Noutati IT, energie regenerabila, alerte

(Urmare din partea 1.)

Iata si un scurt video de introducere in peisaj (atentie imagini socante, peste 18 ani)- AICI.

10 martie 1959, invitatia a facut ca 30.000 de tibetani loiali sa inconjoare palatul Nobulinka, si sa creeze o mare umana pentru a-l proteja pe Yeshe Norbu (porecla lui Dalai Lama – inseamna „pretiosul giuvaier”). Principala teama era ca va fi fortat sa abdice in fata chinezilor si va fi fortat sa accepte unirea cu China. Aceasta mare de oameni, l-a obligat pe Dalai Lama sa renunte la invitatia chineza. Practic, a fost prizonierul devotamentului oamenilor din Tibet.

Pe data de 12 martie, 5.000 de femei tibetane au manifestat pe strazile din Lhasa purtand plancarde cu „Tibet for Tibetans” strigand „de astazi Tibetul este independent”. Totodata, ele au prezentat si un apel pentru ajutor Consulatului General al Indiei in Lhasa.

Membrii Mimang Tsongdu si suporterii acestei organizatii au ridicat baricade pe strazile stramte din Lhasa, in vreme ce militiile chineze s-au plasat pe acoperisurile plate, unde si-au facut fortificatii cu saci de nisip pentru mitraliere. 3.000 de tibetani au semnat declaratia de adeziune pentru a se alatura fortelor rebele plasate pe muntii din apropiere.

Pe 15 martie 3.000 de soldati din garda lui Dalai Lama si-au parasit posturile din Lhasa, pregatindu-i acestuia o ruta de scapare. Liderii rebelilor Khampa si-au mutat cei mai de incredere oameni in punctele strategice. Fortele armate tibetane s-au init strans cu civilii de-a lungul rutei alese. In acel moment, tibetanii erau depasiti numeric in proportie de 25 la 2. Un numar estimat de 30 – 50 de mii de trupe chineze, dotate cu arme moderne si cu 17 tunuri grele au inconjurat orasul. Tibetanii isi carau armamentul pe pozitii cu magari, incercand sa faca fata puternicei armate chineze.

Pe 16 martie 1959, artileria grea chineza a fost vazuta in timp ce se pregatea sa-si stabileasca noile pozitii de atac. Zvonurile vorbeau de si mai multe trupe care soseau din China. Pana la miezul noptii era clar ca palatul lui Dalai Lama va fi bombardat.

Pe 17 martie 1959 la ora 4 dimineata doua rafale de altilerie au fost trase de chinezi inspre palat. Acest eveniment a fost cel care l-a determinat pe Dalai Lama sa se decida sa-si paraseasca capitala.

„… cand tunurile chineze au rasunat a fost un semnal de moarte, primul lucru la care m-am gandit au fost oamenii din palat si la fiecare dintre cei care locuiau in imprejurimi, apropierea de mine ii facea vulnerabili. Am decis sa-mi salvezi viata si sa plec din palat, impreuna cu toti cei care puteau sa ma insoteasca. Trebuia sa parasim orasul” spune Dalai Lama in autobiografia sa – My Land and My People. „Nu exista nici o certitudine ca am fi putut scapa – Ngabo ne-a asigurat ca nu aveam nici o sansa de fuga. Daca scapam din Lhasa unde sa ma duc, cine imi acorda azil? Nimic nu era cert, cu exceptia faptului ca tot poporul meu se unise ca sa ma determine sa plec inainte de a incepe masacrul si distrugerea chineza.”

La ora 10 seara, in ziua de 17 martie, purtand o uniforma de soldat, Dalai Lama a plecat din palatul Norbulinka pe drumul plin de pericole spre India si libertate, urmand-o pe mama si sora sa care plecasera inainte.

19 Martie 1959 seara. Lupta a inceput in Lhasa. Timp de doua zile luptele s-au desfasurat impotriva grupurilor dispersate tibetani care sperau intr-o minune.

21 Martie. La ora 2 noaptea, chinezii au inceput sa loveasca Norbulinka. Palatul a fost lovit de peste 800 de obuze si mii de barbati, femei si copii care locuiau in apropierea palatului au fost macelariti. Casele din interiorul zidurilor a peste 300 de oficiali au fost distruse. Dupa aceea, peste 200 de soldati din garda palatului au fost dezarmati si executati in public.

Cele mai importante manastiri din Lhasa, Gaden, Sera si Drepung au fost distruse – mai tarziu ultimele doua au fost restaurate – si tezaure monahale si mii de scripturi pretioase au fost arse. Mii de calugari au fost ucisi sau transportati in oras pentru a fi folositi ca sclavi, iar unii dintre ei au fost deportati. La cautarile dupa arme din casa in casa, soldatii chinezi au omorat la intamplare barbati, femei si copii. Peste 86.000 de tibetani au fost omorati in aceasta perioada de catre chinezi.

Dalai Lama impreuna cu insotitorii sai au traversat granita prin Khenzimane Pass pe 31 martie. Pandit Nehru anuntase pe 3 aprilie in Parlamentul indian (Lok Sabha) faptul ca guvernul Indiei garanteaza azilul politic pentru Dalai Lama. Delegatia formata a avut nevoie de doua zile pentru a ajunge in Tawang la cartierul general la Agentiei de Frontiera din Nord-Est (NEFA), cunoscuta acum ca districtul Tawang District din Arunachal Pradesh.

Dalai Lama a stat patru zile in Twang unde a avut ocazia de a vizita manastirea Tawang Gompa si Urgyeling, locul unde al 6-lea Dalai Lama, Tsangyang Gyaltso si-a petrecut primii ani din viata. Mai tarziu, Dalai Lama a plecat catre Bomdila unde a sosit o delegatie oficiala a guvernului indian cu un mesaj personal de la Nehru.

Pe 18 aprilie 1959 Dalai Lama, mama sa, sora, fratele, trei ministri si inca 80 de tibetani au traversat granita cu India la Tezpur, Assam, pentru a intalni oficialii indieni si peste 200 de corespondenti de presa – care au intitulat aceasta istorie „The Story of the Century”.

La Tezpur, Dalai Lama a facut celebra declaratie (cunoscuta ca Tezpur Statement) in care a repudiat punctul 17 al acordului semnat cu chinezii in 1951, mentionand ca acesta a fost semnat sub amenintari.

Dupa aceasta, Dalai Lama a plecat in orasul Mussorie.

Comments on: "De ce ma doare de Tibet? (partea 2) – fuga si masacrul" (3)

 1. the story of the century… ce ironie!

 2. razvanserbu said:

  @Dan
  Asa erau titlurile pe vremea aia.
  Vezi ca am pus si un video – din zilele noastre.

 3. ma bucur sa citesc articolul ,detalii care mi s-au completat in memorie

  mersi si te rog mult da mai departe petitia ok

  numai bine

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat: