Noutati IT, energie regenerabila, alerte

Urmare din articolul trecut.

Intrucat postul precedent ajunsese prea lung, am decis sa il rup ca pe o paine. Aici aveti continuarea. Oricum, mai astept moeme. Maestrul Stefan-Soliman de Putna vrea sa vi le comenteze. 🙂

Calatorru era pe drumuri si a sosit cu moemul sau mai tarziu. Deci, pentru intarziati deschidem rubrica “DELETED SCENES”.

DELETED SCENE 1:

Stefan-Soliman de Putna in timpul interviului spune:

cuvintele din varful degetelor tac

Moemul pe care tocmai vi l-am citit este unul referitor la handicapati. Mutul, surdul, dar nu si orbul pot intelege mai bine sensul. Tristetea necuvantatoarelor (desi am impresia ca acest termen se referea la altceva) se remarca in fata unei vorbe desenate. Oricum, nu sunt prea sigur… TAIATI, TAIAAATI – sa iasa prostia asta la montaj!

DELETED SCENE 2:

Maestrul moet isi aranjeaza mustata aruncand o privire de cunoscator pe foaia din mana. Dupa o pauza semnificativa spune:

tine-mi sufletul sub aripa ta ninsa, ingere…

Acest moem este unul care vrea sa ne puna pe ganduri. Din fericire, nu reuseste. Aripa ninsa a ingerului semnifica puritatea alba a unui suflet inaltat la cer. Deci, e vorba despre un suflet pacatos care are nevoie de protectia unui inger. Dupa cum spuneam si mai devreme, in acele timpuri arhaice oamenii aveau o fixatie cu ingerii si demonii… o cultura primitiva. Ceva specific unei culturi suburbane din Portland, Oregon, sau poate ma insel. Dar de ce oare or fi cele trei puncte? Nu stiu… TAIATI, TAIAAATI – sa iasa la montaj!

DELETED SCENE 3:

Maestrul, cu foaia in mana, isi freaca ceafa ganditor (evident cu cealalta mana) deschide gura (dar nu cu mana) si incepe sa recite(nici asta nu are legatura cu mana) – (lasati mainile maestrului in pace, ne-ati zapacit cu ele):

zambind pasesc prin vene lumina

Acesta este un moem plin de bucurie, nimic meschin. Un om fericit paseste iar sufletul ii este usor. Lumina bucuriei i se raspandeste prin tot corpul, condusa de sange pana la ultima celula.

Evident, mai exista si varianta in care omul era pe moarte, zambetul fiind o crispare, un rictus. Lumina poate fi inteleasa si ca o manifestarea a curentului electric. In acest caz, avem un om electrocutat, cu un rictus pe fata din cauza supratensiunii, iar pasii sunt reprezentarea convulsiilor specifice. In acea vreme, exista o vorba “s-a oprit lumina” ce insemna ca energia electrica nu mai era disponibila. Imi pare evident ca acesta trebuie sa fie sensul corect.

Alt moem de acelasi autor ar fi:

iubirea ta infrange orice demon

Toate studiile noastre, au aratat ca iubirea scade capacitatea intelectuala. Deci, in mod evident, aici demonii nu sunt infranti prin istetime, ci prin putere. Este interesant de aflat cine sunt demonii. Spre exemplu avem varianta demonilor interiori ai indragostitului, al subiectului asupra caruia se revarsa dragostea sau o suma a celor doua. In aceasta ultima varianta, iubirea, ca liant, distruge orice demon care se impotriveste.

O alta varianta interesanta ar fi cea in care persoana se indragosteste de un demon. Ce se intampla atunci? Il infrange ca sa-l poata iubi in continuare?

Mai am unul:

hartuirea e ulcerul sufletului

Aceasta e mai mult o afirmatie decat un moem. Datorita faptului ca este prea scurt, comparativ cu moemele noastre de azi, se introduce o o doza masiva de necumoscut. Deci, avem intrebari de genul cine? cum? in ce fel? la care nu avem raspuns. Totul este prea general. Daca ne referim la hartuire ca fenomen global atunci putem spune ca distruge atat sufletul hartuitorului, pe care-l mananca pe interior, cat si pe cel al hartuitului care isi pierde increderea in sine, si uneori chiar judecata.

O alta varianta ar fi sa privim acest moem ca pe un indemn moralizator de genul “nu fura”. In aceste conditii, oamenii constata ca a hartui pe cineva poate deveni un viciu, si este nociv chiar si pentru ei. Durerea sufleteasca fiind mai puternica decat cea trupeasca eu recomand. Nu mai hartuiti, apucati-va de baut! Cum am ajuns la aberatiile astea?… TAIATI, TAIAAATI – sa iasa la montaj!

DELETED SCENE 4

sa fii cenusa in conturul ce te face zeu

Acest moem este unul care se apropie foarte mult de stilul si ritmica pe care o avem noi astazi. Imi place in mod deosebit. Din punct de vedere al sensului, el poate fi inteles ca un indemn la pierderea divinitatii interioare. Omul nu isi poate atinge limitele de supraom – influentele filozofice ale lui Nietzsche le regasim aici. „Am venit sa va vestesc Supraomul. Omul este ceva ce trebuie depasit” (Asa grait-a Zarathustra). Omul este asadar o punte intre maimuta antropoida si supraom, un element tranzitoriu in evolutie.

Practic, acest moem prevede cu 50 de ani lumea in care traim astazi, si anume, cea in care religia a fost inlocuita de moeme, si acel „Dumnezeu a murit”- provenit tot de la Nietzsche.

omul e aripa franta a universului

In acest moem autoarea subliniaza imperfectiunea omului in relatia cu fortele perfecte ale universului. Universul este mare, grandios, peren, asemeni unui ideal. Pe de alta parte, aripa franta reprezinta zborul ratat al unui om care este departe de perfectiune. Totusi, referirea la aripa reprezinta o aspiratie catre care omul poate ajunge, dar unde ii este imposibil sa ajunga.

Acum voi schimba autorul ca sa trec la alte trei moeme.

pori Peste rame cioplite Cu ghimpi În sârmă

Din start, la acest moem, ne dam seama ca autorul a avut tastatura defecta. Literele capitale si celelalte se succed fara noima. Cu acest moem ajungem intr-o zona profund religiosa unde cele mai importante simboluri ale religiei crestine sunt prezente. Asistam vizual la o noua rastignire. Porii, elemente minuscule arata apropierea fata de rama cioplita (care tine loc de cruce) unde se practica un ritual modern (pentru vremea lor) de crucificare cu sarma ghimpata. Acesta este, evident, un moem de Pasti.

tanjeste timpul gri a ploaie

Trist. Daca tinem cont si de moemul anterior, ne dam seama ca se perpetueaza o imagine ucigatoare asupra omului. Ploaia, ca un simbol al lacrimilor in asteptare, este dorita de un timp efemer si trist (gri). Momentul, in ciuda unei apasatoare privelisti, este unul vesel. Timpul intunecat, ploios este unul in care omul prefera sa numere banii si sa faca copii – doua ocupatii extrem de placute.

totuna e totul e!

Acest moem, chiar daca pare ecliptic, arunca o umbra de indoiala asupra liberului arbitru. Astfel, se intra intr-o puternica contestare a lui Immanuel Kant, care sustine ca spaţiul, timpul si cauzalitatea sunt forme care functioneaza in procesul de perceptie ca tipare, cu scopul de a ordona si structura toate impresiile senzoriale. Fatalismul sau determinismul sunt puternic evocate in acest moem. Ideea ca intreg Universul este un sistem determinist a fost enuntata in religia, filozofia si literatura ocidentala si orientala de multa vreme, si multi autori dezbat si astazi subiectul.

Ma voi intoarce la autoarea precedenta ca sa mai prezint cateva moeme.

iubirea e coasta izvor din sanul nostru

Pentru necunoscatori, va trebui sa fac o scurta introducere. In credinta crestina Adam a fost primul om creeat de Dumnezeu, si Eva prima femeie a fost facuta (tot de Dumnezeu – previzibil) din coasta lui Adam. Moemul foloseste aceasta simbolistica bogata in care inlocuieste personajele. Deci, iubirea (nu sexul) este cea care ii ia locul Evei din poveste. Rolul lui Dumnezeu, creatorul Evei, nu este specificat. Deci iubirea exista – by default.

nu abandona mersul inainte atat timp cat urci cu fruntea sus

Un moem care aduce a reclama stahanovista. Totusi, ingredientele sunt altele. Se refera la onoarea cavalereasca. Daca te respecti ca om atunci nu trebuie sa te opresti din drum.

Bineinteles acest moem poate fi interpretat si ca o ascensiune pe scara sociala. Iar fruntea sus implica o lipsa a atentiei fata de cei din jur. Mai precis, daca te uiti in sus nu vezi cum calci pe cadavre – o expresie a timpului, care s-a perpetuat pana la noi.

lumina lumii e adevarul care incepe si sfarseste totul

Aici, vreau sa elimin din start conceptia crestina si metafizica a luminii lumii. Aceasta interpretare este prea comuna. Ma voi referi la varianta, mai interesanta, a unei persoane drogate. Lumina lumii, sau praful alb, heroina da senzatia unui adevar absolut. Practic, este ca o punere la adapost a rodniciei viziunii de numeroasele ispite cu care te asalteaza modernitatea perversa si cronofaga. Totusi, este o noua modalitate in care iti pierzi timpul intr-o agreabila imbecilizare colectiva.

(Aceasta scena a fost scoasa pentru ca maestrul era imbracat neadecvat cand a comentat moemele)

Comments on: "Moeme – anul 2125 (deleted scenes)" (10)

 1. „sa fii cenusa in conturul ce te face zeu”

  „omul e aripa franta a universului”

 2. @ Ana
  Deci, observ ca iti place 🙂
  In curand, maestrul o sa-ti comenteze noile moeme.

 3. „pori Peste rame cioplite Cu ghimpi În sârmă”

 4. […] Calatorru era pe drumuri si a sosit cu moemul sau mai tarziu. Deci, pentru intarziati deschidem rubrica “DELETED SCENES”. […]

 5. ok

  „iubirea e coasta izvor din sanul nostru”

  „lumina lumii e adevarul care incepe si sfarseste totul”

  ” nu abandona mersul inainte atat timp cat urci cu fruntea sus „

 6. „tanjeste timpul gri a ploaie”

  „totuna e totul e!”

 7. liviu2004 said:

  M-ati pierdut aici. Nu pricep o iota. De aia am avut 3 la romana.

 8. @ Ana & calatorru
  Maestrul s-a intors si a binevoit sa comenteze 🙂

 9. @ liviu2004

  Stai cu noi, nu suntem „elitisti”. Ne distram si noi cum putem. Daca ai avut 3 la romana, asta nu e o rusine, si nu arata ca nu esti inteligent. Din punct de vedere literar, poti considera ca esti un disident fata de modul „conservator” in care erau privite si comentate textele literare in scoala.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat: