor de tipărire inkjet termice, capetele de tipărire Xerox sunt construite din oţel inoxidabil, având un design robust şi modular. Modulul individual de tipărire poate pulveriza peste 40 de milioane de picături de cerneală-gel pe secundă, permiţând viteze mari de tipărire. Modulele individuale de tipărire pot fi grupate cu uşurinţă pentru a crea tipărituri de dimensiuni mari.
Tehnologia este încă în stadiul de cercetare, dar este clar că inovaţia va duce tipărirea cu cerneală dincolo de produsele şi aplicaţiile disponibile astăzi. Aceste cerneluri-gel vor seta noi standarde de performanţă şi calitate a imaginii, precum şi noi opţiuni privind mediile de tipărire.
Dincolo de lucrările de tipărire de volum mare, cum ar fi broşurile, afişele sau cataloagele, Xerox estimează o piaţă aproape nelimitată pentru noua tehnologie. Calitatea excepţională a imaginii pe hârtie ieftină, va fi extrem de atractivă pentru ceea ce se numeşte „aplicaţii transpromo”, adică introducerea de mesaje publicitare şi pe facturi sau bonuri, într-un singur document. Abilitatea de a tipări pe carton fără a mai fi nevoie de o tratare prealabilă a suprafeţei sau fără a mai fi nevoie de acoperire de plastic sau folie, va fi extrem de atractivă pentru industria ambalajelor, iar operatorii de marketing direct vor putea face economii substanţiale folosind hârtie mai subţire dar care nu va mai fi transparentă.

Comments on: "Xerox a anuntat cerneala-gel" (2)

 1. stii ce mi-ar placea mie sa am un multifunctional acasa , cu de toate de la fax, scaner, xerox, imprimanta si design map

  ar fi super; oare cand va fi accesibil asa ceva unui simplu muritor

  peste 10 ani probabil sau mai repede?

  si inca ceva stii pe cineva care vinde laptopuri ieftine de tot la mana a doua, imi trebuie pt editare numai

 2. @ Ana
  Asta va fi disponibil maxim intr-un an estimez eu. De obicei, cand se fac anunturi de genul asta ori sunt la inceputurile cercetarii fie pe la sfarsit cand vor sa inceapa comercializarea. Xerox are deja tehnologia cu cerneala solida asa ca asta cu gel nu poate dura prea mult pana sa fie disponibila. Adevarata problema e de fapt utilizarea ei pentru tiparituri personale. La inceput e clar ca vor sa o foloseasca in tipografii, deci mediu profesional.
  Laptopuri ieftine se gasesc si in comert.
  La emag cel mai ieftin e 1.000 RON (Linux) sau unul pe care poti pune si Windows la 1.300 RON. Nu recomand laptopuri second-hand. Bateria si multe alte componente o sa-ti dea o multime de batai de cap.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat: