Noutati IT, energie regenerabila, alerte

Intr-o vale strajuita de trei munti era palatul de clestar al celui mai mare rege. Cu pasul mare, hotarat, acesta trecea prin vastele coridoare catre sala tronului. Zanele alergau de peste tot prin palat indeplinind diverse treburi. Unele faceau vraji de curatenie, altele pentru cele mai alese bucate, iar celelalte se ocupau de fericirea si bunastarea regatului. Zana cea mai mare, sotia regelui, il astepta cu vraji de dragoste.

Ajuns in sala tronului, regele isi arunca privirea preocupata in zare. Se gandea cat de repede au trecut anii, isi amintea de luptele grele pe care le-a dus de-a lungul vietii, cum unii dintre dusmani i-au devenit prieteni iar altii au fugit lasandu-l stapan pe un regat atat de intins. Este drept ca nimeni nu era mai puternic decat el, dar nici el nu se putea compara cu stramosii sai. Marele regat AUE (Ancient UE) fusese mult mai mare decat al lui, si se gandea la ce vremuri neputincioase traia. Visa la un regat si mai mare, care sa cuprinda toate natiile de la barbarii din est pana la marea cea mare si de la vesnicele zapezi din nord pana la civilizatiile noi din sud. Dar pe asta o sa-l faca urmasii si o sa-i spuna UE.

Regele Burebista, cum era cunoscut printre supusi, se schimba brusc la fata. Un gand il tot sacaia de mai multa vreme. Dintr-o data, izbucni nervos lovind cu buzduganul in laptopul de pe masa „Luate-ar dracu Valentine cu virusii tai!”

Valentin, who the f.. is Valentin?

Cum nu stiti? Este vorba de Dragobete, doar ca nu e o sarbatoare romaneasca, ci una americana, si s-a inventat 2000 de ani mai tarziu. Oricum, se potriveste in cultura romaneasca precum laptopul in povestea de mai sus.

Hai sa vedem ce castig avem noi in urma unei sarbatori atat de importante.

1. Avem un motiv sa ne cheltuim banii pe cadouri. – Un lucru bun. E ca si cum ai sarbatori patru ani, trei saptamani si doua zile de cand ti-a fatat pisica.

2. E „cool”, e la moda.

3. Suntem globalizati.

4. Pentru IT este un blestem din punct de vedere al securitatii.

Deci sa ne uitam mai atent la „bucuriile” pe care ni le aduc virusii de sarbatoare.

Mesajele spam sunt trimise la utilizatori sub forma de text dar contin link-uri care conduc catre site-uri periculoase ce afiseaza imagini specifice zilei indragostitilor. Ca de obicei, daca un utilizator da click pe una dintre imagini si executa fisierul numit VALENTINE.EXE, detectat de catre aplicatiile de securitate Trend Micro ca fiind troianul TROJ_NUWAR.KE, calculatorul de pe care s-a actionat va deveni parte a retelei Storm.

Storm este una dintre cele mai periculoase retele de roboti (botnet) din Internet. Conform raportului emis de catre TrendLabs, 19,3% din activitatea retelei Storm în regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa) este generata din Romania. Alte tari cu rating mare sunt Rusia – 33,5%, Polonia-13% si Germania cu 8,6%.

“Probabil ca majoritatea computerelor infectate nu au aplicatii de securitate instalate si actualizate sau functioneaza cu software piratat care, de cele mai multe ori, nu permite actualizarea la o noua versiune sau “repararea” prin instalarea unor patch-uri de securitate”, spune Alexandru Molodoi, CTO la GECAD NET.

Storm si-a trimis “mesajele de dragoste” catre utilizatori din intreaga lume. Cei care opereaza aceasta retea fac tot posibilul ca sa isi pastreze suprematia in mediul infractorilor cibernetici. In ultimele zile principala lor ocupatie a fost sa trimita mesaje spam prin care incearca sa pacaleasca utilizatorii sa urmeze diverse link-uri malitioase iar Valentine’s Day este o ocazie foarte buna pentru face cat mai multe victime.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat: