Noutati IT, energie regenerabila, alerte

Piata din fata Jokhang Temple Lhasa Tibet Grupurile pro democratice ce simpatizeaza demonstrantii anti-China din Tibet au fost tintele unor atacuri electronice sofisticate, cu scopul de a le fi intrerupte comunicatiile si de a li se fura informatii despre membrii si activitatile organizatiilor din care fac parte.
Alison Reynolds, director al Tibet Support Network, declara pentru Washington Post ca toti membrii din organizatiile afiliate acestui grup au primit cate 20 de e-mail-uri cu virusi in fiecare zi. „Cresterea numarului de mesaje sugereaza faptul ca cel putin unul dintre calculatoarele membilor asociatiei a fost deja compromis.”

Pe data de 18 martie, odata cu intensificarea protestelor din Tibet, specialistul IT care colaboreaza cu grupul din care face parte Alison a trimis un mesaj de atentionare tuturor membrilor. Acest mesaj, se referea la posibilitatea declansarii unor atacuri pe Internet si e-mail asupra militantilor pentru drepturile tibetanilor.
In mai putin de 24 de ore, conform spuselor lui Alison Reynolds, cineva a trimis exact acelasi mesaj cu fisierul „cyberattack.doc” care se presupune ca va contine instructiuni de utilizare pentru membrii referitoare la pastrarea securitatii online.
Tocmai acest atasament continea un troian care deschidea un „backdoor” pe computerele unde rula, oferind posibilitatea initiatorului atacului sa preia controlul de la distanta asupra computerului infectat.
„Daca acest atac are succes atunci el va avea un impact major asupra sigurantei persoanelor care colaboreaza cu noi din Tibet. Pe de alta parte, un alt neajuns este si faptul ca ne este din ce in ce mai greu sa functionam, iar activitatile noastre sunt afectate de atacuri” spune Reynolds.
Sharon Hom, executive director al Human Rights in China, spune ca cele 25 de organizatii membre ale HRC din intreaga lume au raportat o crestere alarmanta a atacurilor cibernetice la adresa lor. Virusii din e-mail-urile primite sunt din ce in ce mai sofisticati. Daca in 2006 au fost interceptate doua actacuri indreptate asupra membrilor acestor organizatii, la sfarsitul anului trecut, deja numarul lor ajunsese la 40, pentru ca in primele trei luni din 2008 sa fie identificate peste 100 de atacuri cibernetice.
Expertii sunt de parere ca atribuirea acestor atacuri unui grup sau unui guvern este extrem de dificil. Computerele de unde se raspandesc acesti virusi ce ataca sistemele celor ce lupta pentru drepturile omului in China sunt controlate de persoane sau grupuri ce au locatii fizice diferite. Totusi, Reynolds este de parere ca atacurile cu tinta exacta asupra grupului din care face parte sugereaza un inalt nivel de organizare, tenacitate si cunostinte tehnice care nu sunt de obicei comune unor hackeri individuali.
„Ei chiar incearca sa perturbe miscarea pentru eliberarea Tibetului, oricine ar fi cei care incearca sa ne penetreze sistemele”
Conform unui articol din ianuarie in Air Force Online, o serie de atacuri originare din China au fost indreptate impotriva a 28 de contractori in domeniul apararii din Statele Unite. Articolul numeste explicit adresele din Beijing de Internet de la care a pornit atacul (una dintre ele este 218.106.252.77 – care apartine CNC Group-BJ, CNC Group Beijing Province Network). Aceasta adresa au fost descoperita ulterior de FBI.
Van Horenbeeck, care ofera consultanta tehnican si de securitate pentru mai multe grupuri tibetane spune ca acelasi IP-uri au fost folosite si pentru atacurile impotriva Students For a Free Tibet, un alt grup din New York ce lupta pentru drepturile omului.
Atacurile impotriva organizatiilor pro-Tibet nu sunt primele cu originea in China. Washington Post a publicat un articol in 21 martie in care sustine ca FBI investigheaza un atac al hackerilor chinezi asupra unui grup ce lupta pentru drepturile omului in Darfur, o provincie din Sudan unde China are interese economice strategice asupra campurilor petroliere.
Van Horenbeeck spune ca marele pericol al unui asemenea atac este ca majoritatea antivirusilor de pe piata nu pot detecta amenintarile informatice de acest tip. „In ultima saptamana am studiat doi asemenea virusi. Ei au fost detectati doar de doi antivirusi dintr-un numar de 32 pe care i-am testat. Pentru restul de 30 virusii erau complet invizibili”Nathan Dorjee, un student care ofera suport tehnologic pentru Students for a Free Tibet este de parere ca atacurile asupra grupului din care face parte nu sunt eficiente datorita faptului ca majoritatea membrilor utilizeaza computere Apple sau cu sisteme de operare open-source.
„De fapt, suntem flatati pentru ce am fost atacati de aceleasi persoane care tintesc si corporatiile multinationale de miliarde de dolari”.spune Lhadon Tethong, directorul executiv al Students for a Free Tibet. „Aceasta arata ca suntem ca un ghimpe in coasta regimului represiv din China”.

Comments on: "Simpatizantii tibetanilor – victime ale atacurilor cibernetice" (3)

  1. sunt curios ce o sa mi se intimple:)

  2. razvanserbu said:

    @ Dan
    Si tu esti inside?

  3. io pusei pe blog un protest, ca p’aci povestea tibetului nu intereseaza pe nimeni. la noi arde vanghelie, tariceanca sau ilici. ma rog, oameni de it, asa ca…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat: