Noutati IT, energie regenerabila, alerte

Uniunea Sovietica a disparut de 16 ani, dar ea mai exista pe net. Cyberspatiul accepta si acum domeniile din categoria „su”. In plus, conform Associated Press numarul de inregistrari de domenii din aceasta categorie a crescut cu 45% fata de anul trecut. Bloggeri, antreprenori, precum si nostalgici comunisti, fac parte dintr-o comunitate in crestere a celor care nu recunosc disparitia Uniunii Sovietice.
Un grup de tineri cu numele de Nashi, cu o orientare politica pro-Kremlin si-a castigat notorietatea prin atacurile violente la adresa criticilor regimului. Domeniul „Nashi.su” ofera o adeziune neconditionata lui Vladimir Putin si transmite un mesaj politic prin includerea suffixului „su”, in acceptiunea grupului.

Multi antreprenori de pe Web au remarcat un potential de profit in utilizarea numelor cu sufixul „su”. Practic, aici au putut sa inregistreze nume de domenii care erau imposibil de inregistrat in alta parte.
Spre exemplu, un mic atelier de reparat masini, specializat in marca Ford si-a cumparat domeniul „ford.su”, de vreme ce proprietarul „apple.su” este un tanar din Moscova ce iti face oferte pentru un nou laptop (orice marca).

Reporterii de la AP l-au descoperit pe Vladimir Khramov, un administrator de retea din Moscova, care si-a cumparat domeniul „Microsoft.su” doar pentru a avea o adresa de email usor de tinut minte. Chiar daca Khramov sustine ca nu doreste sa vanda acest domeniu, altii au intentii marturisite in acest sens. „ussr.su”, „stalin.su” si „kgb.su”, inregistrate de Yan Balayan, impreuna cu multe alte adrese sunt de vanzare pentru suma de 30.000 USD fiecare.

Stanislav Ivanchenko a inregistrat domeniul oracle.su cu scopul de a-si promova afacerea bazata de bazele de date Oracle. Totusi, modul primitiv in care arata site-ul denota o lipsa de profesionalism. Nu stiu cati vor fi pacaliti de link-urile si siglele Oracle afisate pe site. De pe samsung.su se pot cumpara masini de spalat, frigidere, plite electrice si alte electrocasnice. Probabil managementul de la Samsung ar plange daca ar vedea cum arata acest site ce este legat de numele lor.
Deocamdata, rata de penetrare a Internetului in Rusia este relative redusa. Doar 27% dintre adultii rusi folosesc Internetul, si doar 12% fac acest lucru zilnic.

Ce urmeaza? Nume de domenii pentru Imperiul Roman sau Grecia Antica?

Codurile de domenii deriva dintr-o lista tinuta de Organizatia Internationala de Standardizare (ISO). Acestea se actualizeaza periodic si dispar atunci cand au loc modificari pe harta lumii. Iugoslavia si Cehia si-au pierdut domeniul de nume in momentul divizarii in tari mai mici. Un alt exemplu este cel al Zairului care a devenit Republica Democrata Congo.

Marina del Rey, o companie din California, care se ocupa cu asignarea de nume si domenii pe Internet a facut eforturi deosebite pentru eliminarea adreselor „su”. Toate incercarile au fost soldate cu esecuri.
In a doua jumatate a anului 2006 ICANN a cerut sfatul comunitatii electronice pentru a revoca sufixele pentru domeniile care nu se mai justifica, din punct de vedere geopolitic. Rezistenta a continuat
John Crain, CTO la ICANN marturiseste ca nu exista nici un impediment din punct de vedere tehnic pentru eliminarea sufixului „su”. Toate problemele sunt numai de ordin politic.
Domeniile „su” au aparut in septembrie 1990, iar numele cu „ru” pentru Rusia au aparut in 1994, inlocuindu-le pe cele „su”.

Detinatorii de astazi ai domeniilor „su” rezista din motive comerciale, politice sau patriotice. Unii dintre ei acuza Casa Alba pentru conspiratie pentru ca vrea sa elimine orice urma a vechiului rival din Razboiul Rece.
Ca un compromis, organizatia rusa, responsabila cu inregistrarea domeniilor a acceptat sa opreasca inregistrarea de noi domenii, iar cele inregistrate deja urmand sa functioneze pe o perioada determinata.

Totusi, in 2001, ca raspuns la presiunea utilizatorilor ce doreau noi domenii in zona „su”, inregistrarea a redevenit posibila pentru public. Pretul a fost tinut in mod artificial extrem de mare (120 USD), pentru a limita numarul de cumparatori. Dar, in ianuarie, pretul a fost scazut pana la un nivel de 25USD pentru un domeniu. Din acest motiv, numarul de site-uri „su” a cunoscut o crestere rapida, ajungand astazi la un numar de 45.000, fata de 11.000 la sfarsitul anului 2006.

Comparativ cu numarul de domenii cu sufixul „ru” – peste un milion – „su” are o patrundere nesemnificativa in Internet. Totusi, populatia Rusiei asigura un potential de crestere extrem de mare pentru ambele tipuri de domenii. Germaniacu o populatie mai mica, are in momentul de fata 12 milioane de domenii inregistrate.

Comments on: "Imperiul Sovietic nu a disparut – Internetul il mai suporta" (5)

 1. Ar fi simpatic un domeniu cu Imperiul Roman. Numai că, evident, n-ar putea fi .ro

 2. @ Gradinariu

  Poate .rom ce zici? 😀

 3. sa nu radem acum….mai bine sa radem la urma, daca toata aceasta stradanie nu le va aduce interesul si rezultatele dorite

  nu stiu de ce prevad ceva „rau” in viitor, si nu ca ar vrea fortele lumii sa-l faca , ci pentru ca nu lasa orgoliul deoparte, iar intunericul e ghidat si hranit de orgoliu

  Doamne , oare ce va mai fi

  pareau la un pas de Omenia revenita intre ei

 4. fishu said:

  nashi nu e o organizatie oarecare 🙂
  e o organizatie cu fonduri guvernamentale de tineret. si e inlocuitorea formelor utc/pionieri cunoscute in ro.

 5. @ fishu
  Interesant… chiar nu stiam asta. Aflasem ca sunt importanti, si stau in umbra partidului, dar nu stiam ca sunt inlocuitorii fostelor formatiuni de utc/pionieri.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat: