Noutati IT, energie regenerabila, alerte

Chiliman din fata casei

Zilele trecute a sunat vecina la mine. Imi dezvaluie conspirativ ca primaria o sa repare blocul de langa noi. Foarte frumos zic eu. Totusi, vecina – o femeie trecuta de 60 de ani dar foarte vioaie – nu stia prea multe amanunte. Imi spune ca jos, langa noi e in plina desfasurare o sedinta a Asociatiei de Proprietari de la blocul cu pricina.

Asa care va sa zica – imi spun eu. O trimit pe vecina sa mearga tiptil, in misiune de spionaj. Ochiul si urechea trebuie sa-i fie vigilente si mereu la datorie. Vecina pleaca iar eu ma schimb rapid si ies pe balcon ca sa supervizez actiunea. O vad. Cu o pricepere subtila, capatata in zeci de ani de antrenament prin metrouri, autobuze si stat la cozi, se apropie de vorbitori.

Ok, actiunea a ramas nedetectata, daca e ceva important voi fi avertizat. Vecina se uita in sus, ma observa, si brusc incepe sa gesticuleze si sa strige la mine sa vin la fata locului. S-a dus dracului toata operatiunea dar, poate are nevoie de intariri. Cobor urgent si ajung in mijlocul multimii, langa vecina.

Ma linistesc. Decamdata, nu e nici o problema. Niste indivizi suspecti se uitau la noi. Vecina mi-l arata pe unul dintre ei. E de la primarie imi spune ea. Vor sa repare blocul, dar casa noastra nu e pe lista. Trag aer in piept si ma duc sa-l abordez pe individ. Omul, la vreo 40 de ani era flancat de un altul mai mic si mai slabut imbracat in costum. O am pe vecina langa mine – om de baza, face cat trei ca ala mic si pispiriu. Ma postez hotarat in fata celui mai mare si spun decis „buna ziua” – atat am apucat.

Din punct de vedere tehnic, omul venise cu vorbele la el. Ma priveste in ochi si incearca sa ma convinga ce minunat o sa ma simt in acel bloc dupa ce va fi reabilitat termic de Primarie. Cu cat o sa-mi scada factura etc. Vorbeste rapid, semi-tehnic, fara sa se opreasca, cu o dictie de om antrenat. Ma simt ca pe vremea impuscatului, la scoala, la ora de economie politica, omul nu se mai opreste… Brrr…, hooo…, STOP!

Omul face ochii mari, incearca sa se opreasca din recital. Am viziunea unei masini care aluneca cu franele puse si se tot duce patinand pe gheata pana cand, intr-un final, se opreste cu greu. El inghite in sec, mai mormaie cateva vorbe si ma priveste cu ochii bulbucati.

Eu nu locuiesc in blocul asta ii spun, incercand sa-l calmez. Privirea lui e disperata, ca si cum i-as fi infipt un cutit direct in inima. Toate vorbele lui, toata stradania au fost in zadar.

– Dar unde locuiti? ma intreaba cu un glas sfarsit.

– In casa asta, de langa bloc.

Disperarea de pe fata ii se sterge rapid. Incepe sa gandeasca – e focusat. Fata i se lumineaza, a gasit in memorie textele al caror destinatar sunt eu.

– Nu vreti sa participati si dumneavoastra la program?

– Ce program?

Aha – back in business. O ia de la inceput cu prezentarea. Ascult intoducerea si il intreb ce trebuie sa fac ca sa am o casa „reabilitata termic”.

– Trebuie sa faceti o cerere la Primaria de Sector.

– Zau? Numai atat?

– Bineinteles, de restul ne ocupam noi, si scoate cu o dexteritate de prestidigitator o carte de vizita din buzunarul de la piept. Vazandu-i valoarea si talentul ma dau un pas in spate testandu-mi buzunarele dupa portmoneu – este – cheile – sunt – ceas – nu e cazul, ca nu port. Din spate nu se apropie nimeni ca am bodyguardul cu mine.

In continuare, incerc sa inteleg mecanismul minune prin care as putea deveni fericitul proprietar al unui apartament reabilitat. Dar, itele incep sa se incurce… Ne trebuie asociatie de proprietari. Nu avem. Pai nu suntem toti proprietari. Una femeie 68 de ani cu un copil-adult de 40-45 de ani actualmente internat la Balaceanca nu are bani sa-si cumpere casa. In plus, tiganul de sus si-a baut toti banii castigati de-a lungul vietii. Si el a ramas chirias. Acum problema e cum sa faci o asociatie de proprietari care sa contina chiriasi? Raspunsul este simplu – s-a rezolvat: nu se poate.

Presupunand ca am rezolva aceasta spinoasa problema, am putea sa ajungem, cu chin cu vai in furcile caudine ale birocratiei primariei.

Incercand sa gasesc o rezolvare acestei spinoase probleme, ma simt lovit in coaste. Hopa, e grav imi spun eu. Inamicii au trecut de vecina. Inca un cot in coaste, ma intorc brusc incercand sa surprind atacatorul. Era chiar vecina… rasuflu usurat.

– Ce dai asa? Mai vreau sa dorm pe-o parte in noaptea asta.

– E el! A venit! In persoana!

– Cine? Bush? intreb eu.

– Nu! Primarul! Chiliman!

Aha, deci el e urmatoarea tinta, el sigur stie mai multe.

Ma intorc din nou la omul cu care vorbisem pana acum si incerc sa inchei civilizat discutia:

– Deci, daca mai am nevoie de lamuriri va caut eu la Primarie.

– A, nu, nu ma gasiti la Primarie. Eu am firma mea, imi raspunde omul mandru de statutul sau patron. Dau consultanta domnului Primar.

– Ce coincidenta fericita, zic eu, am mai cunoscut odata un patron, dar a murit saracu… si era asa tanar, cam ca dumneavoastra.

– Omul ramane la fel de vesel, doar ca nu mai misca si e un pic mai palid.

Ma intorc ca sa-mi abordez Primarul. Vecina care se uita la mine sa vada ce intentii am, cand vede ca ma indrept spre Chiliman tasneste inainte. Imi taie calea si ii tranteste in fata lui Chiliman vreo doua…

„Sa va dea Domnul sanatate, ca noi pe dumneavoastra va iubim, nu pe chiorul ala de marinel” – isi exprima ea liber opiniile politice in fata primarului.
Chiliman imi strange si mie mana cu recunostiinta. Eu nu am puterea sa o opresc din al doilea val: „Sa-i spuneti lui Tariceanu ca noi pe el ne bazam, sa-l dea jos odata pe Basescu”. Ups! Incitare la lovitura de stat, in cardasie cu premierul va sa zica. Iar eu sunt complice.

Ca sa-i dau de inteles omului ca parerea mea e diferita aduc vorba de taxa de prima inmatriculare. Parerile lui sunt foarte hotarate. Citez din memorie: „Vosganian e un cretin”; „Nu cautati sa intelegeti logica taxei – ea nu exista si nu a existat niciodata”, „Eu sunt rebelul din PNL”.

Mai sa fie!

Il aduc cu picioarele pe pamant si il intreb de casa noastra. Se uita la ea cu un aer de cunoscator si zice: „Nu se califica”. Adica ce are domnule? intreb eu.

– Legea, imi raspunde el, unde-i lege nu-i tocmeala! Dar e adevarat ca legea e proasta, dar e asa pentru ca e facuta de Guvernul.

– Pai, stai asa musiu! Guvernul de snapani tot al vostru e. Dar ce zice legea?

– Se califica casele multietajate.

– Pai noi avem trei etaje plus parter si subsol.

– Atunci merge, dar cam la limita – decide Primarul.

– Da, trebuie sa fie construita dupa 1950.

– De ce?

– Ca asa e in lege.

Sa va ia dracu’ cu legile voastre imbecile imi spun in gand. Casa noastra e construita in 1938.

Ma intorc si dau sa plec. Il aud pe Chiliman cu un glas plin de miere: „dar, ar mai fi o solutie”

– Care? intreb odata cu vecina.

– Pai, daca ma alegeti tot pe mine primar o sa extind programul si pentru cei care nu cad sub incidenta legii. O fac eu, cu foduri de la Primarie pentru un proiect al Primariei. Incepe sa imi povesteasca de situatia lui locativa precara si cum i-a reabilitat termic un perete soacrei.

Ma intorc si plec, abandonez lupta.

Concluzionez ca a inceput campania electorala. de primavara

Comments on: "Chiliman din fata casei" (7)

  1. da am si eu o vecina dintr-asta care imi ascundea mai demult lucrurile marunte ce le lasam pe afara pe hol, sau mi le muta ici colo de ciuda; spiona si barfea totul, sta vis a vis de usa mea si aude tot dar nu pricepe nimic

    pana cand sotul s-a inervat pe ea rau de tot si a promis ca-i spray-eaza hainele ce si le intindea pe hol inrevant uneori , cu spray de tantari sau de molii…

    de atunci e mai retinuta

  2. totusi am trei batranei cuminti si cumsecade pe care cand pot ii ajut, macar de sarbatori trecandu-i pe lista de cadouri de la primarie pt persoanele varstnice si altfel…batraneii sunt simpatici atata timp cat sunt ” cu bun simt”

  3. apropo am uitat sa spun lucrez la asistenta sociala

  4. Vecina de fapt e „fata de cartier”. E de treaba si haioasa, cel putin pe mine ma distreaza. Ca toti pensionarii in putere misuna prin cartier si-mi spune tot ce misca in zona.

  5. sunt simpatici cand ii vezi, si mi-e imi sunt dragi , dar unora care le merge bine cu adevarat se ocupa si de prostii din pacate

    dar de fapt sunt in varsta si trecem cu vederea mereu, chiar daca uneori ne cam scot din sarite

    e bine sa-i protejam , sunt la cheremul nostru intr-un fel si la chemermul celor dragi care uneori nu se prea ocupa de ei asa cum trebuie

  6. Actorul ion-cristian stefanescu said:

    Noutati la Conferintele Olimpiadelor Comunicarii 2008
    Pe 15 si 16 aprilie vor avea loc la Palatul Parlamentului Conferintele din cadrul celei de-a VIII-a editii a Olimpiadelor Comunicarii. Cele doua zile de Conferinte vor oferi o perspectiva globala asupra profesiei de comunicator , printr-o combinatie unica de teme , sustinute de experti din toate domeniile comunicarii: marketing , advertising , relatii publice , comunicare online , comunicare politica si mass-media.

    Sanatate !
    Razvane ,crezi ca am putea merge si noi 2 pt.ceea ce am vorbit in parc?…
    Daca DA,suna-ma te rog frumos!072*******
    Sanatate,ca-i mai buna decat toate!
    ION-CRISTIAN STEFANESCU
    CITESTE ASTA TE ROG :

    Subiectele Conferintelor sunt alese astfel incat sa ofere informatii complete despre cum poate fi obtinuta performanta in domeniul comunicarii. Participantilor li se vor da exemple concrete de strategii de comunicare sau ponturi pe care nu le pot gasi in manuale.

    Fiecare zi de Conferinte este impartita pe 3 categorii:

    I. „Laboratoare de disectie” ( intre orele 12.00-14.00 ). Aici , invitatii vor analiza o serie de campanii celebre si toate etapele prin care au trecut: de la planificarea strategica la tactici si la rezultatele obtinute. Scopul acestor „laboratoare” este sa le ofere participantilor inspiratie si sa ii invete sa gandeasca in mod corect o campanie de comunicare.

    In prima zi ( marti , 15 aprilie ) vor fi analizate campanii de advertising comercial versus campanii de advertising social. In cea de-a doua ( miercuri , 16 aprilie ) vom analiza campanii de PR comercial versus campanii de PR politic.

    II. Intalniri cu personalitati de top si incursiuni in culise ( intre orele 14.30-16.30 ). La mijlocul fiecarei zile de Conferinte vor avea loc intalniri cu personalitati de varf din zona comerciala sau cea politica.

    „Managerii despre CSR: cat e adevar , cat e manipulare?” ( 15 aprilie )

    Sunt invitati la o discutie despre CSR ( Responsabilitatea Sociala a Companiilor ) manageri din companii de top. Conferinta este deosebita pentru ca , de obicei , despre programele de CSR vorbesc doar responsabilii de comunicare. In schimb , aici i-am invitat chiar pe cei care iau deciziile majore sa vorbeasca despre cat de mult cred in CSR si cum se impaca astfel de programe cu alte obiective de afaceri.

    „Stampila de pe frunte – primul pas spre nemurirea politica” ( 16 aprilie )

    La acesta Conferinta am invitat o serie de personalitati politice marcante , pentru a discuta despre gestionarea crizelor de imagine. Vom analiza exemple concrete ale unor astfel de crize , vom vedea care a fost strategia de raspuns , ce rezultate a avut ea , si ce se poate invata din fiecare.

    III. Intalniri pentru largirea orizontului de cunoastere ( intre orele 17.00-19.00 ). Fiecare zi de Conferinte se va incheia cu o intalnire care urmareste sa le deschida participantilor noi perspective de cunostere.

    „Bloguri – manual de utilizare pentru comunicatori” ( 15 aprilie )

    Blogosfera poate fi un aliat important pentru orice campanie de comunicare. De aceea am invitat o serie de specialisti care vor prezenta exemple inspirationale de implicare a acesteia. Participantii vor afla cum pot folosi dialogul cu bloggerii pentru a forma o comunitate in jurul unui brand , pentru a-i mobiliza pe sustinatorii unui partid in dezbaterea electorala , pentru a-i transforma pe ascultatorii unei vedete in fani sau pentru a promova o cauza sociala.

    „Drumuri de cariera intr-o agentie de comunicare” ( 16 aprilie )

    Am invitat 5 manageri ai unor agentii cu profiluri diferite: o agentie de advertising multinationala , o agentie de advertising locala , un birou de consultanta in PR local , cea mai mare agentie locala de PR si o agentie de comunicare online. Ei vor arata cum sunt organizate companiile lor si care sunt diferentele de cultura organizationala. De asemenea , le vor da participantilor informatii despre oportunitatile de cariera , despre avantajele sau dezavantajele de a lucra intr-o agentie sau alta.

    Participarea la Conferinte este gratuita , insa intrarea se face doar pe baza listei de confirmari. Formularul de confirmare se gaseste pe site , la adresa:

    http://www.olimpiadelecomunicarii.ro

    Olimpiadele Comunicarii sunt cea mai importanta competitie nationala pentru tinerii care isi doresc o cariera in Advertising , Relatii Publice sau Comunicare Politica. Editia 2008 se desfasoara sub Patronajul Presedintelui Camerei Deputatilor si este finantata de Agentia Nationala pentru Sprijinirea Initiativelor Tinerilor.

    De asemenea , proiectul beneficiaza de sustinerea financiara a: Tuborg Romania , BRD Groupe Societe Generale , Carpatcement Romania , JTI Romania , Coca-Cola Romania , Dacia , Vodafone , Danone , ABN AMRO Bank , Apa Nova , Fundatia Sensiblu , Impact SA , Toyota Aygo , Nestle , Internetcorp si Leo Burnett.

    Partenerii media ai proiectului sunt: Radio 21 , Realitatea TV , Jurnalul National , The Money Channel , BIZ , Campaign , Saptamana Financiara , Romania Libera , 24-FUN , Wall-Street.ro , 9AM.ro , eJobs.ro , Comunicatedepresa.ro , AdPlayers.ro , BrainTV , iRead.ro si Inpolitics.ro.

    De asemenea , proiectul beneficiaza de sustinerea International Advertising Association Romania ( IAA ) , Asociatia Romana a Profesionistilor in Relatii Publice ( ARRP ) , Clubul Companiilor de Relatii Publice ( CCRP ) si Primaria Sectorului 1.

    Data: 2008-04-09 10:04:15

  7. @ ion-cristian stefanescu
    Ti-am sters numarul de telefon.
    Daca vrei sa ma contactezi vezi ca ti-am trimis toate datele prin e-mail. Oricum, te sun eu maine dupa pranz.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat: